Ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να μελετήσει προσεκτικότερα τις επιπτώσεις που θα έχει αυτός ο οριζόντιος φόρος πριν την εφαρμογή του και όχι ένα χρόνο μετά απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις της υφυπουργού Οικονομικών κας Κατερίνας Παπανάτσιου στη Βουλή, σχετικά με το θέμα της εφαρμογής του Φόρου Διαμονής από 1/1/2018.
Οπως επισημαίνει η ΠΟΞ, η πρόσφατη δήλωση της αρμόδιας Υφυπουργού, πως ο Φόρος Διαμονής θα ισχύσει το έτος 2018 και οι όποιες επιπτώσεις του θα αξιολογηθούν στο τέλος της χρονιάς, έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών, τα οποία είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το συγκεκριμένο ζήτημα. «Τότε, θα είναι πια πολύ αργά, καθώς θα έχει ανακοπεί η δυναμική της τουριστικής ζήτησης για την Ελλάδα και θα έχει ζημιωθεί ανεπανόρθωτα το σύνολο της τουριστικής οικονομίας της χώρας», επισημαίνει η Ομοσπονδία
Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, ο Φόρος Διαμονής, αν τελικά εφαρμοστεί, θα πλήξει κυρίως τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους λιγότερο δημοφιλείς τουριστικά προορισμούς, στην «άλλη Ελλάδα», η οποία πρέπει να στηριχθεί από όλους. «Θα έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις στην όποια προσπάθεια διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, αφού είναι γνωστό σε όλους πως οι τιμές των δωματίων μειώνονται σημαντικά όσο απομακρυνόμαστε από τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής.
Όπως έχει επανειλημμένα τονιστεί, λόγω των σημαντικών επιβαρύνσεων που έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα το ξενοδοχειακό προϊόν (π.χ. διαδοχικές αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ), αλλά και της υπερφορολόγησης των ίδιων των επιχειρήσεων (Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει και αυτόν τον φόρο, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο πελάτης.
Ήδη, αυτό το ζήτημα αποτελεί σημείο τριβής και με τους Tour Operators, που προειδοποιούν ότι η καταβολή του Φόρου Διαμονής από τους πελάτες, θα είναι μία σημαντική αύξηση του κόστους των πακέτων και θα λειτουργήσει αρνητικά για τα ελληνικά ξενοδοχεία και τον ελληνικό τουρισμό».
Πηγή: Protothema.gr

Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.
Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο lamianow.gr@gmail.com για την άμεση αφαίρεσή του.