Η κλασική βασιλόπιτα κέικ “πειραγμένη” προς το απολαυστικότερον!
Τι χρειαζόμαστε:
Για τη ζύμη:
- 6 αβγά
- 6 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ
- 250 γρ βούτυρο
- χυμός από ένα πορτοκάλι
- 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι άσπρη ζάχαρη
- 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
- ξύσμα από ένα περγαμόντο
Για τη γέμιση:
- 5 κάστανα βρασμένα, κομμένα σε κομμάτια και καθαρισμένα
- 4 δαμάσκηνα κομμένα στα τέσσερα
- 1 κουταλιά γλυκού σταφίδες
- 1 κουταλιά γλυκού αμυγδαλόψιχα
- 1 κουταλιά γλυκού γαρίφαλο κοπανισμένο
- 1 κουταλιά γλυκού καστανή ζάχαρη
- 100 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
Πώς το κάνουμε:
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας όλα τα υλικά και την αφήνουμε κάπου ζεστά (σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων) για να μην παγώσει.
- Ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
- Στο μίξερ ανακατεύουμε τους κρόκους των αβγών με τα δύο φλυτζάνια ζάχαρη για περίπου 5-7 λεπτά στη μέγιστη ταχύτητα (η καστανή ζάχαρη θέλει πιο πολύ ώρα να διαλυθεί).
- Προσθέτουμε το βούτυρο (που είναι προηγουμένως σε θερμοκρασία δωματίου και μαλακωμένο) και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ και το ξύσμα από περγαμόντο.
- Αφού έχουν χτυπηθεί καλά όλα τα υλικά τα αδειάζουμε σε μία λεκάνη.
- Χτυπάμε τα αβγά σε μια σφιχτή μαρέγκα.
- Αφού έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι και το μπέικιν προσθέτουμε στο μείγμα σταδιακά λίγη λίγη ποσότητα αλεύρι-μπέικιν και μαρέγκα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα με απαλές κινήσεις.
- Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε ένα ταψί το ισιώνουμε με μαχαίρι ή μαρίζ και προσθέτουμε τη γέμιση. Προσθέτουμε το νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.
- Αδειάζουμε το υπόλοιπο μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (πάνω κάτω αντιστάσεις και αέρας) για περίπου μία ώρα. (Φούρνος με φούρνο διαφέρει γι’ αυτό ας κάνουμε το κλασικό πείραμα με την οδοντογλυφίδα).
- Όταν ψηθεί, γλασάρουμε τα τοιχώματα και διακοσμούμε με ζάχαρη άχνη, νιφάδες σοκολάτας ή με ό,τι άλλο θέλουμε.