18ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΛΑΜΙΑΣ: 3ημερες ΔΡΑΣΕΙΣ για την Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ [εικόνες] - LamiaNow.gr - Ειδήσεις από τη Λαμία
Connect with us

Toπικά

18ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΛΑΜΙΑΣ: 3ημερες ΔΡΑΣΕΙΣ για την Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ [εικόνες]

Published

on

ποστηρίζοντας το παραπάνω σύνθημα και με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, την Παγκόσμια Ημέρα για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας υλοποιήθηκαν ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών και των οικογενειών τους σχετικά με τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες & τα δικαιώματα αυτών των ατόμων. Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, είτε λόγω των ακατάλληλων υποδομών είτε λόγω της αρνητικής συμπεριφοράς & στάσης άλλων ανθρώπων.

Η γνώση της διαφορετικότητας από μικρή ηλικία και η εξοικείωση με αυτή, προάγει την αποδοχή της και την επίδειξη σεβασμού προς τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Είναι αναγκαίο να καλλιεργηθεί η αντίληψη ότι ως κοινωνία έχουμε την ευθύνη να εξασφαλιστεί η δυνατότητα ίσων ευκαιριών στη μάθηση & η ισότιμη πρόσβαση αυτών των μαθητών/τριών στην εκπαίδευση, καθώς και η μετέπειτα ομαλή ενταξιακή πορεία τους στην ενήλικη ζωή με αυτονομία και αξιοπρέπεια. Τα σημερινά ενημερωμένα παιδιά θα μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά ως ενσυνείδητοι πολίτες στο μέλλον.

Στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας διοργανώθηκαν οι παρακάτω δραστηριότητες, ανά ημέρα, για την διάδοση του ιδιαίτερου κοινωνικού μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας ΑΜΕΑ:

ΔΕΥΤΕΡΑ 3-12-2018:

 

 • Διανομή ενημερωτικού δισέλιδου στους μαθητές/τριες με συμβουλές (κείμενο γραμμένο από χρήστη αμαξιδίου, μετάφραση από αγγλικά) για την συμπεριφορά που αρμόζει σε μια πιθανή συνάντηση με άτομο με κινητικά προβλήματα, ώστε να το κάνουμε να νιώσει ευπρόσδεκτο αλλά και να μην του προκαλέσουμε άθελά μας αμηχανία. Επιπλέον στόχος να ενημερωθούν οι γονείς/κηδεμόνες τους, δημιουργώντας ένα έναυσμα διαλόγου για να συζητήσουν περαιτέρω με τα παιδιά τους.

 

 • Διαθεματική προσέγγιση με μάθημα αγγλικής γλώσσας στις τάξεις Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄: ανάλυση κατάλληλων κειμένων και γλωσσικών ασκήσεων στα αγγλικά με θέμα την αποδοχή της αναπηρίας.

 

 

 

ΤΡΙΤΗ 4-12-2018:

 

 • Προβολή βίντεο για την ανάδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων ατόμων με ειδικές ανάγκες:

 

 • στις τάξεις Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄: σύντομη ταινία με τίτλο «ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ» η οποία παρουσιάζει τις δυσκολίες στις μετακινήσεις ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα (δείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=J65coidecrM) & απόσπασμα από καθιστό αγώνα Πετοσφαίρισης (Sitting volleyball) (δείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=uXLSzwJoT4M)
 • στις τάξεις Α΄, Β΄ & Γ΄: ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Άρθουρ – Το αναπηρικό καροτσάκι» (δείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=GEib8nz5hAE) & απόσπασμα από αγώνα του παραολυμπιακού αθλήματος GOALBALL (δείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=0bZ51jzmbAQ)

 

 • Οργάνωση παιχνιδιών και αθλοπαιδιών με προσομοίωση παραολυμπιακών αθλημάτων, με στόχο να αποτελέσουν το ερέθισμα να έρθουν οι μαθητές/τριες βιωματικά στην θέση κάποιου με κινητικό πρόβλημα, έτσι ώστε να γίνουν πιο υποστηρικτικοί στην πραγματική ζωή:

 

 • Α΄, Β΄ & Γ΄: Ομαδική ζωγραφική με το στόμα
 • Γ΄: Τυφλόμυγα
 • Δ΄  & Ε΄: Καλαθοσφαίριση με χρήση ενός χεριού
 • ΣΤ΄: Goalball (παιχνίδι με μπάλα & καλυμμένα μάτια)

ΤΕΤΑΡΤΗ 5-12-2018

 

 • Διαδραστική-βιωματική παρουσίαση από το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (αριθμεί πάνω από 500 ενεργά μέλη). Η κ. Τσώνου Κωνσταντία (πρόεδρος του Δ.Σ.) και η κ. Ανεστοπούλου Αθηνά (μέλος) απευθύνθηκαν με κατάλληλο υλικό σε δύο ηλικιακές ομάδες:

 

 • στις τάξεις Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄: συζήτηση, ανάλυση του συστήματος Braille για τυφλούς και παραδείγματα από την νηπιακή εκπαίδευση, παραμύθι αφής, ψηλάφηση κειμένου Braille, παιχνίδι αφής με μπάλα με ήχο, βιωματικό ζευγάρι «τυφλός & οδηγός»
 • στις τάξεις Α΄, Β΄ & Γ΄: συζήτηση, παιχνίδι αφής με μπάλα με ήχο, βόλτα μέσα σε στεφάνι με «τυφλό & οδηγό», ψηλάφηση εικόνας ζώου με σύστημα Braille

 

 • Ανατροφοδότηση & συζήτηση των μαθητών/τριών στην τάξη με τους εκπαιδευτικούς, για ανάλυση και ανάπτυξη των εντυπώσεων & των πληροφοριών που προέκυψαν από τις  παραπάνω δράσεις.
Σύνθημα ενημερωτικής εκστρατείας του Paul Shaw (Άγγλου εκπαιδευτικού) για ΑΜΕΑ:

“The best schools have always done more than just prepare students for tests. They raise awareness of the world in which we live and try to make it a better place.”

«Τα καλύτερα σχολεία κάνουν πάντα περισσότερα από το να προετοιμάζουν απλώς τους μαθητές για εξετάσεις. Αναπτύσσουν την αντίληψη για τον κόσμο στον οποίο ζούμε και προσπαθούν να τον κάνουν καλύτερο…»

 

Η Διευθύντρια & οι Εκπαιδευτικοί του 18ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας ευχαριστούν θερμά την κ. Τσώνου Κωνσταντία & την κ. Ανεστοπούλου Αθηνά, οι οποίες επισκέφθηκαν το σχολείο για να ενημερώσουν τα παιδιά για ένα τόσο εξειδικευμένο θέμα, με ευαισθησία και σεβασμό σε όσους συνανθρώπους μας βρίσκονται σε μια ιδιαίτερη θέση.

Ας  θυμόμαστε όλοι μας ότι κανείς δεν βρίσκεται εκεί από επιλογή…

 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Toπικά

Bελτίωση του καιρού από το μεσημέρι της Κυριακής

Published

on

Σήμερα Κυριακή αναμένονται νεφώσεις στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και την Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, με τοπικές βροχές που γρήγορα θα περιοριστούν στην Κρήτη και θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχει ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -4 έως 8 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 0 έως 11, στη Θεσσαλία από 1 έως 11, στα δυτικά ηπειρωτικά από 2 έως 15, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 12, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 13, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 5 έως 11, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 8 έως 16, και στην Κρήτη από 8 έως 13.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ. Στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και προς το βράδυ θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 και τοπικά έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές, όμως από το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 7 έως 12 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 3 έως 11 βαθμούς.

Πηγή: meteo.gr

Continue Reading

Toπικά

Λαμία: Σε κατάσταση σοκ ο ηλικιωμένος που παρέσυρε την 81χρονη / Τι τονίζει μέσω της δικηγόρου του στο LamiaNOW! [video]

Published

on

Την ειλικρινή συγνώμη και τα περαστικά του σχετικά με το ατυχές περιστατικό παράσυρσης της 81χρονης το μεσημέρι του Σαββάτου (στην Οδό Τρικάλων στην Λαμία) εκφράζει μέσω της δικηγόρου του, Νάντιας Β. Γώγουλου, στο LamiaNOW ο 70χρονος οδηγός. 

Σύμφωνα με την δικηγόρο του, αντιμετωπίζει και ο ίδιος σοβαρά προβλήματα υγείας κ βρίσκεται σε σοκ λόγω του συμβάντος, ενώ δηλώνει ότι θα αναλάβει όση ευθύνη του αναλογεί ενώπιον των αρμοδίων Αρχών ,όταν κληθεί ,αναφέροντας επακριβώς τα πραγματικά περιστατικά όπως συνέβησαν.

Δείτε τι δήλωσε στο LamiaNOW η γνωστή Δικηγόρος Παρ ‘Αρείω Πάγω Νάντια Β. Γώγουλου που τον εκπροσωπεί.
Continue Reading

Toπικά

Ε.Ο Λαμίας-Υπάτης: Κατασκευάζεται τοιχίο 30 μέτρων για να αποτραπούν μελλοντικές κατολισθήσεις! [εικόνες]

Published

on

To πρωί της περασμένης Τετάρτης και μετά και τις έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος, υπήρξε κατολίσθηση στην επαρχιακή οδό Λαμίας – Υπάτης στο ύψος της «Αγίας Κυριακής», λίγο πριν τους καταρράκτες. Μέρος του βουνού με χώμα, βράχους, πέτρες και κομμάτια δέντρων έπεσε στο οδόστρωμα αποκλείοντας την οδική σύνδεση της Λαμίας με την Υπάτη για 1 περίπου ώρα. Τα συνεργεία της Περιφέρειας βρέθηκαν από τα πρώτα λεπτά στο σημείο και απομάκρυναν τις φερτές ύλες που έπεσαν καταμεσής του δρόμου, επαναφέροντας την κανονικότητα. 

Τα αντανακλαστικά των αρχών ήταν άμεσα μιας και η Περιφέρεια έβαλε μπροστά -κατευθείαν- τις εργασίες, προκειμένου να προστατεύσει τους διερχόμενους από μελλοντικές κατολισθήσεις.

Ήδη κατασκευάζεται τοιχίο 30 μέτρων για να συγκρατήσει τα πρανή ενώ στο υπόλοιπο τμήμα της πλαγιάς θα τοποθετηθεί προστατευτικό μεταλλικό δίχτυ που θα συγκρατεί το έδαφος. Σημειωτέον πρόκειται για έναν πολυσύχναστο δρόμο μιας και πέραν της οδικής σύνδεσης με την Λαμία και τα χωριά στην Υπάτη λειτουργούν Γυμνάσιο-Λύκειο, ΚΕΠ αλλά και το Αστεροσχολείο.

Δείτε εικόνες από τις εργασίες

Βράχοι από την πρόσφατη κατολίσθηση

Continue Reading
Advertisement


konstantinos_kolovos

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Toπικά46 λεπτά ago

Bελτίωση του καιρού από το μεσημέρι της Κυριακής

Σήμερα Κυριακή αναμένονται νεφώσεις στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και την Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, με τοπικές βροχές που γρήγορα...

Toπικά48 λεπτά ago

Λαμία: Σε κατάσταση σοκ ο ηλικιωμένος που παρέσυρε την 81χρονη / Τι τονίζει μέσω της δικηγόρου του στο LamiaNOW! [video]

Την ειλικρινή συγνώμη και τα περαστικά του σχετικά με το ατυχές περιστατικό παράσυρσης της 81χρονης το μεσημέρι του Σαββάτου (στην...

Κόσμος1 ώρα ago

Ιλινόι: Σκόρπισε τον θάνατο μόλις απολύθηκε από τη δουλειά του

Ο ένοπλος που σκότωσε πέντε συναδέλφους του σε ένα εργοστάσιο στο Ιλινόι χθες είχε μόλις απολυθεί, έγινε σήμερα γνωστό κατά τη...

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Θεσσαλονίκη: Νεκρός βρέθηκε 48χρονος στον Άγιο Αθανάσιο – Συνελήφθη ο γιος του

Νεκρός βρέθηκε ένας 48χρονος στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, μετά από συμπλοκή που είχε με τον 20χρονο γιο του, ο οποίος...

Ερευνα2 ώρες ago

Έρευνα: Μεγάλο το αντικαταθλιπτικό όφελος της αερόβιας άσκησης

«Η αερόβια άσκηση ως συμπληρωματική μορφή παρέμβασης φέρει υψηλή αντικαταθλιπτική δράση σε ενήλικες ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή όταν καθοδηγείται...

Φεβρουάριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Διαβάζονται