Tι γίνεται με το Ορφανοτροφείο Αρρένων Λαμίας; Ερώτηση Αθ.Μιχελή στη Βουλή (video)

Lamianow.gr
12 Min Read

Ερώτηση του Βουλευτή Φθιώτιδας του  Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Μιχελή προς τον Υπουργό  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με το κληροδότημα της Ιωάννας Κρίκκη στο Ορφανοτροφείο Αρρένων Λαμίας.

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης):

Ακολουθεί η με αριθμό 3141/12-2-2016 ερώτηση του Βουλευτή Φθιώτιδας του  Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Μιχελή προς τον Υπουργό  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με το κληροδότημα της Ιωάννας Κρίκκη στο Ορφανοτροφείο Αρρένων Λαμίας.

Στην ερώτηση θα απαντήσει η Αναπληρώτρια Υπουργός κυρία Θεανώ Φωτίου.

Κύριε Μιχελή, έχετε τον λόγο για να αναπτύξετε την ερώτησή σας σε δύο λεπτά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΙΧΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η ερώτησή μου είναι επανάληψη της ερώτησης που κατέθεσα γραπτώς προς τα αρμόδια Υπουργεία στις 8 Φεβρουαρίου και είμαι υποχρεωμένος να επανέλθω, γιατί δεν είδα απτά αποτελέσματα από τη διοίκηση του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Λαμίας, στο οποίο έχει περιέλθει η περιουσία του Ορφανοτροφείου Θηλέων Λάρισας ύστερα από την κατάργησή του.

Επί της ουσίας, η Ιωάννα Κρίκκη μετά τον θάνατό της έδωσε την περιουσία της, που αποτελείται από μία πολυκατοικία δώδεκα διαμερισμάτων και τεσσάρων καταστημάτων στην οδό Μομφεράτου στου Γκύζη της Αθήνας και δύο μεγάλα οικόπεδα στον Πλαταμώνα 704 τ.μ. και 124 τ.μ.. Την περιουσία αυτή εκαρπούτο, όσον αφορά τα ενοίκια, η Μητρόπολη Λάρισας.

Μετά την ερώτησή μου έλαβα από τη Μητρόπολη Λάρισας –και θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν- έγγραφο που θα σας καταθέσω, που λέει: «Από την έκδοση των ως άνω αποφάσεων…» -είναι δύο δικαστικές αποφάσεις του 2008 και του 2011 σε επίπεδο εφετείου, που αποδίδουν την περιουσία στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Λαμίας- «…η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης Τυρνάβου ουδεμία σχέση έχει τόσο με την κληρονομιαία περιουσία της διαθέτιδος όσο και με τη διαχείρισή της».

Προκύπτει το ερώτημα: Από το 2008 και το 2011 ποιος εισπράττει τα ενοίκια της πολυκατοικίας και των αντιστοίχων οικοπέδων; Μέχρι τώρα δεν έχουν εισπραχθεί και απ’ όσο γνωρίζω, οι διοικήσεις του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Λαμίας και συγκεκριμένα η τελευταία διοίκηση δεν έχει ασχοληθεί επί της ουσίας με το θέμα.

Η πολυκατοικία είναι αυτή εδώ που σας δείχνω στη φωτογραφία. Θα τα καταθέσω στα Πρακτικά.

Επίσης, υπάρχει και ένα πλήθος δημοσιευμάτων στη Λάρισα από την εφημερίδα «Αγών, Εφημερίδα Αγωνιζομένων Χριστιανών Λαρίσης», που αναφέρει: «Τα κληροδοτήματα της Μητροπόλεως Λάρισας: Τα ενοίκια που εισπράχθηκαν, 1.200.000 περίπου ευρώ, από το κληροδότημα της Ιωάννας Κρίκκη, πού βρίσκονται;».

Θεωρώ ότι είναι σοβαρότατο ζήτημα και περιμένω την απάντηση από την κυρία Υπουργό όσον αφορά τον έλεγχο της διοίκησης, την οποία διόρισε και η Κυβέρνησή μας, για τις ενέργειες που όφειλε να κάνει, δηλαδή να εγγράψει αυτά τα κληροδοτήματα που έχουν αποδοθεί σ’ αυτήν -είναι δημόσια περιουσία, κυρία Υπουργέ και κύριε Πρόεδρε- και να εισπράξει τα αντίστοιχα ενοίκια τουλάχιστον από το 2008 ή το 2011 και μετά.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Στην ερώτηση του κ. Μιχελή θα απαντήσει για τρία λεπτά η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου.

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Μιχελή, σας ευχαριστώ πολύ που κάνετε αυτή την επίκαιρη ερώτηση σήμερα.

Tα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δηλαδή τα κέντρα κοινωνικής προστασίας, που είναι δεκατρία τον αριθμό συν το Παπάφειο και το ΚΕΑΤ και το ΕΙΚ, δηλαδή το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, εποπτεύουν εξήντα τρία συνολικά ιδρύματα που ασκούν κοινωνική προστασία δημοσίου δικαίου στη χώρα μας.

Παράλληλα με αυτά, υπάρχουν επτακόσια πενήντα ιδρύματα, τα οποία είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διάφορες μορφές, δηλαδή σωματεία τα οποία έχουν προβλήματα, πολλές φορές παρόμοια με αυτά που έχουν και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, που έχουν να κάνουν με κληροδοτήματα κ.λπ.

Απ’ όταν εσείς προσωπικά -και πολύ καλά- μας επισκεφθήκατε στο Υπουργείο αλλά και πιο πριν, μας επισημάνατε το θέμα, κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και με τη διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας, για να δούμε πού βρίσκεται η κατάσταση και εάν πράγματι δεν εισπράττουν τα ενοίκια και εάν έχει ή δεν έχει τελεσιδικήσει η απόφαση.

Η ενημέρωσή όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου, η επίσημη αλλά και ανεπίσημη -γιατί κι εγώ έκανα τηλεφωνήματα για να ενημερωθώ- είναι, όπως ξέρετε, ότι η τελεσίδικη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που καθιστά νόμιμο κληρονόμο του εν λόγω κληροδοτήματος το πρώην νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Λάμιας, νυν Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Φθιώτιδας, επιδόθηκε στο Κέντρο στις 28-1-2016.

Καθαρογράφτηκε με δαπάνη και επιμέλεια δικηγόρου που όρισε η παρούσα διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Στερεάς Ελλάδος και με δική μου προτροπή, διότι επί πενταετίας από την έκδοση της ως άνω απόφασης η προηγούμενη διοίκηση και ο πληρεξούσιος δικηγόρος που εκπροσώπησε στο Εφετείο το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Στερεάς Ελλάδος δεν επιμελήθηκε τούτου.

Άρα, την επιμέλεια της καθαρογραφής την έκανε αυτή εδώ η διοίκηση και μπορούσε να της επιδοθεί πλέον στις 28-1-2016 η συγκεκριμένη απόφαση.

Λόγω της αποχής του Δικηγορικού Συλλόγου, η οποία ξεκίνησε στις 12-1-2016 και εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι και σήμερα, ουδεμία νόμιμη ενέργεια δεν δύναται να υλοποιηθεί μέχρι τη λήξη της.

Τα υπόλοιπα θα τα εκθέσω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Μιχελή, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΙΧΕΛΗΣ: Δηλαδή, εάν αντελήφθην ορθώς, η διοικητική απόφαση Πολυμελούς Διοικητικού Εφετείου Αθηνών του Μαρτίου του 2011 δεν έχει καθαρογραφεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2016!

Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να διωχθούν ποινικά οι υπάλληλοι που καθυστέρησαν να το πράξουν. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο! Ήμουν δημόσιος υπάλληλος για χρόνια και αυτό είναι αδιανόητο.

Γιατί, εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο, υπονοείται ότι κάτι «έπαιζε» κάτω από το τραπέζι, για να συνεχίσει να εισπράττει τα ενοίκια η Εκκλησία της Λάρισας.

Κυρία Υπουργέ, πήγα αυτοπροσώπως και επισκέφθηκα την πολυκατοικία, που είναι αυτή που σας δείχνω. Η πολυκατοικία κατοικείται. Υπάρχουν δύο μαγαζιά τα οποία λειτουργούν. Όταν μπήκα μέσα και ρώτησα εάν ενοικιάζεται κάτι, η προτροπή τους ήταν: «Φύγετε, φύγετε, δεν νοικιάζεται τίποτα!». Υποψιάζομαι κάτι γι’ αυτό.

Σε ό,τι αφορά στον πληρεξούσιο δικηγόρο, σας ενημερώνω ότι είναι η κ. Κανέτη, επί σειρά ετών.

Επειδή δεν πληρώθηκε επιπλέον το 2011 –και ορθώς, κατά τη γνώμη μου- και δεν παρέστη στο Εφετείο του Μαρτίου το 2011, παρέστη αφιλοκερδώς ο κ. Σταματόπουλος Δημήτρης –προς τιμήν του και γι’ αυτό το αναφέρω- και κερδήθηκε υπέρ του Δημοσίου η απόφαση.

Εγώ αντιλαμβάνομαι την πρότασή σας, την αποδέχομαι. Περιμένω να δω πώς θα διεκδικήσει η σημερινή, η παρούσα Διοίκηση τα οφειλόμενα όχι μόνο από την πολυκατοικία –και θα τα καταθέσω στα Πρακτικά- αλλά και από τα δύο οικόπεδα της περιοχής Πλαταμώνα. Είναι δημόσια περιουσία και τη νέμονται άλλοι.

Σας ευχαριστώ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Μιχελής καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε, κύριε Μιχελή.

Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο για να δευτερολογήσετε.

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εξαιτίας και της προηγούμενης επαγγελματικής μου δραστηριότητας, δηλαδή του ότι είμαι αρχιτέκτονας, επισκέφθηκα και εγώ το κτήριο, το οποίο είναι στην Αθήνα.

Όπως καταλαβαίνετε, κύριε Βουλευτά, έχω ιδία άποψη. Όντως είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κτήριο, το οποίο, πέρα από το όφελος που θα μπορούσε κανείς να έχει από αυτό από ενοίκια, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πάρα πολλές δράσεις, όπως κάνουμε σήμερα.

Για άδεια ή μισοάδεια κτήρια σε περιοχές της Αθήνας, που μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης με διαφορετικό τρόπο, κάνουμε τριμερείς συμβάσεις μεταξύ των εποπτευόμενών μας φορέων -μεταξύ ημών και διεθνών οργανώσεων-, έτσι ώστε και φτιάχνονται αυτά τα κτήρια και στεγάζουν σήμερα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Είναι μια διαδικασία που ακολουθείται σε όλα τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας σήμερα σε όλη την Ελλάδα. Η προσφορά τους είναι εξαιρετική, για να αντιμετωπίσουμε το εξαιρετικά ευαίσθητο αυτό θέμα.

Επομένως, μας ενδιαφέρει αυτή η περιουσία, πέρα από τα διαφυγόντα κέρδη μέχρι σήμερα του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας, τα οποία θεωρώ και εγώ ότι δεν πρέπει να διαφύγουν με κανένα τρόπο και πρέπει να διεκδικηθούν.

Στη συνέχεια, όμως, θέλω να σας πω ότι η πληρεξούσια δικηγόρος του ΚΚΠΠ Στερεάς Ελλάδος, κατόπιν συνεννοήσεως με την Πρόεδρο του Κέντρου, για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος του μακρού διαστήματος της αποχής, απέστειλε στον πληρεξούσιο δικηγόρο της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας την άνω απόφαση που σας είπα πριν, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία παράδοσης -σε επίπεδο δικηγόρων τουλάχιστον- του αρχείου των εγγράφων της κληρονομικής περιουσίας και του ποσού που υφίσταται στον τραπεζικό λογαριασμό της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας και που νόμιμα –ως γνωστόν- ανήκουν στο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας.

Δηλαδή, με έγγραφο στις 10-6-2016 –αυτό είναι το έγγραφο της πληρεξούσιας δικηγόρου που σας λέω- εντός των προσεχών ημερών –και θα το παρακολουθούμε εμείς από το Υπουργείο- επίκειται η άτυπη παράδοση των εγγράφων στο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας από τη Μητρόπολη και η σύνταξη σχετικού πρωτοκόλλου παράδοσης-παραλαβής.

Προϋπόθεση τώρα είναι το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στο όνομα του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας και η μεταφορά του ποσού.

Επομένως, είμαστε –πώς να σας το πω- πάνω σε αυτή την υπόθεση, γιατί πράγματι θέλουμε να καταλάβουμε τι συνέβη όλα αυτά τα χρόνια. Νομίζω ότι έχετε εξαιρετικά μεγάλο δίκιο που αναδεικνύετε αυτό το θέμα, γιατί πράγματι υπήρξε -και το βλέπουμε και εμείς- μεγάλη κακοδιαχείριση. Είμαστε από πάνω, μήπως υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα κακοδιαχείρισης στα κέντρα κοινωνικής προστασίας και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αλλά σιγά σιγά πια και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *