Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών κάνουν πρεμιέρα αύριο (30.05.2024) οι Πανελλήνιες 2024 για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), ενώ αύριο (31.05.2024) την «σκυτάλη» παίρνουν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), οι οποίοι θα εξεταστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).
Οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2024 καλούνται να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό στο τέλος της σχολικής τους διαδρομής, με στόχο να διεκδικήσουν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αναμφισβήτητα, η περίοδος των εξετάσεων είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία.
Υπάρχουν, όμως, μια σειρά από παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία τους, πέραν από τον προγραμματισμό και την μεθοδικότητα στην διαχείριση της ύλης.
Πανελλήνιες 2024 – Πρόγραμμα Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑΛ
ΠΕΜΠΤΗ 30-5-2024: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 1-6-2024: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Άλγεβρα).
ΔΕΥΤΕΡΑ 3-6-2024: ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ II, ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (ΑΟΘ), ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 5-6-2024: ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ 2, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ-ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.
ΤΡΙΤΗ 11-6-2024: ΥΓΙΕΙΝΗ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΑΟΔ), ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ.
ΠΕΜΠΤΗ 13-6-2024: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ, ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-6-2024: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ, ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ II (ΜΕΚ ΙΙ), ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 17-6-2024: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ, ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ.
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.
Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.
Πανελλήνιες 2024 – Πρόγραμμα Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕΛ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31-5-2024
– ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ).
ΤΡΙΤΗ 4-6-2024
– ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ).
– ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ).
– ΒΙΟΛΟΓΙΑ (Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ).
ΠΕΜΠΤΗ 6-6-2024
– ΛΑΤΙΝΙΚΑ (Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ).
– ΧΗΜΕΙΑ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ).
– ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ).
ΤΕΤΑΡΤΗ 12-6-2024
– ΙΣΤΟΡΙΑ (Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ).
– ΦΥΣΙΚΗ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ).
– ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ).
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.
Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.
Οι αρχές διατροφής που θα μεγιστοποιήσουν την απόδοση των μαθητών
Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να γίνει σύμμαχός των μαθητών, ώστε να αποδώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα, κατά την διάρκεια της εξεταστικής περιόδου. Οι καλές διατροφικές επιλογές συμβάλλουν: στα καλύτερα επίπεδα συγκέντρωσης, στην μέγιστη απόδοση, σε σταθερά επίπεδα ενέργειας όλη την ημέρα, στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, στην καλύτερη διαχείριση νέων πληροφοριών.
Είναι πολύ σημαντική η επαρκής κατανάλωση υγρών καθημερινά. Η κύρια πηγή υγρών πρέπει να είναι το νερό για την απαραίτητη ενυδάτωση του οργανισμού. Καλό είναι να αποφεύγονται τα αναψυκτικά με υψηλά ποσοστά ζάχαρης και να προτιμώνται φυσικά αφεψήματα ή smoothies φρέσκων φρούτων. Καλό είναι, επίσης, να αποφεύγονται τα ενεργειακά ποτά και η υπερβολική κατανάλωση καφέ, δεδομένου ότι μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα και αϋπνία, λόγω της καφεΐνης.
Επίσης, τα σνακ ενδιάμεσα από τα γεύματα μπορούν να δώσουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται κάθε υποψήφιος. Μερικοί θρεπτικοί και νόστιμοι συνδυασμοί είναι: ξηροί καρποί με ένα φρούτο ή με ένα κομμάτι τυρί, βούτυρο ξηρών καρπών με φρούτο ή σε μία φρυγανιά/κράκερ ολικής άλεσης, γιαούρτι με φρούτο, δημητριακά ολικής άλεσης ή με ξηρούς καρπούς, σπιτικά σνακ (μπάρες / κέικ / μπισκότα) με φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης. Για παράδειγμα, τα μούρα, τα μύρτιλα, οι φράουλες και των βατόμουρα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φλαβονοειδείς ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες.
Οι ανθοκυανίνες πιστεύεται ότι βελτιώνουν τη νοητική απόδοση αυξάνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Επιπλέον, προάγουν την παραγωγή νευρικών κυττάρων και τις κυτταρικές διαδικασίες, που εμπλέκονται στην μάθηση και την μνήμη. Επίσης, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας και εν γένει προϊόντων κακάο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της πνευματικής κόπωσης, στη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και στην ενίσχυση της μνήμης.
Τα κύρια γεύματα καλό είναι να περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά: λαχανικά, πρωτεΐνη (τυρί, αυγό, γιαούρτι, όσπρια, κοτόπουλο, κρέας, ψάρι κ.α.) καθώς και υδατάνθρακες (δημητριακά, ψωμί, πατάτα, ρύζι, μακαρόνια κ.α.). Ιδιαίτερα τα λαχανικά μπορείτε να τα εντάξετε σ’ όλα τα γεύματα, είτε ως σαλάτα (ωμή ή μαγειρεμένη), είτε μέσα στο φαγητό (π.χ. κρέας με πατάτες και ανάμεικτα λαχανικά στο φούρνο). Επίσης, καλό είναι οι υποψήφιοι να αποφεύγουν τα τηγανητά φαγητά και να επιλέξουν εκείνα που παρασκευάζονται με πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος στο σπίτι.
Καλό είναι, επίσης, οι υποψήφιοι να μην μένουν νηστικοί για πολλές ώρες, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει την απόδοση και την ενέργειά τους. Έτσι, θα πρέπει να καταναλώνουν όσα γεύματα τους εξυπηρετούν, ώστε και να μην πεινάνε αλλά ούτε να προσλαμβάνουν παραπάνω τροφή, απ’ όση χρειάζονται, κάτι που μπορεί να τους προκαλέσει υπνηλία και λήθαργο.
