Καθαρά Δευτέρα: Ο Κολυδάς αποκαλύπτει τα μυστικά για το πέταγμα του χαρταετού – Ποιος είναι ο ιδανικός άνεμος και ποια περιοχή να επιλέξετε

DESK
ΑπόDESK
Η συντακτική ομάδα του LamiaNow.gr καλύπτει την επικαιρότητα της Λαμίας, της Φθιώτιδας και της Στερεάς Ελλάδας, με έμφαση στην άμεση ενημέρωση, το τοπικό ρεπορτάζ και τις...

Τα επιστημονικά μυστικά για το πέταγμα του χαρταετού αποκαλύπτει ο Θοδωρής Κολυδάς σε άρθρο του ενόψει της Καθαράς Δευτέρας.

Όπως αναφέρει στο kolydas.eu, με καθαρά μετεωρολογική ματιά το κλειδί είναι ένα: Η σταθερότητα του ανέμου. Ο χαρταετός είναι ένα αεροδυναμικό σώμα για το οποίο ισχύουν ό,τι και για το φτερό ενός αεροπλάνου και τη συνεχή και ομοιόμορφη ροή αέρα. «Ο χαρτετός

Από μετεωρολογικής πλευράς η ιδανική συνθήκη είναι ένας σταθερός άνεμος 10-18 χλμ./ώρα (περίπου 3-4 μποφόρ) καθώς σε αυτή την ένταση ο αέρας παρέχει επαρκή δυναμική πίεση ώστε η άνωση να υπερνικά το βάρος του χαρταετού χωρίς να δημιουργεί υπερβολικές καταπονήσεις στον σκελετό και στο σκοινί.

Τι συμβαίνει όμως όταν ο άνεμος παρουσιάζει ριπές; Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά αεροδυναμικά μια ριπή αυξάνει σγιγμιαία τη δυναμική πίεση κα ι άρ την άνωση, πράγμα ου μπορεί να ακούγεται θετικό αλλά στην πράξη διαταρρ΄σεει την ισορροπία. Ο χαρταετός ανεβαίνει απότομα, μεταβάλλει τη γωνία πρόσπτωσης και αν η ριπή ξεπεράσει κάποιο όριο, μπορεί να ανατραπεί ή να «βουτήξει».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, «ο χαρταετός αγαπά το στρωτό ρεύμα και δυσκολεύεται στο τυρβώδες περιβάλλον».

Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, το πέταγμα είναι ευκολότερο σε ανοιχτές παραθαλάσσιες εκτάσεις όπου ο άνεμος έχει διανύσει μεγάλη απόσταση χωρίς εμπόδια και η ροή είναι πιο ομαλή. Αντίθετα σε αστικά περιβάλοντα με κτήρια και θερμικές αναταράξεις, οι στροβιλισμοί αυξάνονται και ο χαρταετός «παλεύει».

Όσο για το ποια ταχύτητα του ανέμου είναι πιο επικίνδυνη για τους χαρταετούς, ο μετεωρολόγος του STAR εξηγεί ότι δεδομένου ότι η δύναμη της άνωσης αυξάνεται με το τετράγωνο της ταχύτητας του ανέμου (δηλαδή αν η ταχύτητα διπλασιαστεί, η άνωση τετραπλασιάζεται), ένας άνεμος άνω των 28-30 χλμ.ώρα μπορεί να γίνει επικίνδυνος.

Κωδικοποιώντας τα παραπάνω, ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί ότι με όρους καθαρής φυσικής και μετεωρολογίας:

  • – ο σταθερός μέτριος άνεμος είναι ο καλύτερος σύμμαχος
  • – οι συχνές ριπές δημιουργούν αστάθεια και αυξάνουν τον κίνδυνο
  • – η ανοιχτή περιοχή με ομοιόμορφή ροή είναι προτιμότερο από τον «σπασμένο» αστικό άνεμο

protothema.gr

Share This Article
ΑπόDESK
Follow:
Η συντακτική ομάδα του LamiaNow.gr καλύπτει την επικαιρότητα της Λαμίας, της Φθιώτιδας και της Στερεάς Ελλάδας, με έμφαση στην άμεση ενημέρωση, το τοπικό ρεπορτάζ και τις ανθρώπινες ιστορίες.
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *