Προσφυγικό: Γκέτο στις πόλεις; / “…απ’ όλο αυτό το καθεστώς δεν εξαιρείται η Λαμία”!

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Οι εξελίξεις τρέχουν με ραγδαίους ρυθμούς γύρω από το προσφυγικό ζήτημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι προωθούνται μέτρα εκκένωσης θέσεων στα υφιστάμενα καμπ και μάλιστα με πολύ γρήγορους ρυθμούς, γεγονός το οποίο αναγκάζει πολλούς πρόσφυγες να τα εγκαταλείψουν και να εγκατασταθούν μέσα στις πόλεις όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα “ΣΕΝΤΡΑ” η οποία μάλιστα σημειώνει: “…απ’ όλο αυτό το καθεστώς δεν εξαιρείται η Λαμία η οποία βεβαίως σ’ αυτή τη φάση είναι σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο”.

Διαβάστε τι αναφέρει χαρακτηριστικά

Είναι χαρακτηριστικό ότι προωθούνται μέτρα εκκένωσης θέσεων στα υφιστάμενα καμπ και μάλιστα με πολύ γρήγορους ρυθμούς, γεγονός το οποίο αναγκάζει πολλούς πρόσφυγες να τα εγκαταλείψουν και να εγκατασταθούν μέσα στις πόλεις  Σ’ αυτή την κατεύθυνση βοηθάει και το πρόγραμμα «Ήλιος» το οποίο επιδοτεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα περίπου 12 μηνών τα ενοίκια αφού προηγούμενα οι πρόσφυγες μπορούν και να ενοικιάσουν σπίτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα από αυτές τις κινήσεις οι οποίες σε κάθε περίπτωση είναι άναρχες αναμένεται να δημιουργηθούν πυρήνες προσφύγων σε διάφορες φτηνές περιοχές των πόλεων αφού η εξεύρεση σπιτιών κινείται γύρω από τους συγκεκριμένους πυρήνες.

Αυτό αναμένεται να έχει επιπτώσεις τόσο στην εκπαίδευση των παιδιών για την ένταξή τους στα σχολεία, όσο πολύ περισσότερο και στην κοινωνία καθώς η αριθμητική διεύρυνσή τους σε συγκεκριμένες περιοχές δημιουργεί από μόνη της προσφυγικά γκέτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη σε ορισμένες πόλεις δημιουργούνται προσφυγικοί πυρήνες, κάτι που ανεξέλεγκτα βλέπουμε να εξελίσσεται και σε άλλες πόλεις. Απ’ όλο αυτό το καθεστώς δεν εξαιρείται η Λαμία η οποία βεβαίως σ’ αυτή τη φάση είναι σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.

Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι εντελώς διαφορετικό από την οργανωμένη κίνηση που γίνεται σε κάποιες περιοχές στη βάση του
προγράμματος «Εστία» όπου εκεί οι προσφυγικές οικογένειες παρακολουθούνται, η ένταξή τους είναι μελετημένη, όπως επίσης και η διασπορά τους μέσα στον οικιστικό ιστό είναι υπόθεση των δημοτικών αρχών. Όλα αυτά όμως από τα συγκεκριμένα προγράμματα που τρέχουν σε αυτή τη φάση πλην του προγράμματος «Εστία» αρχίζουν να δημιουργούν νέα θέματα τα οποία σε κάθε περίπτωση αν η τοπική αυτοδιοίκηση δεν τα ελέγξει θα βρεθεί απολογούμενη και με μια σειρά διαδικασίες οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν είχαν πάρει την υπόθεση στα χέρια τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα οι μεγάλες εισροές στους χώρους φιλοξενίας τείνει να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνονται, γεγονός το οποίο οι γνωρίζοντες τουλάχιστον γύρω από το προσφυγικό επισημαίνουν σαν καθοριστικό και κυρίαρχο. Όπως μάλιστα σημειώνουν «είναι εντελώς διαφορετική η οργανωμένη ταξική διασπορά στον κοινωνικό ιστό, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα από την άναρχη δόμηση προσφυγικών πυρήνων ιδιαίτερα διευρυμένων σε γειτονιές κυρίως υποβαθμισμένες των πόλεων».

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *