Ειδικοί προειδοποιούν ότι η ζωή στα κρύα σπίτια θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, επηρεάζοντας τα πνευμόνια και την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους
Δραματικές είναι οι προβλέψεις για τη μείωση του βιοτικού επιπέδου στη Βρετανία. Κάνοντας λόγο για μια «χειμερινή ανθρωπιστική κρίση», ειδικοί προειδοποιούν ότι η ζωή στα κρύα σπίτια θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, επηρεάζοντας τα πνευμόνια και την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, οδηγώντας μαθηματικά και σε θανάτους.
Αν ο/η επόμενος/η πρωθυπουργός της χώρας δεν περιορίσει το αυξημένο κόστος καυσίμων, τότε τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν μια σειρά αναπνευστικών ασθενειών με μακροχρόνιες επιπτώσεις, σύμφωνα με μελέτη του σερ Μάικλ Μάρμοτ (Michael Marmot), επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Ισότητα στην Υγεία του University College London, και του καθηγητή Ίαν Σίνχα (Ian Sinha), ειδικού συμβούλου για αναπνευστικά ζητήματα στο νοσοκομείο Παίδων Alder Hey του Λίβερπουλ.
Οι δύο ερευνητές προειδοποιούν ότι η ζωή σε ένα κρύο σπίτι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα πνευμόνια των παιδιών, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), εμφύσημα και βρογχίτιδα στην ενήλικη ζωή.
Προσθέτουν ότι θα επηρεαστεί η ανάπτυξη εκατομμυρίων παιδιών που θα ταλαιπωρούνται από προβλήματα στα πνευμόνια και «τοξικό στρες» που θα επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.
Ο παράγοντας του στρες θα επηρεάσει μικρούς και μεγάλους. «Αν ανησυχούμε συνεχώς για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα, έχουμε αυξημένο στρες, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, τα αγγεία του αίματος και το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν πριν την ώρα τους», σημειώνει ο Μάρμοτ.
Κρίση χειρότερη από αυτή του κοροναϊού
Παράλληλα, λόγω της «κρίσης του κρύου» – όπως την αποκαλούν – θα αυξηθούν οι εκπαιδευτικές ανισότητες, καθώς τα παιδιά θα δυσκολεύονται να κάνουν τα μαθήματά τους μέσα στα παγωμένα σπίτια τους.
«Δεν γίνεται η Βρετανία του 21ου αιώνα να έχει τόσους πολλούς πολίτες σε κατάσταση ενεργειακής επισφάλειας. Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει τώρα. Είναι φανερό ότι αντιμετωπίζουμε μια σημαίνουσα ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε σε υψηλούς τόνους ο Μάρμοτ.
Ο Σίνχα προειδοποίησε τους γονείς να μην τυλίγουν με πολλές στρώσεις ρούχων τα μωρά τους και να μην κοιμούνται στα ίδια κρεβάτια.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η υγρασία συνεισφέρει στο 15% των νέων περιστατικών παιδικού άσθματος στην Ευρώπη. Για τα παιδιά που έχουν άσθμα, η λειτουργία των πνευμόνων επιδεινώνεται όταν η θερμοκρασία σε εσωτερικό χώρο πέφτει κάτω από τους 9 βαθμούς Κελσίου.
Η Κλερ Μπάμπρα (Clare Bambra), καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, ανέφερε ότι η κρίση του κόστους ζωής απειλεί να εξελιχθεί σε δημόσια υγειονομική κρίση που θα ξεπεράσει σε βαρύτητα αυτή της πανδημίας του κοροναϊού.
Η μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου εδώ και έναν αιώνα
Η μελέτη αυτή έρχεται μετά από νέα μεγάλη έρευνα της δεξαμενής σκέψης Resolution Foundation, η οποία σημειώνει ότι η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου εδώ και έναν αιώνα. Ένα τυπικό νοικοκυριό χάνει 3.000 λίρες σε πραγματικό εισόδημα μέσα σε δύο χρόνια, ο πληθωρισμός φτάνει το 15% για τα ασθενέστερα νοικοκυριά και η κρίση του κόστους ζωής προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι το 2024.
Το Resolution Foundation προβλέπει ότι 3 εκατομμύρια Βρετανοί θα βυθιστούν στην απόλυτη φτώχεια, φτάνοντας συνολικά τα 45 εκατ. άτομα έως τον Ιανουάριο του 2023. Η παιδική φτώχεια θα φτάσει το υψηλότερό της επίπεδο από τη δεκαετία του 1990.
«Θα υπάρξει πληθώρα θανάτων ανάμεσα στα παιδιά, των οποίων οι οικογένειες θα αναγκάζονται να μην μπορούν να έχουν θέρμανση στο σπίτι τους. Είναι πολύ επικίνδυνο», σημειώνει ο πρόεδρος της Βρετανικής Παιδιατρικής Αναπνευστικής Κοινόττηας, δρ. Σάιμον Λάνγκτον – Χιούερ.
Με πληροφορίες από Guardian