ΟΠανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος εξήγγειλε απεργία για την Πέμπτη 20 Μαΐου, ενώ δυνατές είναι οι φωνές κτηνιάτρων και φιλόζωων για το άρθρο, που προβλέπει υποχρεωτική στείρωση ζώων συντροφιάς ιδιωτών κατόχων. Μιλήσαμε με δύο διακεκριμένους κτηνιάτρους, τον Ιάκωβο Κωνσταντινίδη και τον Αλέξη Ντιναλέξη και οι δυο αντέδρασαν με την ίδια λέξη: «Απαράδεκτο»!
Ο Ιάκωβος Κωνσταντινίδης (Λεωφόρος Ηρακλείου 367) επισήμανε: «Μόνο στην Ρουμανία και στην Κροατία ισχύει το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης σε ζώα συντροφιάς. Τόσα χρόνια που οι ΜΚΟ στειρώνουν τα αδέσποτα δεν υπήρξε καμιά πρόοδος στο θέμα, τώρα τι ευελπιστούν να συμβεί; Τι σχέση έχουν τα ζώα που ζουν σε σπίτι με τα αδέσποτα; Άθλιο νομοσχέδιο! Και όσον αφορά το άρθρο που αναφέρεται στη λεϊσμανίαση, το καλαζάρ που λέμε, επίσης απαράδεκτο. Το νομοσχέδιο κάνει λόγο ακόμη και για ευθανασία σε ζώα για μια ασθένεια που σιγά σιγά βρίσκεται σε αποδρομή. Με τη χρήση εμβολίων και αντιπαρασιτικών κολλάρων και σκευασμάτων έχουν μειωθεί σημαντικά τα κρούσματα λεϊσμανίασης. Στο δικό μου ιατρεία έχω μείωση της τάξης του 80%! Το καλαζάρ μεταδίδεται από τη σκνίπα που δεν τσιμπάει μόνο τα σκυλιά, αλλά και τα τρωκτικά, συνεπώς πρέπει να εξολοθρευτούν τα ποντίκια. Γίνεται κάτι τέτοιο; Δεν γίνεται, πώς μου λες λοιπόν ευθανασία σε σκυλί;».
Ο Αλέξης Ντιναλέξης (Λεωφόρος Διονύσου 13), κτηνίατρος με ιατρείο στη Νέα Μάκρη, συμπλέει με τις θέσεις του κ. Κωνσταντινίδη: «Ούτε σε ολοκληρωτικά καθεστώτα δεν έχει γίνει υποχρεωτική στείρωση ζώων συντροφιάς! Μέτρο επιεικώς απαράδεκτο. Γιατί απαγορεύεις σε έναν ιδιώτη να βάλει το σκυλάκι του να γεννήσει και να του δώσει απογόνους; Τι σχέση έχουν τα αδέσποτα, που κυκλοφορούν στους δρόμους με τα ζώα του σπιτιού;»…
Ποιοες είναι όμως οι επίσημα καταχωρημένες απόψεις του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου; «Για να κατανοήσει κάποιος το πρόβλημα των αδέσποτων στην Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει τις εξής παραμέτρους:
1. Η συμπεριφορά απέναντι στα ζώα συντροφιάς είναι άμεσα συνυφασμένη με την παιδεία του πληθυσμού
2. Η ενημέρωση και η εκπαίδευση των πολιτών οδηγεί σε πλήρη αναγνώριση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από την κηδεμονία ζώων συντροφιάς
3. Η Πολιτεία φέρει την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης και αντιμετώπισης του ζητήματος των αδέσποτων ζώων.
Με βάση τα παραπάνω, το νομοσχέδιο που έχει ήδη τεθεί προς διαβούλευση από την κυβέρνηση της ΝΔ για τα ζώα συντροφιάς έχει ήδη αποτύχει τον στόχο του, καθώς δεν αναγνωρίζει καμία από τις παραμέτρους. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του εν λόγω νομοσχεδίου είναι ότι μετατρέπει την υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου σε έναν απίστευτο γραφειοκρατικό κυκεώνα με κύριους συνομιλητές τους Δήμους και τις ΜΚΟ φιλοζωικές, στερώντας τη δυνατότητα σε μη οργανωμένους φιλόζωους να φροντίζουν αδέσποτα και να συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού τους. Επίσης, αντικαθιστά ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία στη σχέση κτηνιάτρου και κηδεμόνα ζώου, το βιβλιάριο, με μία απίστευτα γραφειοκρατική χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία διαρκούς έκδοσης αντιτύπων του μητρώου ζώων συντροφιάς.
Επιπλέον, φέρνει το μέτρο της εφαρμογής της καθολικής στείρωσης ζώων, μέτρο που όπου εφαρμόστηκε απέτυχε για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων. Το μέτρο αυτό με τον τρόπο που προβλέπεται δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως μέσο για τον περιορισμό του αριθμού των αδέσποτων μιας και αφορά το σύνολο των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Επίσης, επιβάλλει ως υποχρεωτική μια κτηνιατρική επέμβαση, πράξη η οποία θα έπρεπε να έχει τη λογική της προστασίας της υγείας των ζώων και όχι να γίνεται μέσω της επιβολής. Παράλληλα, μετατρέπει με το μέτρο αυτό την κατοχή ζώου από δικαίωμα σε προνόμιο το οποίο θα μπορούν να έχουν μόνο οι οικονομικά ισχυρότεροι.
Με την καθολική στείρωση, επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά πως η πολιτεία λειτουργεί εκδικητικά απέναντι στους πολίτες, χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια προς την αναζήτηση άλλων τρόπων αντιμετώπισης.
Τέλος, όσον αφορά τη θεραπεία της λεϊσμανίωσης βλέπουμε μια ακραία παρέμβαση του νόμου στο επιστημονικό μας αντικείμενο. Περιγράφονται θεραπείες και συστάσεις για ευθανασία, που, ακόμη και αν ευσταθούσαν επιστημονικά στο σήμερα, είναι αδιανόητο να μπαίνουν σε τέτοια λεπτομέρεια, όταν τα δεδομένα των θεραπειών και της επιδημιολογίας της νόσου αλλάζουν διαρκώς.
Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 20 Μαΐου οι κτηνίατροι θα απεργήσουν. Τα αιτήματα : Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς. Εφαρμογή του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου μόνο με δήλωση των στοιχείων εκείνων που αφορούν τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας (εμβολιασμός για τη λύσσα, διάγνωση λεϊσμανίασης και λεπτοσπείρωσης). Όλες οι χρηματοδοτήσεις να αφορούν αποκλειστικά τους Δήμους με διαφανή τρόπο, έλεγχο, αξιολόγηση του έργου τους και βασική υποχρέωσή τους την ίδρυση δημοτικών κτηνιατρείων και την πρόσληψη μόνιμων κτηνιάτρων. Όχι στη χρηματοδότηση των Μ.Κ.Ο, φιλοζωικών σωματείων και οποιουδήποτε ιδιωτικού φορέα. Η δωρεάν σήμανση, καταγραφή και στείρωση ζώων συντροφιάς να αφορά αποκλειστικά τους πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα κοινωνικά αδυνάτων των Δήμων ή του ΟΠΕΚΑ
ethnos.gr