Crash test στις μεθόδους αποτρίχωσης

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
6 Min Read

Χαλάουα, κερί, κρέμες, ξυραφάκι, λέιζερ. Δοκιμάζουμε τις πιο δημοφιλείς μεθόδους αποτρίχωσης και συγκρίνουμε τα υπέρ και τα κατά.

-Advertisement-

Η αποτρίχωση είναι μία από τις βασικότερες φροντίδες της γυναικείας ομορφιάς από την αρχαιότητα, την εποχή της Κλεοπάτρας, όταν η ιστορία αναφέρει ότι εφάρμοζε  τη χαλάουα , μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της κοσμετολογίας και της τεχνολογίας, καθώς επίσης η αισθητική και η μόδα της εποχής που επιτάσσουν την αποτρίχωση και στους  άντρες, συντελούν στη διεύρυνση και εξέλιξη των μεθόδων αποτρίχωσης.

Ποια είναι όμως ιδανική μέθοδος; Εύλογο ερώτημα, ειδικά αυτή την εποχή που οι καλοκαιρινές εξορμήσεις κατακλύζουν τη σκέψη μας.

Το ιδανικό έχει να κάνει με τις ανάγκες μας, τον τρόπο ζωής μας και τις προσδοκίες μας. Γνωρίστε τις δημοφιλέστερες  μεθόδους αποτρίχωσης με τα υπέρ και τα κατά τους και επιλέξτε αυτήν που σας ταιριάζει…  γάντι.

- Advertisement -

Ξυραφάκι ή ξυριστική μηχανή
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Απλή, γρήγορη και άμεση μέθοδος. Εξαιρετικά οικονομική και πρακτική αφού τα μεταφέρεις μαζί σου όπου κι αν βρίσκεσαι. Το αποτέλεσμα τους είναι πολύ προσωρινό (2 -3 ημέρες), οι τρίχες βγαίνουν σκληρές και πολλές φορές δημιουργούν ερεθισμούς ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές. Αν και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη δεξιότητα κατά την εφαρμογή, απαιτείται προσοχή  για να μην τραυματιστείτε.

Αποτριχωτικές κρέμες
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Κυκλοφορούν σε μορφή κρέμας ή αφρού. Έχουν τη δυνατότητα να καταστρέφουν την τρίχα μέσω χημικής αποσύνθεσης. Το αποτέλεσμα διαρκεί λίγο περισσότερο από αυτό του ξυραφιού (3-5 ημέρες). Η χρήση τους είναι γρήγορη  και εύκολη. Όμως λόγω των χημικών ουσιών που περιέχουν μπορούν να δημιουργήσουν αλλεργίες, ερεθισμούς και φωτοευαισθησία.  Έχουν τη δυνατότητα  να καίνε την τρίχα, οπότε φανταστείτε τη ζημιά που μπορούν να προκαλούν στο δέρμα σας.

Κερί ή χαλάουα
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Διαχρονικές μέθοδοι  για αφαίρεση της τρίχας από την ρίζα της, αρχής  γενομένης από την χαλάουα που – όπως προανέφερα- υπήρχε από την εποχή της Κλεοπάτρας και σιγά σιγά τείνει να αντικατασταθεί από το κερί. Είναι απόλυτα ασφαλείς και αποτελεσματικές εφόσον  τηρούνται οι κανόνες υγιεινής κατά την εφαρμογή. Το αποτέλεσμα κρατάει περίπου 20 ως 30 ημέρες.

Η τρίχα βγαίνει πολύ μαλακή και αποδυναμωμένη, αλλά ενδείκνυται το μήκος της να είναι αρκετά μακρύ (από 0.50 cm έως 1cm) για να μπορεί να πιαστεί από το κερί στην επόμενη εφαρμογή. Επίσης, μια δεξιοτεχνία και κάποιο… ψυχικό σθένος τα χρειάζεστε, δεδομένου ότι ιδιαίτερα τις πρώτες  φορές είναι κάπως επίπονο. Για αυτό είναι χρήσιμο και ασφαλές  να μην το επιχειρήσετε μόνοι σας αλλά να απευθυνθείτε  στο κοντινότερο σας κέντρο αισθητικής. Ένας ελαφρύς ερεθισμός που μπορεί να προκληθεί είναι πολύ προσωρινός. Ιδανική μέθοδος για παιδιά στην εφηβεία.

-Advertisement-
=Advertisement=

Ενζυμική αποτρίχωση
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Εφαρμόζεται αμέσως μετά την αποτρίχωση με κερί στα άδεια τριχοθυλάκια τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα. Ειδικές αμπούλες  με πρωτεολυτικά ένζυμα, όπως η παπαΐνη, η χυμοθρυψίνη κ.τ.λ μειώνουν τη θρέψη της τρίχας, επιβραδύνουν άμεσα την επανέκφυση της και σταδιακά δημιουργούν μειωμένη την ανάγκη για συχνότερες συνεδρίες αποτρίχωσης. Παρ’όλο που κάποιοι μιλάνε για μονιμότητα αποτελεσμάτων, η ενζυμική είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος προσωρινής αποτρίχωσης.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpgΡιζική αποτρίχωση με βελόνα ή ηλεκτρική αποτρίχωση

Είναι η πιο κλασική και από τις πιο αξιόπιστες μεθόδους αποτρίχωσης, καθώς καταστρέφει απευθείας τη ρίζα της τρίχας με την διοχέτευση ηλεκτρισμού. Είναι μόνιμη και αποτελεσματική. Ενδείκνυται όμως για μικρές περιοχές κυρίως στο πρόσωπο  και σπανιότερα στο σώμα. Είναι η μόνη μέθοδος αποτρίχωσης για τις άσπρες και λευκές τρίχες καθώς η έλλειψη μελανίνης καθιστά αναποτελεσματικά τα υπόλοιπα συστήματα μόνιμης αποτρίχωσης. Είναι επίπονη και  χρονοβόρα διαδικασία για αυτό προϋποθέτει υπομονή κι επιμονή, καθώς πρέπει να «χτυπηθούν» μία – μία οι τρίχες στο κατάλληλο βάθος. Συνδυάζεται άψογα και με άλλες μεθόδους μόνιμης αποτρίχωσης. Πραγματοποιείται σχεδόν αποκλειστικά σε κέντρα αισθητικής.

Μόνιμη αποτρίχωση με laser ή Ι.P.L
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Ανέτειλε τη δεκαετία του ’90 και φαίνεται να υπερέχει λόγω της εύκολης εφαρμογής της και των μακροχρόνιων αποτελεσμάτων της, έναντι όλων των άλλων μεθόδων που προϋπήρχαν. Στηρίζεται στη χρήση ειδικά εστιασμένου φωτός, που το απορροφά η μελανίνη της τρίχας και το μεταφέρει στη ρίζα της, καταστρέφοντας τα αναγεννητικά της κύτταρα.

Eνδείκνυται για όλες τις περιοχές στο πρόσωπο και στο σώμα, σε άνδρες και γυναίκες, με εξαίρεση την ευαίσθητη περιοχή των ματιών. Η αποτελεσματικότητα της με τις καλύτερες προδιαγραφές (σύγχρονη τεχνολογία, εφαρμογή σε σωστούς χρόνους κ.τ.λ) κυμαίνεται από 80% ως 90 % μόνιμη μείωση της τριχοφυΐας, μια και λόγω ορμονικών παραγόντων η απώλεια 100% καθιστάται αδύνατη. Όμως παρά τα θετικά της, η μέθοδος δεν είναι πανάκεια. Αδυνατεί να καταστρέψει ξανθές και λευκές τρίχες παρά την τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας στον τομέα αυτό.

Ακόμη παρουσιάζει μειωμένες δυνατότητες στην αντιμετώπιση του χνοώδους τριχώματος. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή και σωστή εκτίμηση της κατάστασης  πριν επιλέξετε την μόνιμη αποτρίχωση με laser ή IPL ειδικά στο πρόσωπο, που  είναι  ορμονοεξαρτώμενη περιοχή και συχνά συσχετίζεται με ενδοκρινολογικές μεταβολές. Είναι όμως μοναδική για την αποτρίχωση στο σώμα. Αφήνει την επιδερμίδα λεία και βελούδινη  και αποτελεί τη μόνη αποδεδειγμένη λύση για τη θυλακίτιδα. Επιλέξτε την τεχνολογία με βάσει την ποιότητα, την ασφάλεια και το αποτέλεσμα κι όχι το χαμηλό κόστος. Ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Η μέθοδος εφαρμόζεται σε κέντρα αισθητικής, δερματολογικά ιατρεία και κλινικές πλαστικής χειρουργικής.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *