Λαμία : “Χαμός” από σήμερα στα μικροβιολογικά – Ανεμβολίαστοι σπεύδουν για Rapid / Tι ισχύει με τα δωρεάν Rapid του ΕΟΔΥ

Lamianow.gr
3 Min Read

Αλλάζει από σήμερα Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου η καθημερινότητα των ανεμβολίαστων σε εργασιακούς χώρους, εστίαση, θεάματα, γυμναστήρια και ταξίδια, με στόχο να μειωθούν οι πιθανότητες εξάπλωσης της πανδημίας και να μείνει ανοιχτή η οικονομική και κοινωνική ζωή.

Έντονη κίνηση έχουμε και στην πόλη της Λαμίας αναφορικά με τους ελέγχους ταχείας ανίχνευσης για τον κορωνοϊο. Όλα τα μικροβιολογικά είναι γεμάτα από πολίτες οι οποίοι για τον δικό τους λόγο δεν έχουν προχωρήσει σε εμβολιασμό. Σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, το οποίο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.

Σε επικοινωνία που είχε το Lamianow.gr με τον αντιδήμαρχο Υγείας του Δήμου Λαμιέων Παναγιώτης Στασινό προκειμένου να μας ξεκαθαριστεί τι ισχύει με τα δωρεάν Rapid Test του ΕΟΔΥ στον Δήμο μας τόνισε: “Από σήμερα είναι πλέον υποχρεωτικό το Rapid Test σε ιδιωτικό εργαστήριο για τους ανεμβολίαστους για διοικητικούς λόγους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν γίνονται δεκτά τα δωρεάν Rapid του ΕΟΔΥ για εργασιακό σκοπό σε δημοσιο και ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ. Για υγειονομικούς λόγους, όπως για παράδειγμα να επισκεφθούν ένα συγγενικό τους πρόσωπο ή απλά για να ελέγξουν αν έχουν νοσήσει οι ανεμβολίαστοι μπορούν να κάνουν δωρεάν έλεγχο στα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ και στην περιοχή μας ωστόσο τον συγκεκριμένο έλεγχο δεν μπορούν να τον υποβάλλουν για εργασιακό-διοικητικό σκοπό”.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Αναλυτικά τα μέτρα

  • Σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, το οποίο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.
  • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid tests την εβδομάδα, τα οποία θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.
  • Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.
  • Το εάν έχουν όντως κάνει το τεστ οι εργαζόμενοι θα αποδεικνύεται με την ψηφιακή βεβαίωση από το gov.gr και θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή COVID Free App από τον εργοδότη.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *