Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι είναι λίγοι σε σχέση με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων στις χώρες του ΟΟΣΑ – Τα πιθανά σενάρια για κάλπες το 2018.
Την οιωνεί προεκλογική περίοδο στην οποία εισέρχεται η ελληνική πολιτική ζωή από αυτό το φθινόπωρο και με ορίζοντα για κάλπες το 2018, επιβεβαιώνουν οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για προσλήψεις στο δημόσιο από τα μέσα της επόμενης χρονιάς.
Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να βάλει στο τραπέζι και το σχέδιο για διορισμούς (έστω μέσω γραπτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ), «ανοίγει» ουσιαστικά την προεκλογική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Η δε αντίστιξη με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρείται να γίνει όσο περισσότερο σαφής μπορεί, με βάση την επιχειρηματολογία του Μαξίμου: «από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ προσλαμβάνει και αυξάνει τους δημόσιους υπαλλήλους, από την άλλη η ΝΔ θα απολύσει εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση»!
Μάλιστα ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με θέμα την «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019», επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι για τη ΝΔ μεταρρύθμιση στο δημόσιο αποτελούν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Ο χρονικός προσδιορισμός που έγινε από τον κ. Τσίπρα για την έναρξη των προσλήψεων δεν είναι επίσης τυχαίος. Παρότι η χώρα θα βρίσκεται και στα μέσα του 2018 σε μνημόνιο και άρα σε πλήρη επιτήρηση, με τους δανειστές να απαιτούν την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και να ελέγχουν την κατεύθυνση κάθε κονδυλίου, η κυβέρνηση θα μπορεί να κάνει χιλιάδες προσλήψεις, σύμφωνα με το αφήγημα του πρωθυπουργού.
Τα μέσα του 2018 ωστόσο είναι το κρίσιμο χρονικό σημείο: είτε θα προκληθούν εκλογές περίπου εκείνη την περίοδο, εάν η τρίτη αξιολόγηση καταλήξει σε ρήξη (σενάριο μάλλον αδύναμο), είτε η κυβέρνηση, έχοντας ολοκληρώσει και αυτή την αξιολόγηση θα ετοιμάζεται, ενόψει του τέλους του τρίτου μνημονίου, να στήσει κάλπες το φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς. Όπερ σημαίνει ότι με τον έναν (απλές εξαγγελίες για εφαρμογή υποτίθεται μετά τις κάλπες) ή τον άλλο τρόπο (κάποιες προσλήψεις για τις οποίες θα έχει λάβει την έγκριση της τρόικας εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα με τα νέα μέτρα επιτυγχάνονται άνετα), σχεδιάζει να πάει στις κάλπες με σημαία τους διορισμούς στο δημόσιο.
Ο κ. Τσίπρας εμφάνισε το σχέδιο των προσλήψεων και ως μέρος της προσπάθειας για να έλθουν νέοι επιστήμονες στο δημόσιο, αλλά και να ανακοπεί και το brain drain- η φυγή, δηλαδή, των «μυαλών» εκτός συνόρων. «Εξετάζουμε σοβαρά την θεσμοθέτηση πρόσθετων κινήτρων για τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων», είπε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει πώς σχεδιάζεται να γίνει αυτό.
Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι είναι λίγοι σε σχέση με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Απαντώντας εμμέσως και στην κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση ότι βολεύει τα δικά της παιδιά, είπε ότι η αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής διαχείρισης συνεχίστηκε επί δεκαετίες ως τα χρόνια της κρίσης. «Αυτήν την αντίληψη για το κράτος-λάφυρο δείχνουν σήμερα οι πονηρές και δήθεν φιλελεύθερες κραυγές ορισμένων για την κατάρτιση της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Πηγη-protothema.gr