Το γνωρίζατε πως η πίτσα με ανανά, γνωστή κι ως “χαβανέζικη πίτσα” ειναι ελληνικής εμπνεύσεως;
Η συγκεκριμένη πίτσα -που ειναι περίπτωση love/hate, δηλαδή είτε λατρεύεις την γεύση της, είτε την μισείς μέχρι… θανάτου- “εφευρέθηκε” από έναν Ελληνα μετανάστη στον Καναδά, το 1962. Φέτος δηλαδή κλείνει αισίως τα 55 της χρόνια.
Δυστυχώς για την… ίδια, πριν μερικές ημέρες πέθανε ο “πατέρας” της: Ο Σαμ Πανόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή στα 83 του, την Πέμπτη.
Ο Πανόπουλος μετανάστευσε από την Ελλάδα στον Καναδά το 1954, όταν ήταν 20 ετών. «Γνώρισε» την πίτσα στη Νάπολη, όπου είχε σταματήσει για λίγο το πλοίο με το οποίο ταξίδευε. Αφότου εγκαταστάθηκε στον Καναδά, στην πορεία να γίνει ιδιοκτήτης αρκετών εστιατορίων που γνώρισαν επιτυχία, μαζί με τους δύο αδελφούς του, σύμφωνα με το BBC.
Σε ένα από αυτά τα εστιατόρια, στο Οντάριο, το 1962, ο Πανόπουλος είχε την έμπνευση να προσθέσει ανανά από κονσέρβα, στην πίτσα. «Απλά βάλαμε τον ανανά για πλάκα, για να δούμε τι γεύση θα έχει. Ημασταν νέοι στον τομέα και κάναμε αρκετά πειράματα», είχε εξηγήσει πρόσφατα στο BBC.
Ο Σαμ θυμάται πως αρχικά δοκίμασαν ελιές και αντζούγιες. Αλλά ήταν η εποχή που η κονσέρβα ανανά υπήρχε σε κάθε σπίτι στον Καναδά. Ηδη σέρβιραν κάποια κινέζικα πιάτα και ήξερε ότι οι πελάτες θα δοκίμαζαν κάτι γλυκό και αλμυρό. Ετσι, απλά έβαλε ανανά πάνω σε πίτσα.
Αρκετοί, όπως είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του, τον είπαν τρελό. Αλλά στον ίδιο άρεσε η γεύση και σύντομα άρχισε να διαφημίζει την έμπνευσή του. Τελικά, οι πελάτες λάτρεψαν τον συνδυασμό και έτσι «γεννήθηκε» η λεγόμενη χαβανέζικη πίτσα.
Ο Πανόπουλος βρέθηκε ξανά στη δημοσιότητα εφέτος, όταν ο πρόεδρος της Ισλανδίας Γκουόνι Γιοχάνεσον προκάλεσε αντιδράσεις στα social media, επειδή δήλωσε ότι ήταν κάθετα αντίθετος με τον ανανά στην πίτσα, προτείνοντας να… καταργηθεί.
Η συζήτηση μάλιστα πήρε τέτοια έκταση, ώστε μέχρι και ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε στο Twitter λάτρης της χαβανέζικης πίτσας!