Κώστας Μπακογιάννης: «Ο διαχωρισμός Δεξιάς – Αριστεράς κατέρρευσε…»

lamianow
By lamianow 1 comment
7 Min Read

Για κατάρρευση του παλιού διαχωρισμού μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς κάνει λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, θεωρώντας ότι το μέλλον δεν μπορεί να χτιστεί με ασκήσεις νοσταλγίας.

Ο ίδιος θα ήθελε πολύ να δει κάποια στιγμή μια τροποποίηση στο Σύνταγμα που να επιβάλλει κλειστές ή κλειδωμένες θητείες για μια τετραετία, έτσι ώστε να μη διαλύεται μια Βουλή ακόμα και αν μια κυβέρνηση απολέσει τη δεδηλωμένη.

Κινείστε ανάμεσα στους πολίτες της περιφέρειάς σας και πιστεύω ότι βιώνετε την αγωνία τους. Έχετε την αίσθηση ότι συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως και πριν αναλάβει την εξουσία;

Το πρόβλημα ξεπερνάει κατά πολύ ένα κόμμα. Έχουν χαθεί οι δεσμοί εμπιστοσύνης με τους πολίτες, οι οποίοι δεν ακούν και κοιτάζουν με καχυποψία όλους εκείνους που ασχολούνται με τα κοινά. Ανεξαιρέτως. Είναι λογικό, αφού όλοι μας αισθανόμαστε, λίγο πολύ, πως έχουμε χάσει τον έλεγχο του μέλλοντός μας. Όλο αυτό οδηγεί στον κυνισμό, την τοξικότητα και τον διχασμό. Αυτά δυστυχώς δεν γίνονται κατανοητά πέριξ της Πλατείας Συντάγματος. Το ζητούμενο σήμερα, είναι να μάθουμε να μιλάμε ξανά, να επικοινωνούμε, να συνυπάρχουμε ακόμα και αν διαφωνούμε. Πώς είναι δυνατόν ο κάτοικος των Αγράφων, της ορεινής Δωρίδας, της Σκύρου και κάθε άλλης γωνιάς της Περιφέρειας να εμπιστευτεί αυτούς που είναι απόντες από τη δύσκολη καθημερινότητά του, οι οποίοι όμως σε πολύ μεγάλο ποσοστό φέρουν και την ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση; Ξέρετε, ο κόσμος δεν χρειάζεται θεωρίες. Χρειάζεται πραγματικές λύσεις στα πραγματικά του προβλήματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανάψει το «πράσινο φως» για το άνοιγμα του κόμματός του. Διεύρυνση και με πρόσωπα από το χώρο της Κεντροαριστεράς και αν ναι με ποια;

Τι άλλο πρέπει να γίνει για να πειστούμε πως ο παλιός διαχωρισμός Δεξιάς και Αριστεράς έχει πλέον καταρρεύσει;

Προσπαθούμε να μιλήσουμε με μια γλώσσα του 20ού αιώνα τον 21ο. Το μέλλον όμως δεν χτίζεται με ασκήσεις νοσταλγίας. Μην ξεχνάτε πως στις επόμενες εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα, θα ψηφίσουν για πρώτη φορά παιδιά που γεννήθηκαν αυτή τη χιλιετία. Όλα γύρω μας αλλάζουν με ορμή, αν θέλουμε να επιβιώσουμε πρέπει να αλλάξουμε και εμείς. Έφτασε η ώρα για τη γενιά της κρίσης να μιλήσει και να αναλάβει ευθύνες. Με την εμπειρία της πραγματικής ζωής. Γιατί αυτή ξέρει καλύτερα τα προβλήματα, όχι οι διάφοροι μανδαρίνοι των κομματικών γραφείων. Ας μη φοβηθούμε τη διαφορετικότητα, αυτός θα είναι ο πλούτος μιας αυριανής κυβέρνησης.

Η ΝΔ ζητά επιτακτικά πρόωρες εκλογές. Συμφωνείτε με αυτή τη θέση ή πιστεύετε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ολοκληρώνουν τη θητεία τους.

Προφανώς αυτό πρέπει να κάνει η ΝΔ. Αξιωματική αντιπολίτευση είναι, το επιτάσσει και ο θεσμικός της ρόλος. Ειδικά με αυτή την κυβέρνηση. Δεν σας κρύβω βέβαια πως σε έναν ιδανικό κόσμο θα ήθελα πολύ να δω μια τροποποίηση στο Σύνταγμα που να επιβάλλει κλειστές ή κλειδωμένες θητείες για μια τετραετία. Να μην μπορεί δηλαδή να διαλυθεί μια Βουλή ακόμα και αν μια κυβέρνηση απολέσει τη δεδηλωμένη. Για αυτά όμως, όπως και για την κατάργηση της επαίσχυντης διάταξης για την ποινική ευθύνη των υπουργών, την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, το ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή, τη θεσμοθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων στα υπουργεία, δεν μιλάμε ή μιλάμε και σε λίγες μέρες τα ξεχνάμε. Η συνταγματική αναθεώρηση κυματίζει μόνο σαν κομματική σημαία ευκαιρίας στην Ελλάδα.

Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα μεγάλα λάθη που έκανε διαχρονικά το πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου και του κόμματός σας;

Μεγάλη κουβέντα αυτή. Για να χρεοκοπήσεις πάει να πει ότι οι θεσμοί σου, η οικονομία, οι ηγέτες σου, κάτι κάνανε πολύ λάθος. Για πολλά χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες, λειτούργησε ένα άγραφο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ελλάδα. Το κράτος έγινε η ιερή αγελάδα για να μοιράζονται δουλειές, προνόμια, να χτίζονται πολιτικές και επιχειρηματικές καριέρες. Όσοι έμειναν έξω από αυτή τη συναλλαγή πλήρωσαν και πληρώνουν βαρύ τίμημα. Αν θέλετε την άποψή μου, αυτοί είναι οι νέοι και κυρίως, οι γυναίκες. Φυσικά, όσοι φώναζαν ότι πάμε πάνω στα βράχια κατά καιρούς, τους θεωρούσαμε δυσάρεστους.

Είστε ένας νέος πολιτικός και μπήκατε από νωρίς στα βαθιά. Ποια είναι μέχρι στιγμής τα έργα στην Περιφέρεια, που σας κάνουν να νιώθετε περήφανος;

Δεν προσγειωθήκαμε στην Περιφέρεια μια ωραία πρωία. Προηγήθηκαν τρεισήμισι μοναδικά χρόνια στην πατρίδα μου, στο Καρπενήσι. Εκεί μάθαμε με λιγότερα να κάνουμε περισσότερα και με καίριες παρεμβάσεις να αλλάζουμε προς το καλύτερο την καθημερινότητα των δημοτών. Στη Στερεά Ελλάδα, με περικοπές που ξεπερνούν το 60% για τις λειτουργικές μας δαπάνες και το 80% για επενδύσεις, τα τελευταία δύο χρόνια, ολοκληρώσαμε 138 έργα και έχουμε πετύχει απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων που αγγίζει το 107,13%. Εντάξαμε 54 νέα έργα και 27 νέες μελέτες. Υλοποιούμε, μεταξύ άλλων, μεγάλα έργα υποδομών, όπως η δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου ή η ολοκλήρωση του Νοσοκομείου της Χαλκίδας. Αναλαμβάνουμε δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, όπως η Δημιουργία των Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων, η υποστήριξη υποτροφιών για νέους ερευνητές σε βιομηχανίες, η δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Πάρκου στο Σχηματάρι και τα Οινόφυτα για την εξυγίανση ολόκληρης της περιοχής. Αλλά και στην κοινωνική αλληλεγγύη. Όπως η παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε 12.000 συμπολίτες μας ή δωρεάν γεύματα σε 4.000 μαθητές. Καταπολεμούμε επίσης τη γραφειοκρατία, με την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων να αγγίζει το 70% και τη χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής να ξεπερνάει το 90%, ενώ λειτουργούμε με απόλυτη διαφάνεια. Και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας και πολλή δουλειά.

Συνέντευξη στον Χρήστο Δ. Δρούζια – Εφημερίδα Καρφί 

Share This Article
1 Comment
  • Στους ανθρώπους της ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ιδιαίτερα στους επαγγελματίες, στους επιστήμονες και στο υγιές ΕΜΠΟΡΙΟ δεν υπήρχαν τέτοιοι διαχωρισμοί ποτέ. Τους συντηρούσαν μετά το 70 κάποιοι “πονηροί” και τελικά “τοξικοί” για τον τόπο πολιτικοί,με σκοπό να αποδυναμώνουν την κοινωνία και να τη φέρνουν στα μέτρα τους. Εξάλλου ο Κ.Καραμανλής, υποτιθέμενος ΔΕΞΙΟΣ δέχτηκε να παραδώσει το κόμμα στον Κ.Μητσοτάκη, κεντροαριστερό μάλλον πολιτικό.
    Παρά την προσπάθεια και τις ΘΥΣΙΕΣ πολλών μορφωμένων και ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΜΕΝΩΝ ανθρώπων να υπάρξει εθνική συνεννόηση σε ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ασφάλειας, επενδύσεων και Παιδείας κάποιοι πάντοτε λαϊκιστές και ξενόφερτοι πολιτικοί δίχαζαν το λαό υποσχόμενοι διαρκώς στους μεν τα σπίτια και τις περιουσίες-δουλειές των δε… Αυτό συνεχίζεται ακόμη κύριε, χάρις σε αυτό εξελέγητε όλοι σας σε διάφορα πόστα και με βάση αυτό υπάρχετε ως πολιτικό ΣΩΜΑ στον τόπο, έτσι νομίζω, αλλά αυτό αποδεικνύουν και τα πράγματα. Σε όλους τους χώρους υπάρχουν τα “δικά μας” παιδιά και τα …άλλα παιδιά. Από το δάνειο, μέχρι την τακτοποίηση των οφειλών στη ΔΕΗ, μέχρι την ένταξη στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή τη μεταγγραφή από σχολή σε σχολή. Ακόμη και στο κρεβάτι στο νοσοκομείο. Όλα κάτω από ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ μάσκες και διαχωριστικές γραμμές.
    Αυτά που λεει ο κος Μπακογιάννης είναι σα να τα λεει κάποιος που βρίσκεται ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ σε αυτή τη χώρα… ΛΥΠΟΥΜΑΙ!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *