Γιατί όσο κι αν προσπαθείτε δεν χάνετε λίπος από την κοιλιά;

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Επίπεδη κοιλιά είναι το όνειρο κάθε γυναίκας. Όλες θέλουμε να έχουμε σμιλεμένους κοιλιακούς και να βγούμε στην παραλία με το αγαπημένο μας μπικίνι, χωρίς να σκεφτόμαστε πώς θα κρύψουμε την κοιλίτσα.

-Advertisement-

Από τη Τζουλιάννα Καρνέζη, διατροφολόγο του Jenny.gr

Όμως, το λίπος στην κοιλιά δεν επηρεάζει μόνο την εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά είναι επικίνδυνο και για την υγεία μας. Γιατί ενώ το λίπος λειτουργεί προστατευτικά για τα όργανα μας, όταν υπάρχει σε περίσσεια φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Όλο και περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η περίμετρος μέσης είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για σοβαρές ασθένειες και ο κύριος ένοχος είναι το σπλαχνικό λίπος. Το σπλαχνικό λίπος είναι εκείνο που περιβάλει τα όργανα στην περιοχή της κοιλιάς και είναι μεταβολικά ενεργό, που σημαίνει ότι απελευθερώνει ουσίες στο σώμα σας που μπορεί να προκαλέσουν οξειδωτική βλάβη.

- Advertisement -

Με απλά λόγια το περιττό λίπος στην κοιλιά προκαλεί βλάβες στα όργανα και στα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή νόσο, διαβήτη, ορισμένες μορφές καρκίνου μέχρι και άνοια.

Ωραία θα σκεφτείτε, το εμπεδώσατε, το κοιλιακό λίπος είναι επικίνδυνο, αλλά τι μπορείτε να κάνετε για αυτό; Μπορείτε να ασκήστε λίγο περισσότερο και να υιοθετήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή, αποφεύγοντας τις επεξεργασμένες τροφές, όπως γλυκά, πατατάκια, μπισκότα. Ακόμα και λίγο να μειώσετε την περιφέρεια της μέσης, είναι καλό για την υγεία σας.

Εδώ όμως έρχεται ένα μεγάλο ερώτημα: «Μήπως έχετε προσπαθήσει και παρόλα αυτά δεν βλέπετε αποτελέσματα;» Αν ναι, τότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε, ότι κάποιοι άνθρωποι πρέπει να προσπαθήσουν σκληρότερα για να χάσουν το λίπος στην κοιλιά, σε σχέση με κάποιους άλλους.

Αν ανήκετε και εσείς σε εκείνους που δεν μπορούν να αποκτήσουν επίπεδη κοιλιά, συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε τους πιο βασικούς λόγους.

Η μαμά σας είχε κοιλίτσα στα νιάτα της

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζει το λίπος στην κοιλιά είναι ο γενετικός.

Μια γρήγορα ματιά στο γενεαλογικό σας δένδρο θα σας αποκαλύψει το λόγο που δεν αποκτάτε τους κοιλιακούς που ονειρεύεστε. Αν έχετε τα γονίδια για κοιλίτσα τότε πρέπει να καταβάλετε μεγαλύτερη προσπάθεια για να τη ξεφορτωθείτε.

Οι ορμόνες σας έχουν… τρελαθεί

-Advertisement-
=Advertisement=

Αυτό συμβαίνει συνήθως στην εμμηνόπαυση, όπου τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν και οι γυναίκες αρχίζουν να παίρνουν τα περισσότερα κιλά στην κοιλιά.

Έτσι ξαφνικά αποκτάτε το σωματότυπο μήλο. Εκείνη την περίοδο πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές με το φαγητό και φυσικά να μην εγκαταλείψετε τη σωματική δραστηριότητα.

Έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει περίπου 10 έως 20% των γυναικών κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Αυτές οι γυναίκες έχουν υψηλότερα απ’ ό,τι συνήθως τα επίπεδα της τεστοστερόνης και συχνά παρατηρούν ότι παίρνουν βάρος, κυρίως γύρω από τη μέση. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε πολυκυστικές ωοθήκες, μιλήστε με το γιατρό σας.

Δεν κοιμάστε αρκετά

Είναι απλό αν κοιμάστε λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα, αυξάνεται η πιθανότητα συσσώρευσης λίπους στην κοιλιά.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακριβώς σίγουροι γιατί οι αϋπνίες σχετίζονται με το σπλαχνικό λίπος, αλλά είναι πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι όταν στερούμαστε ύπνο, μειώνεται ο μεταβολισμό μας. Βάλτε σαν στόχο να κοιμάστε 6 με 7 ώρες κάθε βράδυ.

Έχετε πολύ άγχος

Είναι γνωστό ότι το άγχος επιδρά αρνητικά στη ψυχική υγεία. Αυτό που πιθανόν δεν γνωρίζετε, είναι ότι μπορεί επίσης να προσθέσει μερικούς πόντους στην κοιλιά σας.

Σύμφωνα με έρευνες μια συνεχής κατάσταση στρες αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης που ενεργοποιεί το ένζυμο της συγκέντρωσης του λίπος στην κοιλιακή χώρα, και έτσι καταλήγετε να μην σας κουμπώνει το τζιν.

Πηγή: www.kamikaze.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *