Ζάκυνθος: Έπεσαν βράχοι στο «Ναυάγιο» μετά τον σεισμό των 5,4R

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Την προσοχή των σεισμολόγων προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 5,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 10:36 το πρωί της Πέμπτης στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.

-Advertisement-

Από τον σεισμό, μάλιστα, αποκολλήθηκαν βράχοι στην παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου όπως είχε προειδοποιήσει πριν από μερικά 24ωρα ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με το λιμεναρχείο Ζακύνθου να απαγορεύει για προληπτικούς λόγους την αποβίβαση των επισκεπτών στην παραλία.

Στο protothema.gr μίλησε η ξεναγός Bozena Bielesz η οποία και κατέγραψε ό,τι συνέβη στο «Ναυάγιο» μετά τον σεισμό.: «Να ξεκαθαρίσουμε πως η πτώση δεν έγινε στην παραλία. Στην παραλία δεν έπεσε ούτε ένα χαλίκι. Ό,τι βλέπετε σε βίντεο και φωτογραφίες είναι ανοιχτά της θάλασσας από την δεξιά πλευρά όπως είναι τα βράχια. Δεν έπεσε βράχος, πέτρες και χαλίκια έπεσαν γι αυτό δημιουργήθηκε όλο αυτό το λευκό σύννεφο. Εγώ μαζί με κόσμος βρισκόμασταν εκείνη την ώρα στην παραλία. Κουνηθήκαμε και αμέσως καταλάβαμε τι συμβαίνει. Όσοι ήμασταν καθιστοί καταλάβαμε».

- Advertisement -

«Ήταν ένας αισθητός σεισμός σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Σίγουρα αναμένονται μετασεισμοί στις περιοχές αυτές και μάλιστα θα ήθελα να πω ότι ο σημερινός σεισμός έγινε στο ίδιο ρήγμα που είχε γίνει κι ο μεγάλος σεισμός στην Κεφαλονιά το 2014, το ρήγμα που υπάρχει μεταξύ Κεφαλονιάς και Λευκάδας.Χρειαζεται προσοχή, δεν ανησυχούμε και το παρακολουθούμε» είπε στο protothema.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Σημειώνεται ότι μετά τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ και μέχρι τις 11:16 το πρωί της Πέμπτης σημειώθηκαν άλλοι 7 σεισμοί στην ευρύτερη περιοχή με μεγαλύτερο μέγεθος αυτό των 3,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, για τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ «είναι μια περιοχή στην οποία υπάρχει ένα ρήγμα μεγάλο δυτικά της Κεφαλονιάς, στο νότιο τμήμα είχαμε τον σεισμό και είναι το σημείο που βυθίζεται η πλάκα».

Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «προς το παρόν δεν βλέπουμε μετανάστευση επικέντρων στο ρήγμα του Ληξουρίου» εκτιμώντας ότι «το φαινόμενο θα λήξει εδώ με κάποιον αριθμό μετασεισμών που δεν θα γίνονται αισθητοί καθώς θα σημειώνονται στη θάλασσα».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook σημείωσε ότι «πρακτικά δεν υπάρχει κίνδυνος με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ωστόσο, δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι για το αν ηταν ο κύριος σεισμός».

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε στο Ληξούρι ο σεισμός των 5,4 Ρίχτερ όπως είπε στο protothema.gr o δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης: «Στην θαλάσσια περιοχή κοντά στο Ληξούρι ήταν το επίκεντρο του σεισμού και ήταν ιδιαίτερα αισθητός, τον καταλάβαμε όλοι. Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος και όλοι μας ανησυχήσαμε, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποια αναφορά για ζημιές. Τα συνεργεία μας έχουν βγει στους δρόμους με μηχανικούς και την πολιτική προστασία και ελέγχουν αν υπάρχουν ζητήματα στους δρόμους, σε κτίρια, στα χωριά και στις κοινότητες. Ανησυχούμε και θα κάνουμε εμπεριστατωμένο έλεγχο, διότι από τον μεγάλο σεισμό του 2014 έχουμε ακόμα εκκρεμότητες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *