Η συνταγή είναι αυθεντική σμυρναίικη, από παλιό ζαχαροπλάστη της Σμύρνης, παρακαλώ. Να θυμάστε πως η επιτυχία στα σμυρναίικα κουλουράκια βρίσκεται στο χρυσαφένιο χρώμα που θα πάρουν από το άλειμμα του αβγού και από το σωστό ψήσιμο.
Υλικά
- 1½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
- 250γρ. βούτυρο φρέσκο, καλής ποιότητας
- 250γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ
- 400γρ. ζάχαρη
- 2/3 φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
- ½ φλιτζάνι μπράντι
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού σόδα
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- 2 κρόκους αβγών, ανακατεμένους με 2 κουτ. σούπας νερό για το άλειμμα
Διαδικασία
Χτυπάτε καλά το βούτυρο με το λάδι στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει και προσθέτετε τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχετε διαλύσει προηγουμένως τη σόδα, το μπράντι και τη βανίλια. Ανακατεύετε το μπέικιν πάουντερ σε ένα φλιτζάνι αλεύρι και το προσθέτετε στο μίξερ ενώ δουλεύετε το μίγμα σε μέτρια ταχύτητα.
Αποσύρετε το μπολ από το μίξερ και, ανακατεύοντας με τα χέρια, προσθέτετε τμηματικά όσο χρειάζεται από το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Πλάθετε τα κουλουράκια πρώτα σε κορδόνια και μετά στο γνωστό σχήμα των σμυρναίικων κουλουριών (διπλώνετε το κάθε κορδόνι στα τρία και στο τέλος τα πιέζετε πάνω και κάτω) και τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αλείφετε την επιφάνεια των κουλουριών με τον κρόκο του αβγού ομοιόμορφα προσέχοντας να μην πέσει το αβγό στο χαρτί. Τα ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ, χρυσαφένιο χρώμα.
olivemagazine -Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Elena Jeffrey