Σουηδία: Φοιτητική παράδοση… ουρλιαχτού (video)

Ράνια Κάλδου
2 Min Read

Μία παράξενη παράδοση… ουρλιαχτού τηρούν εδώ και αρκετά χρόνια οι φοιτητές της πόλης Ουψάλα, 70 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της Σουηδίας, Στοκχόλμης.

Σχεδόν κάθε βράδυ, όταν το ρολόι δείξει 10, δεκάδες σπουδαστές ουρλιάζουν στα παράθυρά τους, προκειμένου να εκτονωθούν από το στρες της καθημερινότητας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, το «Flogsta scream»  – το οποίο έλαβε το όνομά του από τη γειτονιά Φλόγκστα της πόλης, όπου διαμένουν εκατοντάδες φοιτητές – έχει τις ρίζες του στις εξεταστικές περιόδους της δεκαετίας του 1970 ή του 1980.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Το φαινόμενο, μάλιστα, έχει σταδιακά εξαπλωθεί και σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις της Σουηδίας, στο Λουντ, το Λινσέπινγκ και τη Στοκχόλμη.

Πότε ξεκίνησε αυτό το έθιμο;

Οι απόψεις διίστανται για το πώς και πότε ξεκίνησε αυτή η καθημερινή συνήθεια των φοιτητών, καθώς οι ντόπιοι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι έχει τις ρίζες της από το άγχος της εξεταστικής περιόδου. Μία πιο μακάβρια και σκοτεινή εκδοχή θέλει το ζωώδες ουρλιαχτό των νέων να ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70, ύστερα από την αυτοκτονία ενός φοιτητή.

Οι ξένοι σπουδαστές, που είναι πολλοί στην πόλη, βλέπουν την παράδοση αυτή ως ένα παιχνίδι που δεν θα μπορούσαν να παίξουν στη χώρα τους και που τους επιτρέπει να ξεσπάσουν από την ενδεχόμενη συσσώρευση του καθημερινού στρες.

Όποια κι αν είναι η εξήγηση, οι φοιτητές κατά πάσα πιθανότητα έχουν βρει το δικό τους «ηρεμιστικό χάπι» και αντί να είναι επιθετικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (ή να καταπνίγουν συναισθήματα), επιλέγουν να «αδειάσουν τα εσώψυχά τους», μιλώντας μία παγκόσμια και ακατανόητη «γλώσσα», τόσο ισχυρή που προκαλεί την αίσθηση της προσωπικής κάθαρσης.

 

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *