21 Νοεμβρίου: Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων / Το πρόγραμμα εορτασμού στην Λαμία!

6 Min Read

Δεν είναι τυχαία η σύμπτωση της εορτής των ΕΔ, με την Θεομητορική εορτή. Διότι, η προσαγομένη στο Ναό του Θεού, είναι η υπέρμαχος στρατηγός του Γένους των Ελλήνων, η παντοτινή και κραταιά σκέπη του Έθνους μας, η προστάτιδα του φιλοχρίστου και ενδόξου Στρατού μας, είναι η στοργική μητέρα όλων μας, που πάντοτε επικαλούμεθα τη βοήθειά της.

Η Παναγία μας, είναι η προστάτης των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας και η υπέρμαχος στρατηγός. Για τον λόγο αυτόν, η εν λόγω ημέρα, έχει καθιερωθεί και ως ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων .

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, θέτουν το έργο, την αποστολή & την επιτυχία τους, σε ότι κάνουν, κάτω από τη σκέπη της Υπερμάχου Στρατηγού.

Οι Ορθόδοξοι Έλληνες, ήδη απ’ τα βυζαντινά χρόνια έως σήμερα, την υμνολογούν με επινίκιους ύμνους και την παρουσιάζουν σε τοιχογραφίες ναών, σε φορητές εικόνες και στα πολεμικά τους λάβαρα, με ανάλογες παραστάσεις της , που φέρουν την επωνυμία «Παναγία η Νικοποιός ( αυτή που πετυχαίνει νίκες, η Νικήτρια)».

Η σημαντικότερη και πλέον τιμώμενη απ’ τις σωζόμενες βυζαντινές εικόνες της Παναγίας Νικοποιού, βρίσκεται στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου Βενετίας. Η εικόνα αυτή φυλαγόταν έως την άλωση της Κωνσταντινούπολης απ’ τους Φράγκους (έτος 1204), στο ομώνυμό της παρεκκλήσι του Ιερού Παλατίου. Τότε απήχθηκε απ’ τους ασεβείς «Σταυροφόρους» και μεταφέρθηκε ως λάφυρο πολέμου στη Βενετία.

20121120 eisodia large scaled

Σήμερα η Θεοτόκος, εξακολουθεί να είναι η προστάτης και Στρατηγός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων . Παράλληλα όμως και ειδικότερα, το Πεζικό έχει προστάτη του τον Άγιο Γεώργιο,  το Πυροβολικό την Αγία Βαρβάρα, το Ναυτικό τον Άγιο Νικόλαο και η Αεροπορία τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Αντίστοιχα, ο Στρατός της ομόδοξής μας Ρωσίας, έχει προστάτιδα εικόνα κι έμβλημα στις σημαίες του την ιδιότυπη (ρωσικής επινόησης) απεικόνιση της «Παναγίας του Καζάν».

Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρω ένα ντοκουμέντο της εποχής του Ελληνοϊταλικού πολέμου, μια επιστολή του Άγγλου πρεσβευτή στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 1940, προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αγγλίας, σχετικό με την βοήθεια της Παναγίας στο μαχόμενο Έθνος.

Αναφέρει ο Άγγλος πρεσβευτής  Palairet: «Εις την επιστολήν μου Nο 293 της 23ης Νοεμβρίου, ανέφερα την ευρέως παραδεχομένην πίστην εδώ, ότι ο ελληνικός στρατός απολαμβάνει της ιδιαιτέρας προστασίας της Παναγίας της Τήνου και ότι οι νίκες του, οι οποίες δύνανται ασφαλώς να ονομαστούν θαυματουργικές, οφείλονται εις την επέμβαση της.

Αυτή η πίστης έχει γίνει τώρα πεποίθηση και υπάρχουν αναρίθμητες ιστορίες της παρουσιάσεως της Ευλογημένης Παρθένου εις στρατιώτες εις το μέτωπο, ενθαρρύνοντάς τους εις την μάχη, με υποσχέσεις ότι η ιεροσυλία που έγινε από τους Ιταλούς εις τον Ναό της κατά την εορτή της Κοιμήσεως θα ετιμωρείτο από μία μεγάλη ήττα…

Φαίνεται ασύνηθες ν’ αφιερώνω μία επίσημη επιστολή σε τοιούτο θέμα, αλλά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πεποίθηση ότι υποστηρίζεται από υπερφυσική βοήθεια έχει συμβάλει πολύ εις την ενθάρρυνση του Έλληνος στρατιώτου, εις την ακούραστο επιδίωξη του διά νίκη, και του Ελληνικού λαού εις τον ενθουσιασμό του διά τον πόλεμο…

Η επίθεση κατά της «Έλλης» στην Τήνο, απεδείχθη πράγματι ένα σοβαρό λάθος, διά το οποίον πρέπει να μετανοούν οι Ιταλοί τώρα σκληρά.

Όχι μόνο ένωσε την Ελλάδα, την βοήθησε από την αρχή με την πεποίθηση ότι τα όπλα της εβοηθούντο θαυματουργικός – μία πεποίθηση η οποία εις αυτήν την χώρα των ισχυρών και βαθέων θρησκευτικών παραδόσεων έχει ανεκτίμητη αξία.

Η εορτή της πολιτείας, προς τιμή των Ενόπλων Δυνάμεων, ξεκίνησε το έτος 1967, ως Ημέρα της Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων, την 29 Αυγούστου, εις ανάμνηση της νίκης του Στρατού στο Γράμμο & το Βίτσι το 1949.

Μετά την μεταπολίτευση, μετονομάστηκε ως Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων. Το έτος 1981, η εορτή μετατέθηκε την 15η Αυγούστου, ενώ στις αρχές του 2000, μεταφέρθηκε την 21 Νοεμβρίου.

Η εορταστική αυτή εκδήλωση, αποβλέπει, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας και τις διαταγές των Γενικών Επιτελείων, στην επισήμανση των αρετών της Ελληνικής Φυλής και κυρίως στην Πολεμική Αρετή των Ελλήνων.

Επίσης στην απότιση φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης, προς εκείνους τους μακρινούς αλλά και τους κοντινούς προγόνους μας , που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία & Εθνική Ανεξαρτησία.

Στην πόλη της Λαμίας, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω τελετές – εκδηλώσεις:

  • Ώρα: 10:00, Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό ¨Ευαγγελισμού της Θεοτόκου¨.
  • Ώρα: 10:30, Επιμνημόσυνη Δέηση & κατάθεση στεφάνων, από τις αρχές της Πόλεως, στον ανδριάντα του ¨Εύζωνα Πολεμιστή¨, στην Πλ. Πάρκου.
  • Ώρα: 10:30 έως 13:00, εκδήλωση ¨Ανοικτά Στρατόπεδα¨, με ελεύθερη είσοδο στο ΚΕΥΠ & ξενάγηση στους χώρους του Στρατοπέδου, στατική επίδειξη οπλισμού – υλικών.

[embeddoc url=”https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2019/11/ΑΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-2.pdf” download=”all”]

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *