Εάν έχετε τρέξει για κάποιο χρονικό διάστημα, αναμφίβολα φίλοι ή γνωστοί σας, σας έχουν κάνει μία ή ακόμα και τις δύο παρακάτω ερωτήσεις: Γιατί τρέχετε; Πώς θα μπορούσα να ξεκινήσω;
Και ενώ η απάντηση που θα δώσει κάθε δρομέας στην πρώτη ερώτηση διαφέρει, η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα έχει ορισμένες σταθερές.
Αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου. Να καταφέρει να σας κάνει να βοηθήσετε κάποιον να ξεκινήσει σωστά το τρέξιμο με 8 απλά βήματα.
Βήμα 1
Η μετάβαση από το βάδισμα στο τρέξιμο δεν είναι δύσκολη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αφήσετε το έδαφος και να προσγειωθείτε μετά από κάθε βήμα. Και. όμως, σε αντίθεση με εσάς που το είχατε πάρει απόφαση, ένας διστακτικός αρχάριος, αγχώνεται με αυτή την αλλαγή. Ειδικά όταν πρέπει να τρέξει για πολύ ώρα ή για μεγάλη απόσταση.
Γι ‘αυτό καλό είναι να του προτείνουμε να περπατάει και να τρέχει, κάνοντας ένα είδος διαλειμματικής προπόνησης. Ο συνδυασμός τρέξιμο-περπάτημα κάνει καλό και δίνει στον αρχάριο το δικαίωμα να σταματήσει, να πάρει τις ανάσες του, να μην αγχώνεται και να μπει ομαλά στον κόσμο του τρεξίματος. Για περίπου ένα μήνα, καλό είναι να τρέχει και να περπατάει έως ότου εξοικειωθεί με το σώμα του.
Βήμα 2
Η κύρια διαφορά ανάμεσα στο βάδισμα και το τρέξιμο είναι ότι στο τρέξιμο αρχίζεις και «φεύγεις» από το έδαφος με αποτέλεσμα η «προσγείωση» να είναι λιγότερο ομαλή, σε σχέση με το περπάτημα. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε προστασία μπορείτε να έχετε ανάμεσα σε εσάς και το έδαφος είναι μάλλον σημαντική και η εύρεση του σωστού ζευγαριού παπουτσιών είναι ζωτικής σημασίας.
Τα πόδια σας δεν είναι τόσο μοναδικά όσο τα δακτυλικά σας αποτυπώματα, αλλά διαφέρουν με του διπλανού σας, ειδικά όταν τρέχετε. Ένα πελματογράφημα βοηθάει για αρχή, ενώ το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα.
Βήμα 3
Τι ρούχα να φορέσω;Ένα χαλαρό άνετο ρούχο που θα επιτρέπει την ελευθερία κινήσεων για αρχή είναι καλό. Αν και εφόσον δείτε ότι συνεχίζετε το τρέξιμο, οι ειδικές μπλούζες για τρέξιμο με τις οποίες φεύγει πιο γρήγορα ο ιδρώτας και το κατάλληλο σορτς θα σας βοηθούν να αισθάνεστε καλύτερα.
Αν ξεκινήσετε την Άνοιξη δεν θα έχετε πρόβλημα. Το καλοκαίρι επίσης, αρκεί να φοράτε μια μπαντάνα ή ένα καπέλο και φυσικά αντηλιακό. Το φθινόπωρο με τις βροχές χρειάζεστε πιο κατάλληλα ρούχα και το ίδιο και το χειμώνα στο κρύο.
Βήμα 4
Η εύρεση του χρόνου για να εκτελέσετε το νέο σας σχέδιο, δηλαδή να τρέξετε, μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά το να… κλέψετε 30 έως 45 λεπτά για τον εαυτό σας τρεις φορές την εβδομάδα θα δείτε ότι θα σας κάνει πολύ καλό.
Αν δεν δουλεύτε πολύ νωρίς το πρωί, μπορείτε να πάτε για τρέξιμο πριν τη δουλειά. Θα σας δώσει δύναμη να «παλέψετε» τη μέρα. Αν πάλι η δουλειά σας είναι νωρίς, μπορείτε να πάτε το μεσημέρι ή το απόγευμα ή ακόμα και το βράδυ. Το βράδυ θα πρέπει να φοράτε ρούχα που να φωσφορίζουν για να φαίνεστε στο σκοτάδι ή να πηγαίνετε σε σημεία (σ.σ. πάρκα, γήπεδα κ.α.) με φώτα.
Βήμα 5
Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τις συνθήκες. Στις μεγάλες ζέστες το καλοκαίρι, δεν τρέχουμε το μεσημέρι. Αντίστοιχα το χειμώνα όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από το «0» καλό είναι να το αποφεύγουμε, ειδικά αν είμαστε αρχάριοι. Με την κατάλληλη παρέα, με πιο έμπειρους δρομείς τολμήστε το τρέξιμο στο κρύο, όπως και το τρέξιμο με βροχή.
Αν στην περιοχή σας έχετε ανηφόρες, μην τις υποτιμήσετε. Περπατήστε τες και τρέξτε σε επίπεδο κομμάτι του δρόμου. Περπατήστε και στις κατηφόρες, διότι τα γότατά σας επιβαρύνονται αρκετά. ‘Οταν αποκτήσετε αντοχή και εμπειρία όλα αυτά θα αποτελούν απόλαυση.
Βήμα 6
Η διατροφή είναι σημαντική, τόσο πριν, όσο και μετά το τρέξιμο. Προσπαθήστε να μην τρώτε τίποτα βαρύ μία έως δύο ώρες πριν τρέξετε και απλά πιείτε λίγο νερό μετά. Εάν τρέχετε το πρωί, φάτε μια μπανάνα ή ένα τοστ και πιείτε νερό πριν και κυρίως μετά.
Βήμα 7
Ξεκινήστε σταδιακά να βάζετε στόχους. Τρέξτε το πρώτο σας μίλι χωρίς διακοπή. Μετά τους δύο πρώτους μήνες, γραφτείτε στον πρώτο σας αγώνα 5 χλμ. Δεν χρειάζεται να τρέξετε σε όλη τη διαδρομή. Αν αισθάνεστε κουρασμένοι περπατήστε. Ο τερματισμός είναι ο στόχος σας.
Βήμα 8
Οι περισσότεροι δρομείς αντιμετωπίζουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα με τραυματισμούς. Αν ξεκινήσετε ομαλά και δεν έχετε κάποια ευπάθεια ή ιστορικό, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αντιμετωπίσετε προβλήματα. Ακόμα και ένας τραυματισμός, ωστόσο, δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει. Μάθετε να «ακούτε» το σώμα σας. Ξεκουραστείτε. Το πάθος σας, μπορεί να σας οδηγήσει σε λάθος κρίση και υπερπροπόνηση. Πάρτε το χρόνο σας. Όταν δεν σας βγαίνει μια προπόνηση, μην πιέζεται τον εαυτό σας.
Πηγή: runnfun.gr