Ένα θρεπτικό πρωινό πριν από κάθε εξεταζόμενο μάθημα είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσει την ενέργεια των υποψηφίων. Για όσους προτιμούν αλμυρά πρωινά, μπορούν να καταναλώσουν ένα τοστ ή κουλούρι ή αραβική ή τορτίγια με τυρί ή αυγό και λαχανικά. Για όσους επιλέγουν γλυκές γεύσεις, μπορούν να καταναλώσουν ψωμί ή γιαούρτι ή γάλα σε συνδυασμό με δημητριακά ολικής άλεσης, σπόρους, ξηρούς καρπούς ή το βούτυρο αυτών, μέλι ή ταχίνι και φρούτα.
Η κατανάλωση φαγητού απ’ έξω δεν είναι κάτι απαγορευτικό, αρκεί να γίνεται με φειδώ. Το φαγητό απ’ έξω πρέπει να είναι συμπληρωματικό του σπιτικού φαγητού και όχι αντίστροφα. Επιπλέον, οι επιλογές που κάνουμε όταν τρώμε delivery είτε σε κάποιο εστιατόριο έχουν σημασία. Μπορούμε, για παράδειγμα, να επιλέξουμε κάποιο ψητό κρέας ή ψάρι ή κοτόπουλο με μη-τηγανητό συνοδευτικό και σαλάτα ή ένα πιο υγιεινό σουβλάκι με καλαμάκι κοτόπουλο, λαχανικά και γιαούρτι.
Επιπρόσθετα, η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων πρόκειται να αποφορτίσει τους υποψηφίους από το άγχος και την πίεση. Δε χρειάζεται έντονη άσκηση. Το περπάτημα σε ένα πάρκο της γειτονιάς ή ακόμα και γύρω από το τετράγωνο ή όποια άλλη μορφή άσκησης είναι εύκολη και οικεία συμβάλλει στο «καθαρό» μυαλό και την μεγαλύτερη συγκέντρωση. Επιπλέον, μορφές άσκησης όπως π.χ. πιλάτες ή γιόγκα που εμπεριέχουν πολλές διατάσεις βοηθούν τα παιδιά να «ξεπιαστούν» από τις πολλές ώρες διαβάσματος.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους.
Ωστόσο, σημαντικός είναι και ο ρόλος των γονέων κατά την διάρκεια των εξετάσεων, καθώς πρέπει να είναι υποστηρικτικοί προς τα παιδιά τους, συζητώντας μαζί τους, ώστε να ελέγξουν την νευρικότητα τους.
Εκτός από το θέμα της διατροφής που αναλύσαμε παραπάνω, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Ο καλός ύπνος θα βελτιώσει τη σκέψη και τη συγκέντρωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι έφηβοι χρειάζονται μεταξύ 8 και 10 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.
Αφήστε τα παιδιά να χαλαρώσουν για μισή με μία ώρα μετά το τέλος της μελέτης, βλέποντας τηλεόραση ή χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή προτού πέσουν για ύπνο, για να χαλαρώσουν λίγο από τις έντονες σκέψεις. Το υπερβολικό διάβασμα «της τελευταία στιγμής» τη νύχτα πριν από κάθε εξεταζόμενο μάθημα είναι συνήθως κακή ιδέα. Στην πραγματικότητα, δεν προσφέρει καμία παραπάνω πληροφορία στο παιδί. Αντίθετα, ο ύπνος θα ωφελήσει τον έφηβο σου πολύ περισσότερο από λίγες ώρες πανικόβλητης μελέτης της τελευταίας στιγμής.
Δημιουργήστε ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα για εσένα. Θα βοηθήσει έμμεσα και το παιδί σας, καθώς θα μπορούν να συγκεντρωθούν ευκολότερα στην μελέτη των μαθημάτων. Είναι καλό οι γονείς να είναι πιο ευέλικτοι σχετικά με τις καθημερινές τους υποχρεώσεις την περίοδο των εξετάσεων. Όταν το παιδί διαβάζει όλη την ημέρα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ιδιαίτερα για τις δουλειές του νοικοκυριού που «έχουν μείνει πίσω» ή για την ακαταστασία στο δωμάτιό του.
Το πιο σημαντικό είναι οι γονείς να παραμείνουν ψύχραιμοι, κάτι που θα μεταφερθεί και στα παιδιά. Επίσης, οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους, ώστε να κάνουν μικρά διαλείμματα προκειμένου να περιορίσουν την ψυχολογική τους φόρτιση. Ένας μικρός περίπατος μπορεί να βοηθήσει στην ηρεμία του μυαλού και στην ανακούφιση της ψυχολογικής πίεσης. Επίσης, οι γονείς δεν θα πρέπει να προσθέσουν περισσότερο άγχος στα παιδιά τους, καθώς οι περισσότεροι υποψήφιοι αισθάνονται την μέγιστη ψυχολογική πίεση, λίγο πριν ξεκινήσουν από το σπίτι για τις εξετάσεις. Οπότε, καλό θα ήταν να καθησυχάσετε τα παιδιά σας, διαβεβαιώνοντας τα ότι σε περίπτωση μη επιτυχίας, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου, και ότι, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, μπορεί να είναι σε θέση να ξαναδοκιμάσουν ή να έχουν άλλες εναλλακτικές.
newsit.gr