Υποθηκοφυλάκεια: Ποιοι προσφεύγουν στα δικαστήρια για το διαγωνισμό ψηφιοποίησης

Lamianow Lamianow
By Lamianow Lamianow Add a Comment

Οι διαφορές που δημιουργήθηκαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στους αναδόχους του mega διαγωνισμού των 309,8 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων των υποθηκοφυλακείων της χώρας και το Ελληνικό Κτηματολόγιο δεν φαίνεται να έχουν διευθετηθεί.

-Advertisement-

Αντιθέτως, η κόντρα δείχνει να σκληραίνει. Χωρίς να υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από κάποια πλευρά για όσα συμβαίνουν αυτή την εποχή, με φόντο ένα από τα πιο πολυσύνθετα, απαιτητικά αλλά και πιο ακριβά από άποψη κόστους ψηφιακά έργα, οι πληροφορίες θέλουν τους εμπλεκόμενους (ή έστω ορισμένους εξ αυτών) να επιλέγουν τελικά τη δικαστική οδό για την επίλυση του προβλήματος.

Οι ίδιες πηγές μιλούν για προσφυγή στο εφετείο, αλλά και για νέα προσφυγή ενώπιον του φορέα επί της απόφασης που κόβει το 17% από την αμοιβή των εταιρειών που ανέλαβαν και υλοποιούν ήδη το συγκεκριμένο έργο (μετά την απόρριψη της πρώτης τους προσφυγής).

Υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση για την κατάθεση προσφυγών, αλλά σε δεύτερο χρόνο και για την ανάληψη νομικών ενεργειών από τους αναδόχους, εφόσον οι πρώτες απορριφθούν, είχε καταγραφεί σε ρεπορτάζ του newmoney στις αρχές Νοεμβρίου, το οποίο επιβεβαιώθηκε απόλυτα ως τώρα.

- Advertisement -

Η αρχική εκτίμηση των ομίλων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό ήταν ότι οι αιφνιδιαστικές αλλαγές τις οποίες οι ίδιοι επικαλέσθηκαν σε όρους του διαγωνισμού, σχετικά με το σκανάρισμα εγγράφων και τον όγκο των υπό επεξεργασία αρχείων που θα πληρωθεί, θα τους οδηγήσουν σε αθροιστικές απώλειες 25-30 εκατ. ευρώ.

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο τήρησε επίσης μια άκαμπτη στάση στην υπόθεση, θεωρώντας ότι το δίκιο είναι με το δικό του μέρος και όντως απέρριψε τις προσφυγές, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται ανεπίσημα ως εξέλιξη και από εταιρείες-αναδόχους.

Η σάρωση και ψηφιοποίηση των 700+ εκατ. σελίδων στα 390 υποθηκοφυλακεία εξελίσσεται σε μια αντιπαράθεση που κλιμακώνεται, χωρίς ωστόσο να προκύπτει κίνδυνος μέχρι στιγμής για την υλοποίηση του έργου, καθώς η διαφορά είναι οικονομική.

Τόσο το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και το Ελληνικό Κτηματολόγιο φέρονται να εκφράζουν θέσεις σύμφωνα με τις οποίες οι ενστάσεις είναι αναίτιες και η υπόθεση δεν δίνει νομικά επιχειρήματα στις εταιρείες που αντιδρούν. Οι ανάδοχοι υποστηρίζουν ότι η αναθέτουσα αρχή προχώρησε σε αλλαγές όρων του έργου που αυξάνουν την ψηφιοποίηση, αλλά και το κόστος (κατά 17%) έναντι της αρχικής σύμβασης. Η απάντηση σε αυτό είναι ότι οι εταιρείες δεν συμπεριέλαβαν βασικά πεδία τεκμηρίωσης των εγγράφων και ότι υπήρχε ξεκάθαρη απαίτηση της διακήρυξης.

Οι ανάδοχοι, οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβάσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και σε αυτούς ανατέθηκαν τα 5 Τμήματα του έργου (όσα και οι γεωγραφικές ενότητες στις οποίες αυτά αντιστοιχούν), έχουν ως εξής:

• Το 1ο Τμήμα στην κοινοπραξία Netcompany-Intrasoft και Profile Software.
• Το 2ο Τμήμα στην κοινοπραξία Nova (Wind Ελλάς) – Iron Mountain Hellas.
• Το 3ο Τμήμα στην κοινοπραξία Uni Systems – Αρχειοθήκη – Onex Technology Systems & Business Solutions.
• Το 4ο Τμήμα στην ΟΤΕ A.E..
• Το 5ο Τμήμα στην κοινοπραξία Vodafone – Cosmos Computers – Quality & Reliability – Γεωανάλυση.

Όπως είχε καταγραφεί εξ αρχής στους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού, ο προϋπολογισμός της Συμφωνίας-Πλαίσιο για το έργο της ψηφιοποίησης των έγχαρτων αρχείων των ελληνικών υποθηκοφυλακείων χωρίς τα δικαιώματα προαίρεσης ανέρχεται στο ποσό των 238.366.725 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 192.231.230 ευρώ, ΦΠΑ 24% 46.135.495,00 ευρώ).

Η εκτιμώμενη αξία της συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης ανέρχεται στο ποσό των 309.876.742,76 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 249.900.599 ευρώ, ΦΠΑ 59.976.143,76 ευρώ).

Ακόμα, είχε ανακοινωθεί ότι η διάρκεια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι 36 μήνες και η σύμβαση υπόκειται σε παράταση (3+3 έτη).

Οι εκτελεστικές συμβάσεις δε, είχε επισημανθεί, μπορούν να συνάπτονται έως και τη συμπλήρωση του χρόνου διάρκειας της Συμφωνίας- Πλαίσιο και να μην υπερβαίνουν το χρόνο λήξης της έως και το 2027.

newmoney.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *