Τσίπρας για Σκοπιανό: Ξενυχτήσαμε με τον Ζάεφ αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Για πρόοδο τις συζητήσεις για την ονομασία των Σκοπίων αλλά όχι για συμφωνία μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από τις συναντήσεις που είχε με τον Ζόραν Ζαεφ. 

«Με τον κ. Ζάεφ συναντηθήκαμε και χθες και σήμερα. Είχαμε πολύ απαιτητικές διαπραγματεύσεις. Η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στην συνάντηση των υφυπουργών εξωτερικών στο Σούνιο ήταν ουσιαστική. Ωστόσο είναι ακόμη αρκετά τα ζητήματα καθώς πρόκειται για μία πολύπλοκη διαπραγμάτευση. Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες, συναντηθήκαμε και σήμερα. Εχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση να διανυθεί. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία».

Σε ερώτηση για το τι αποδέχονται και τι όχι ο κ. Τσίπρας είπε ότι ε αυτές τις διαπραγματεύσεις ή θα συμφωνήσεις σε όλα ή δεν θα συμφωνήσεις σε τίποτα. Για αυτό όπως τόνισε δεν θέλει να επεκταθεί σε ποια θέματα είναι ακόμη ανοιχτά. Επίσης είπε ότι όλοι ψάχνουν να βρουν λύσεις σε όλα τα ζητήματα χωρίς όμως να περάσει κανείς τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί.

Σε επίμονες ερωτήσεις για το όνομα τόνισε ότι τίποτα δεν έχει κλειδώσει ούτε στο θέμα του ονόματος διαψεύδοντας ότι έχει προχωρήσει η λύση του «Ανω Μακεδονία».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει η περίπτωση να γίνει μία συμβολική συνάντηση στις Πρέσπες για να κλείσει η συμφωνία με τα Σκόπια τόνισε ότι είναι μια σκέψη αλλά θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στις επαφές που θα έχουν στην συνέχεια οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών.

- Advertisement -

Επίσης εξήρε την στάση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο του Λαϊκού Κόμματο που ήταν βασισμένη στην κοινή εθνική γραμμή για το σκοπιανό.

Για την διαπραγμάτευση με την Αλβανία είπε ότι είναι πολύ δύσκολη και έχει κρατήσει πολύ περισσότερο χρόνο. μίλησε για το ζήτημα της ΑΟΖ αλλά και για την ελληνική μειονότητα. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των συζητήσεων.

Για το θέμα του χρέους είπε ότι πάντοτε κάποιος συμβιβασμός θα επιτευχθεί και το κρίσιμο είναι αυτός ο συμβιβασμός να είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και ότι ακόμη και ο πιο δύσπιστος έχει πειστεί για την επιτυχία της Ελλάδας και τις θυσίες που έχει κάνει τόσα χρόνια. Μάλιστα άφησε αιχμές και για το ΔΝΤ λέγοντας ότι «παρατηρώ ότι και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί την επιτυχία της Ελλάδας. Ας είναι. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αν βγούμε στις αγορές, να δανειζόμαστε με ένα μικρό επιτόκιο και να προχωρήσουμε».

Για τη Σύνοδο είπε ότι υπήρξαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες που θα έχουν αντίκτυπο στο μέλλον στα Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή Ενωση. «Αναδείχθηκε η θετική ατζέντα για την στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων και την έρευνα. Είναι πολύ σημαντικά θέματα για εμάς που βγαίνουμε από την οικονομική κρίση και τα μνημονιακά χρόνια αλλά και για την προσφυγική κρίση. Θέλουμε να έχουμε ένα ηγετικό χώρο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η Σύνοδος είναι μία πρωτοβουλία που γεννήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της χώρας μας με άλλες χώρες της βαλκανικής. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή που έχει προχωρήσει σε αυτές τις ενέργειες για την διεύρυνση στα δυτικά Βαλκάνια. Ο ρόλος της ΕΕ στα Δ. Βαλκάνια είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη και την ευημερία της πολύπαθης αυτή περιοχής.  Για το κοινό καλό όλων θα πρέπει να προχωρήσουμε και να συνεχίσουμε την ενταξιακή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων».

Τι είπε ο Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε συνέντευξη Τύπου τόνισε πως συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό λύση για την ονομασία που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

«Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για την ονομασία η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως είναι ανάγκη να έχουμε περισσότερες συζητήσεις στις χώρες μας», δήλωσε ο Ζάεφ σε δημοσιογράφους στη Σόφια.

Επίσης εξέφρασε την ελπίδα του  ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα της ΠΓΔΜ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο.

πηγη-eleftherostypos.gr
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *