Τη μάχη με τον κορονοϊό έχασε, τη Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, ένας 32χρονος ασθενής από τα Καλάβρυτα ο οποίος πάλεψε με τον ιό για δύο μήνες.
Η είδηση του θανάτου του 32χρονου Αλέξανδρου Ρήγα σκόρπισε τη θλίψη στον τόπο του καθώς ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και πολύ γνωστός μιας και υπήρξε εθελοντής και στη συνέχεια εποχικός πυροσβέστης. Ο άτυχος 32χρονος ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο μικρών παιδιών. Φίλοι του ανέφεραν ότι ο ίδιος δεν είχε εμβολιαστεί γιατί δεν είχε προλάβει. Είχε αφήσει τον εμβολιασμό του για το καλοκαίρι όμως δυστυχώς με τις φωτιές δεν πρόλαβε. Ο κορονοϊός τον πρόλαβε και εισήχθη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πάτρας όπου και διασωληνώθηκε και για δύο μήνες έδινε τη μάχη για τη ζωή του από την οποία δυστυχώς δεν κατάφερε να βγει νικητής.
Με το στέλεχος Δέλτα να επικρατεί, ο κίνδυνος που διατρέχουν όλοι οι νέοι είναι μεγαλύτερος. «Την τελευταία εβδομάδα είχαμε τέσσερις θανάτους νέων, είναι τραγικό», είπε στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Γι’ αυτό φωνάζουμε συνέχεια, γι’ αυτό πιέζουμε, ίσως έχουμε γίνει και πολύ κουραστικοί αλλά πρέπει να το λέμε γιατί πρέπει ο κόσμος να πάει να εμβολιαστεί. Δεν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε κοντά στις τελευταίες θέσεις των κρατών σε ποσοστά εμβολιασμού. Πάρα πολλές πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα είναι κάτω του 50% εμβολιασμού. Φέτος θα έχουμε και γρίπη. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι αυτή που επιτίθεται πάνω στα νέα άτομα, δεν υπολογίζει τίποτα, μπορεί να φτάσουν στο θάνατο. Απευθύνω έκκληση στους νέους να πάνε να εμβολιαστούν. Είναι κρίμα να πεθαίνουν νέοι άνθρωποι 30 ετών».
Σαρηγιάννης: 5.000 κρούσματα την ημέρα μέσα στο Νοέμβριο αν δεν πάρουμε νέα μέτρα
Την ανάγκη για άμεσο εμβολιασμό των νέων υπογράμμισε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Ακόμα η πανδημία κινείται. Πρέπει να δράσουμε όπως μπορούμε», τόνισε, ενώ εκτίμησε ότι, με τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή, θα έχουμε σημαντική αύξηση κρουσμάτων μέσα στο Νοέμβριο. «Μέσα στο Νοέμβριο θα φτάσουμε 5.000 κρούσματα την ημέρα, αν δεν πάρουμε νέα μέτρα», ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ.
Ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι, τα τρομακτικά αυτά νούμερα πιθανότατα δε θα ισχύσουν γιατί στο ενδιάμεσο θα ληφθούν νέα μέτρα. Θα πρέπει, όμως, να προλάβουμε την κατάσταση, σε περίπτωση που αυξηθούν πολύ τα κρούσματα – γεγονός που θα σημαίνει και αύξηση της πίεσης στις ΜΕΘ. Γύρω στις 25 Οκτωβρίου, είπε ο καθηγητής, θα αρχίσουμε να βλέπουμε αυξητική πορεία στο κρούσματα και πρότεινε να αυξηθούν τα τεστ που διενεργούνται από τον ΕΟΔΥ, έτσι ώστε να μπορούν να σταματούν νωρίτερα τις εστίες διασποράς του ιού.
Ανησυχητική αύξηση των νοσηλειών στους νέους
Καθώς το νέο στέλεχος δέλτα του κορονοϊού έγινε το επικρατόν φέτος το καλοκαίρι οι νοσηλείες σε παιδιά και εφήβους στις ΗΠΑ αυξήθηκαν έως και 5 φορές.
Τα δεδομένα αυτά στηρίχθηκαν σε στοιχεία από 99 κομητείες σε 14 πολιτείες όπου το ποσοστό νοσηλείας σε νέους έπεσε από τα μέσα Ιουνίου στις αρχές Ιουλίου σε 0,3 ανά 100000 παιδιά, το χαμηλότερο για το 2021. Όμως με την επέλαση του στελέχους δέλτα το ποσοστό αυτό ανέβηκε σε 1,4 ανά 100000 παιδιά στα μέσα Αυγούστου, σχεδόν στο μέγιστο για το έτος, που είχε φτάσει το 1,5 τον Ιανουάριο.
Tο ένα τέταρτο των παιδιών που νοσηλεύτηκαν χρειάστηκαν φροντίδα μονάδα εντατικής θεραπείας
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο “The JAMA Network”. Οι νοσηλείες αυξήθηκαν για όλες τις ηλικίες έως και τα 17 έτη, αλλά η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στα παιδιά κάτω των 4 ετών από 0,2 σε 2 ανά 100000.
Μόλις εγκρίθηκε ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 12 ετών, οι νοσηλείες σε ανεμβολίαστους εφήβους αυτής της ηλικίας ήταν στο 0,8 ανά 100000, δέκα φορές παραπάνω από τους εμβολιασμένους ομόλογους τους. Σε όλη την πορεία της πανδημίας οι νοσηλείες ήταν υψηλότερες στα παιδιά κάτω των 4 ετών, και στην ηλικιακή ομάδα 12 έως 17 ετών. Με την εμφάνιση του στελέχους δέλτα το ένα τέταρτο των παιδιών που νοσηλεύτηκαν χρειάστηκαν φροντίδα μονάδα εντατικής θεραπείας, και το ποσοστό αυτών που τελικά χρειάστηκαν μηχανικό αερισμό αυξήθηκε από το 6% στο 10%.
ethnos.gr