Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, τοποθετήθηκε για τα πιο «καυτά» ζητήματα που απασχολούν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, διευκρινίζοντας τα «κακώς κείμενα» τόσο για τις δηλώσεις του σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την στρατιωτική θητεία.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μεταξύ άλλων σχολίασε και πήρε θέση για το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας, την κατάσταση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αλλά και για το αξιόμαχο και τα εξοπλιστικά των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως και στο παρελθόν έχει διατελέσει τομεάρχης Άμυνας, επί προεδρίας Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2012, ενώ ακόμα το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο είναι σχετικό με την θέση που έχει αναλάβει, υπογραμμίζοντας ότι η τοποθέτησή του στο ΥΠΕΘΑ δεν ήταν ‘καραμπόλα».
Τουρκική προκλητικότητα και εξοπλιστικά προγράμματα
Σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα ο ΥΕΘΑ ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι «έχουμε λόγο να προβληματιζόμαστε αλλά όχι να φοβόμαστε» μια και «η αποτρεπτική ισχύς της χώρας μας και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών μας, παρά τα οικονομικά προβλήματα και τις συγκυρίες, βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο», ενώ τόνισε πως στόχος του είναι και η επαύξηση της ετοιμότητας και της αποτρεπτικής ισχύος των ΕΔ.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στα εξοπλιστικά προγράμματα, λέγοντας ότι υπάρχουν βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου θα λαμβάνονται υπόψη και οι εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας.
Διευκρίνισε επίσης ότι «τα οπλικά συστήματα πρέπει να συντηρούνται και να ανανεώνονται» προκειμένου να «υπάρχει συνέχεια στην επιχειρησιακή ετοιμότητα», ενώ επεσήμανε ότι πρέπει «να γνωρίζουν οι Έλληνες φορολογούμενοι πού πηγαίνουν τα λεφτά τους», κάνοντας λόγο για διαφάνεια.
Κληθείς να σχολιάσει τις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες, είπε ότι «χρειάζονται αναβάθμιση για να σταθούν στα πόδια τους και να προσφέρουν στις ΕΔ» και συμπλήρωσε πως «είμαστε ανοιχτοί σε συνέργειες με τον Ιδιωτικό Τομέα».
Το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας
Αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας, που απασχόλησε τις τελευταίες ημέρες, μετά την συζήτηση του κ.Παναγιωτόπουλου με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο ΥΕΘΑ πήρε ξεκάθαρη θέση διευκρινίζοντας ότι αυτή την ώρα δεν τίθεται θέμα αύξησης στρατιωτικής θητείας.
Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχει μια εσωτερική συζήτηση στο ΥΠΕΘΑ, που εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Όμως όσο ο ίδιος, ως πολιτική ηγεσία δεν έχει μια πρόταση, δεν μπορεί να προχωρήσει σε οποιαδήποτε εξαγγελία πολιτικής, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο εξαρτάται από τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων στο προσωπικό.
Για να μην αφήσει περιθώρια παρανόησης, ο ΥΕΘΑ ξεκαθάρισε πως αν δεν έχει από την στρατιωτική ηγεσία τις ανάλογες προτάσεις, τότε δεν ανοίγεται θέμα για το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας, ενώ προσέθεσε πως περιμένει τις εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας και στη συνέχεια θα τις εξετάσει μαζί με τον ΥΦΕΘΑ Στεφανή και τον Γενικό Γραμματέα, για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.
Για το ζήτημα της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, ο ΥΕΘΑ είπε ότι θα εξετάσει όλους τους φακέλους, με αξονικό στοιχείο την διαφάνεια, έχοντας απόλυτο σεβασμό στα χρήματα του φορολογούμενου Έλληνα, τα οποία δαπανώνται για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τι είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Σχετικά με τη σκληρή κριτική που δέχθηκε για τις δηλώσεις του στο συνέδριο του Economist για τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε ότι «όταν κάποιος δεν μπορεί να πει πολλά, από κάπου πρέπει να πιαστεί» και εξήγησε πως «προσωπικά αλλά και ως κόμμα θεωρούμε τη Συμφωνία κάκιστη και είχαμε θέσει τους προβληματισμούς μας πριν υπογραφεί.
Όταν κυρώνεται μια διεθνής συμφωνία, μια οποιαδήποτε συμφωνία, δεν γίνεται να μην τηρηθεί» και πρόσθεσε πως «ποτέ δεν είπαμε ότι θα την καταργήσουμε με ένα νόμο ή ένα άρθρο, όπως έλεγαν άλλοι».
Τέλος, εξήγησε πως στην ομιλία του στο συνέδριο ήταν παρών και ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Ν. Ντιμιτρόφ, και γι’ «αυτό άφησα ένα σαφές υπονοούμενο» είπε και συμπλήρωσε πως «αν θέλουμε να σταθεί η συμφωνία ας μην παραβιάζουμε ουσιώδεις όρους της, γιατί αλλιώς μπορεί να υπάρξει νομική αμφισβήτηση» κατέληξε.
Δείτε βίντεο: