Γυμναστική: Πρωί ή απόγευμα και γιατί;

lamianow
By lamianow Add a Comment
2 Min Read

Η γυμναστική οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είναι σημαντική για τη φόρμα σας και τη συνολική υγεία σας.

-Advertisement-

Η άθληση όμως εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος έχει περισσότερα πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων ωρών του 24ώρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι αρκετοί δείκτες της φυσικής κατάστασης, μεταξύ των οποίων η αντοχή, η δύναμη, ο χρόνος αντίδρασης και η αεροβική ικανότητα, είναι ελαφρώς καλύτεροι όταν γυμνάζεται κανείς το χρονικό διάστημα 4-7 το απόγευμα.

Η εξήγηση βρίσκεται στη θερμοκρασία και τα ορμονικά επίπεδα του οργανισμού που βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους αργά το απόγευμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μυς να είναι πιο ευλύγιστοι και να παράγουν την καλύτερη αναλογία τεστοστερόνης (είναι η ορμόνη που «χτίζει» τους μυς) προς κορτιζόλη (η ορμόνη που αποδυναμώνει τους μυς).

Πρόκειται βέβαια για μικρές διαφορές, καθώς ο οργανισμός έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στην ώρα που προπονείται κανείς. Επιπλέον, οι επιδόσεις στη γυμναστική δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την ώρα της προπόνησης.

Το κλειδί, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να προσαρμόζει κανείς την προπόνηση στο ωράριό του και όχι το αντίστροφο.

Όταν κάποιος προγραμματίζει να λάβει μέρος σε αθλητικούς αγώνες πάντως, καλό είναι να προγραμματίζει την προπόνησή του ανάλογα με την ώρα των αγώνων προκειμένου να μην αιφνιδιάσει το σώμα του. Αν δηλαδή πρόκειται να συμμετάσχει σε μαραθώνιο που θα αρχίσει νωρίς το πρωί, καλό είναι να προπονηθεί μόνο νωρίς το πρωί. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι προτιμότερο να γυμνάζεται το απόγευμα.

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *