Θα ψάξουν κρυμμένο θησαυρό στην Οίτη!

lamianow
By lamianow Add a Comment
2 Min Read

Σύγχρονοι χρυσοθήρες σε θέση αναμονής για να αρχίσουν το σκάψιμο στην Οίτη ψάχνοντας κρυμμένο θησαυρό. Τη Δευτέρα στην συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Λαμίας θα εξεταστεί το αίτημά τους, να τους παραχωρηθεί και η σχετική άδεια για την έναρξη της εκσκαφής.

Σε περίπτωση θετικής απόφασης θα πρέπει να γίνει προσδιορισμός του ποσοστού προς όφελος του Δήμου Λαμιέων, αν τελικά βρεθεί ο θησαυρός.

Σύμφωνα με το τυπικό αν εγκριθεί η άδεια, ο δήμος θα πρέπει να συστήσει τριμελή επιτροπή που θα αποτελείται από έναν δημοτικό σύμβουλο, την πρόεδρο της κοινότητας Υπάτης και έναν μηχανικό του δήμου που θα παρακολουθούν τις εργασίες από κοντά.

Θα πρέπει επίσης να δεσμεύσει τους χρυσοθήρες να αποκαταστήσουν το περιβάλλον μετά την εκσκαφή που θα πραγματοποιήσουν. Το ελληνικό έδαφος φέρεται να είναι γεμάτο από θησαυρούς σύμφωνα με τους επίδοξους «Ιντιάνα Τζόουνς».

Άλλωστε, η ελληνική ιστορία των τελευταίων αιώνων προσφέρει γόνιμο έδαφος για την επιβεβαίωση της ύπαρξης θησαυρών. Τουρκοκρατία, κατοχή, εμφύλιος κρύβουν εκατοντάδες ιστορίες περί ύπαρξης θαμμένων θησαυρών σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Οι ιστορίες σε αρκετές περιπτώσεις λαμβάνουν διαστάσεις τοπικού θρύλου, όπως για παράδειγμα ο περίφημος θησαυρός του Άλη Πασά.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Σε ορεινές και όχι μόνο περιοχές, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας διηγούνται ιστορίες για λίρες που κρύφτηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Λίρες, οι οποίες δινόταν για την χρηματοδότηση του ελληνικού ένοπλου αγώνα και που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους.

Λίλιαν Χαχοπούλου

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *