Με λαμπρότητα τιμήθηκε ο Άγιος Γεώργιος στη Φθιώτιδα.
Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αρχικά ετέλεσε τον Αναστάσιμο Αρχιερατικό Εσπερινό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στον ομώνυμο Ναό στο Λιανοκλάδι, συμαπαραστατούμενος από τον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής Αντινίτσης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Αναστασίου, τον Εφημέριο του Ναού π. Ευστάθιο Κατόπη και άλλους Ιερείς της Λαμίας και της Αρχιερατικής Περιφερείας Λιανοκλαδίου.
Στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στον Άγιο μεγαλομάρτυρα Γεώργιο χαρακτηρίζοντας τον, ως «στρατηγό» των Μαρτύρων της Εκκλησίας και αναλύοντας την σχέση των Αγίων Μαρτύρων με την Ανάσταση του Χριστού σημειώνοντας ότι: «χωρίς την Ανάσταση του Χριστού δεν θα υπήρχαν Άγιοι, χωρίς την Ανάσταση του Χριστού δεν θα υπήρχαν Άγιοι, χωρίς την Ανάσταση του Χριστού δεν θα υπήρχε Παράδεισος, χωρίς την Ανάσταση του Χριστού δεν θα υπήρχε Εκκλησία και χωρίς την Ανάσταση του Χριστού δεν έχει νόημα η ζωή μας».
Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κατευθύνθηκε στην Μαρτυρική πόλη της Υπάτης, όπου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου ετέλεσε τον Αναστάσιμο Αρχιερατικό Εσπερινό του Αγίου, παρουσία του Αγίου Καθηγουμένου της Μονής Αγάθωνος, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανού Γιαντσίδη, του Ιεροκήρυκος και Προϊσταμένου της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Υπάτης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ηρωδίωνος Ρίζου, του Εφημερίου του Ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αγάθωνος Κατερινόπουλου και άλλων Ιερέων της ευρύτερης περιοχής.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Σήμερα που είναι Κυριακή του Πάσχα, που είναι η Εορτή των Εορτών, η Πανήγυρις των Πανηγύρεων και που στο Ευαγγελικό Ανάγνωσμα του Εσπερινού της Αγάπης, όπως ονομάζεται τόσο όμορφα στην γλώσσα και στην παράδοση της Εκκλησίας μας, ο Αναστημένος Χριστός απευθύνεται στις καρδίες όλων των ανθρώπων κάθε εποχής και προσφέρει το ωραιότερο, το γλυκύτερο, το πιο αισιόδοξο και το πιο αναγκαίο παράγγελμα- πρόταγμα που έχουμε ανάγκη στην ζωή μας: «Εἰρήνη ὑμῖν».
Το αίτημα της ειρήνης παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Όχι μόνο στις σχέσεις μεταξύ λαών και πολιτισμών, αλλά και το αίτημα της ειρήνης μέσα στην προσωπική μας καθημερινότητα, αλλά έτι περισσότερο θα έλεγα το αίτημα της ειρήνης μέσα στην καρδιά μας. Γιατί κάνουμε πολλές φορές το λάθος, κατά την ταπεινή μου άποψη, να περιμένουμε οι αλλαγές να έρθουν κάπου έξω από εμάς, θέλουμε να αλλάξει ο κόσμος με ένα μαγικό τρόπο, αν είναι δυνατόν, ή νομίζουμε ότι μπορεί να αλλάξει με συμφωνίες πάνω σε τράπεζες διαπραγματεύσεων, ή σε κοινές συσκέψεις, ή σε φόρα Ευρωπαϊκά ή Διεθνή ή Παγκόσμια.
Η ειρήνη είναι ένα υπαρξιακό γεγονός, ένα βαθύτατα εσωτερικό γεγονός και ένα βαθύτατα πνευματικό γεγονός και μόνο όποιος κοινωνεί και επικοινωνεί και γίνεται «ένα» με τον Αναστημένο Χριστό, μπορεί να ζήσει την ειρήνη μέσα του. Ο Άγιος Γεώργιος έζησε μία θύελλα, σε μία ατμόσφαιρα βίας, την υπέστη, την έζησε στο «πετσί» του, αμφισβητήθηκε, πολεμήθηκε, συκοφαντήθηκε, εκδιώχθηκε, θανατώθηκε για τα φρονήματά του. Ο Άγιος Γεώργιος, ευρισκόμενος σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, κράτησε την ειρήνη μέσα στην καρδιά του, κράτησε την ειρήνη μέσα στην ψυχή του, κράτησε την ειρήνη μέσα στο πνεύμα του και αυτό το βλέπουμε σε όλους τους Αγίους της Εκκλησίας μας».
Ανήμερα της Εορτής του Αγίου Γεωργίου, την Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε την Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Λαμία.
Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην επανάσταση του Αγίου Γεωργίου, η οποία τον κατέστησε μεγάλο μάρτυρα αλλά και δημοφιλή Άγιο της Εκκλησίας και όλου του κόσμου, ακόμα και των μην χριστιανών.
Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:
« Ο αγώνας, τον οποίο έδωσε ο Άγιος Γεώργιος, δεν ήταν μια επανάσταση μέσα σε εισαγωγικά για να ανατρέψει μια πολιτική, οικονομική, κοινωνική κατάσταση, ήταν μια επανάσταση για να μπορεί να λατρεύει τον Θεό που αγαπά. Αυτό που σήμερα εμείς το θεωρούμε αυτονόητο, ενδεχομένως.
Αν τον Άγιο Γεώργιο τον ακολούθησαν εκείνη την εποχή άνθρωποι οι οποίοι ήξεραν ότι ακολουθώντας τον θέτουν σε διακινδύνευση την ζωή τους, να σκεφτούμε εμείς οι οποίοι δεν διατρέχουμε τέτοια διακινδύνευση, που ανεμπόδιστα μπορούμε να λατρεύουμε τον Θεό, να αναλογιστούμε: Εγώ, ο Χριστιανός του σήμερα, μπορώ να ακολουθήσω τον Άγιο Γεώργιο χωρίς να κινδυνεύει ούτε το κεφάλι μου, ούτε η υγεία μου, ούτε ακόμη-ακόμη και η κοινωνική μου θέση και υπόσταση μέσα στην κοινωνία. Τι κάνω όμως; Τον ακολουθώ; Ακολουθώ το παράδειγμα της αγάπης του; Ακολουθώ το παράδειγμα της ανεξικακίας του; Ακολουθώ το παράδειγμα της προσφοράς του, της ελεημοσύνης του, της συγχωρητικότητάς του; Αν τα ακολουθώ τότε σημαίνει ότι τον τιμώ πραγματικά τον Άγιο Γεώργιο διότι «μνήμη Αγίου, μίμησις Αγίου» κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας μας. Αυτό εύχομαι ολόψυχα, σε όλους μας».
Τόσο στο Λιανοκλάδι, όσο στην Υπάτη και στην Ενορία της Λαμίας ο κ. Συμεών έγινε δεκτός με πολύ ενθουσιασμό και αγάπη από τους πιστούς, οι οποίοι με έκδηλα συναισθήματα εξέφραζαν τις ευχαριστίες τους για την αγαιστική του επίσκεψη.
Όλες οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και μέσω διαδικτύου, ενώ παρέστησαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταΐκούρας, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ.κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και Θέμης Χειμάρας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Γεώργιος Κυροδήμος, Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε Φθιώτιδος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων, ο ελλογιμώτατος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης κ. Θεόδωρος Κουτρούμπας, εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.
Φωτογραφίες Δημήτρης Αναγνου