Την μονάδα Επαναχρησιμοποίησης των Υγρών Αποβλήτων (ΜΕΥΑ / ΕΕΛ) στο Βιολογικό Καθαρισμό της Λαμίας επισκέφθηκαν Π.Παϊωάννου και Γ. Ποντίκας – ΒΙΝΤΕΟ

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read

Την μονάδα Επαναχρησιμοποίησης των Υγρών Αποβλήτων (ΜΕΥΑ / ΕΕΛ) στο Βιολογικό Καθαρισμό της Λαμίας επισκεφθήκαν χθες Κυριακή 26/05/2024 ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Πανουργιάς Παπαϊωάννου με τον κ. Μανώλη Γραφάκο Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ κ. Γεώργιο Ποντίκα.

Η μονάδα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και με την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών, τα επεξεργασμένα λύματα θα είναι κατάλληλα για αρδευτική χρήση σε καλλιέργειες ή σε αστικό πράσινο.

Η περιοχή που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί η εκροή της Ε.Ε.Λ. Λαμίας για άρδευση καλλιεργειών, είναι η αγροτική έκταση του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Μεγ. Βρύσης-Ροδίτσας-Αυλακίου (ΤΟΕΒ), το οποίο βρίσκεται ανατολικά-νοτιοανατολικά της πόλης της Λαμίας και ουσιαστικά περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργούμενης έκτασης μεταξύ του οικιστικού ιστού της Λαμίας και του Μαλιακού Κόλπου.

Η μέση εκροή επεξεργασμένων νερών κατάλληλων για άρδευση θα είναι περίπου 13.000 έως 15.000 m3 ημερησίως ενώ η δυναμικότητα της μονάδας ανέρχεται στα 1000 m3/h.

Η αυξημένη διαθεσιμότητα νερού κατά τους θερινούς μήνες αναμένεται να βοηθήσει στη διατήρηση της ποιότητας του αγροτικού οικοσυστήματος των ορυζώνων και των άλλων καλλιεργειών της περιοχής.

Η διάθεση του επεξεργασμένου νερού στην άρδευση καλλιεργειών της περιοχής ευθύνης του ΤΟΕΒ Μεγ. Βρύσης-Ροδίτσας-Αυλακίου, θα γίνεται μέσω υφιστάμενων αρδευτικών καναλιών, ενώ η περίσσεια του νερού του αρδευτικού δικτύου θα καταλήγει στην Γερμανική Τάφρο.

Με την πλήρη λειτουργία της μονάδας επαναχρησιμοποίησης και την ολοκλήρωση της μονάδας ηλιακής ξήρανσης η οποία βρίσκεται σε στάδιο έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών επιτυγχάνεται ολιστική διαχείριση των αστικών λυμάτων της Πόλης μας, με αξιοποίηση των παραγόμενων νερών και της ιλύος ως εδαφοβελτιωτικού ή και λιπάσματος προς όφελος των αγροτών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *