Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ξεκίνησε η επίδοση αναστολών σε χιλιάδες υγειονομικούς – 43* στο Νοσοκομείο Λαμίας

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
9 Min Read

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους υγειονομικούς φαίνεται πως θα φέρει χιλιάδες αναστολές εργασίας στο ΕΣΥ. Ήδη επιδόθηκαν σε εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία τα πρώτα φύλλα αναστολής καθηκόντων, σε πολλά νοσοκομεία είναι υπογεγραμμένα προς επίδοση και σε άλλα έβγαλαν εκτός προγραμμάτων υπηρεσίας τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με ανακοίνωσή της.

Όσον αφορά το Νοσοκομείο Λαμίας όπου το πρωί της Τετάρτης οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν εκ νέου από τους 751 εργαζομένους στο νοσοκομείο οι 47 δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι 4* από αυτούς απουσιάζουν σε νόμιμη άδεια με τους δύο σύμφωνα με το ρεπορτάζ να μην έχουν εμβολιαστεί. Στους υπόλοιπους 43* έχουν ήδη επιδοθεί ή πρόκειται να επιδοθούν τις επόμενες ώρες οι αναστολές εργασίας. Από αυτούς οι 5 είναι γιατροί, οι 30 νοσηλευτές και οι υπόλοιποι 12 τεχνικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpgΣτην ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων αναφέρει:

  • “Συνεχίζουμε την ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από την επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης και από την συλλογή στοιχείων που αφορούν τον εμβολιασμό. Καλούμε τους συναδέλφους του Γραφείου Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού να συμμετέχουν στην απεργία–αποχή από την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων αναστολής εργασίας, όπως έχει κηρύξει η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.
  • Προκηρύσσουμε επαναλαμβανόμενες Στάσεις Εργασίας (από Πέμπτη 2/9/21 ωρα:10:00-15:00, Παρασκευη 3/9/21 ωρα:10:00-15:00 κ.ο.κ) καθώς και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (ωρα:11:00) στην Κεντρική Πύλη του Γ.Ν. Λαμίας.

Ως υγειονομικοί (εμβολιασμένοι και μη) ΔΕΝ είμαστε αντίθετοι στον εμβολιασμό αλλά στην απόφαση της υποχρεωτικότητας. Είμαστε ΑΠΕΝΑΝΤΙ σε εκβιαστικά και διχαστικά διλήμματα, στην στοχοποίηση συναδέλφων και στις πειθαρχικές κυρώσεις (αναστολή καθηκόντων).

Κανένας συνάδελφος σε αναστολή εργασίαςκανείς δεν περισσεύει από το Ε.Σ.Υ.

- Advertisement -

Συνεχίζουμε να ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικούμονιμοποίηση όλων των συμβασιούχωνένταξή στα ΒΑΕαναβάθμιση των οικονομικών απολαβών μας και διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας υγειας των ασθενών μας.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων και τον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το Δ.Σ”

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpgΥποχρεωτικός εμβολιασμός: Ετοιμάζει νέες κινητοποιήσεις η ΠΟΕΔΗΝ

Η Ομοσπονδία προγραμματίζει νέες κινητοποιήσεις με αίτημα κανένας εργαζόμενος «να μη χάσει τη δουλειά του» και να αναδείξει «τα δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται ήδη από σήμερα στη Δημόσια Υγεία». Αύριο, Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, προκηρύσσει στάση εργασίας 10.00 – 15.00 και συγκεντρώσεις στις 11.00 π.μ., για την Αττική στο υπουργείο Υγείας, για τη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και για την περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων.

Καλεί τους επαγγελματίες υγείας «έστω και τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους».

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πλήρη αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε χωρίς λόγο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ. Από 1η Σεπτέμβρη το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ. Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι στα επιχειρησιακά σχέδια αναπλήρωσης των ανεμβολίαστων που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων που καταρτίζουν τα Νοσοκομεία περιλαμβάνεται «η συγχώνευση κλινικών, η νέα αναστολή χειρουργείων, οι μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Ετοιμάζεται η είσοδος ιδιωτών και εργολάβων». svg%3E

Σημειώνει ότι «ο εξαναγκασμός, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στέλνει αρνητικά μηνύματα στην κοινωνία» και προσθέτει ότι οι υγειονομικοί είναι παράδειγμα προς μίμηση, καθώς έχουν εμβολιαστεί σε υψηλότατα ποσοστά του 90% (συνυπολογίζοντας το ποσοστό που διαθέτουν φυσική ανοσία). «Τηρούμε τα μέτρα προστασίας εμβολιασμένοι και μη και δεν υπάρχει καμία εστία διασποράς του ιού στα νοσοκομεία που να ευθύνεται το υγειονομικό προσωπικό για το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα». svg%3E

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ο νέος υπουργός Υγείας δηλώνει πως ο νόμος θα εφαρμοστεί

Είναι η πρώτη ημέρα, ήρθαμε από το πρωί, εργαζόμαστε και ενημερωνόμαστε, δήλωσε κατά την άφιξή του νωρίς το πρωί στο υπουργείο Υγείας ο νέος υπουργός Θάνος Πλεύρης.

«Παρακολουθούμε όλη την κατάσταση και τη διαχειριζόμαστε. Καταλαβαίνετε ότι κατά βάση και εμείς αυτή τη στιγμή ενημερωνόμαστε» είπε χαρακτηριστικά και απαντώντας σε ρωτήσεις που αφορούσαν στην εφαρμογή του νόμου για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, πρόσθεσε: «Θα διαχειριστούμε όλα τα θέματα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα λειτουργίας. Ο Νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί. Όταν ενημερωθούμε θα είμαστε έτοιμοι να πούμε παραπάνω πράγματα». Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: 10.000 υγειονομικοί θα τεθούν σε αναστολή

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΠΟΕΔΗΝ, οι υγειονομικοί που υπολογίζεται πως θα τεθούν σε αναστολή εργασίας ανέρχονται περίπου σε 8.000 – 10.000. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε αύξηση των ραντεβού τους για εμβολιασμό.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής παρατηρούνται στα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας, καθώς κυμαίνονται από 10% έως και 30%. Αντιθέτως, στα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης η αποχή από τον εμβολιασμό κυμαίνεται σε ποσοστά κάτω του 7%, ενώ σε νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός και το Αττικό απήχε του εμβολιασμού μόνο το 5%. svg%3E

Έως το τέλος της ημέρας οι επιτελείς του υπουργείου Υγείας θα έχουν σχηματίσει τη συνολική εικόνα για τα ποσοστά των εμβολιασμών των εργαζομένων στα νοσοκομεία, άρα και τα κενά που θα δημιουργηθούν με την αναστολή εργασίας.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Οι δηλώσεις του Ανδρέα Ξανθού

Να μην εφαρμοστεί ο νόμος για την αναστολή εργασίας του μη εμβολιασμένου προσωπικού στο ΕΣΥ, ζητά ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός.

«Η κυβέρνηση, παρά τις προειδοποιήσεις για το τεράστιο λειτουργικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί σε όλες τις δημόσιες δομές, προχωρεί σε μια κίνηση πολιτικού αυταρχισμού, κοινωνικής αναλγησίας και υπονόμευσης της ανθεκτικότητας του ΕΣΥ», σημειώνει ο κ. Ξανθός. Υποστηρίζει πως το κίνητρό της «δεν είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά η αναζήτηση ‘εξιλαστήριων θυμάτων’ για την αδυναμία ελέγχου της πανδημίας και την αποτυχία της ‘Επιχείρησης Ελευθερία’» και προσθέτει: «Όλοι μπορούν να αντιληφθούν ότι η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα δεν θα κριθεί από το ποσοστό ανεμβολίαστου προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ και ότι το όποιο ‘όφελος’ είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με την τεράστια ζημιά στην καθημερινότητα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας». Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Ο κ. Ξανθός μιλά για «εμμονή» της κυβέρνησης στην εφαρμογή της ρύθμισης που «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια -εκτός από τη βαρβαρότητα της στέρησης μισθού σε χαμηλά αμειβόμενο προσωπικό- στην απόλυση συμβασιούχων και στην αντικατάσταση τους μέσω πελατειακών μηχανισμών, στην είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στο ΕΣΥ που θα ‘προμηθεύουν’ εργαζόμενους στα νοσοκομεία και, τελικά, στην υλοποίηση του σχεδίου των ΣΔΙΤ και των ιδιωτικοποιήσεων με πρόσχημα την κάλυψη των κενών σε ανθρώπινο δυναμικό».

Εκτιμά, τέλος, πως «η μόνη λύση, έστω και την ύστατη στιγμή, είναι η αναστολή εφαρμογής του νόμου, η εκτόνωση της κρίσης και η έναρξη ενός σοβαρού διαλόγου με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΕΣΥ και τις πολιτικές δυνάμεις». Με στόχο, όπως τονίζει, τον καθολικό και εκούσιο εμβολιασμό του προσωπικού στις δομές υγείας, την ασφαλή φροντίδα των νοσηλευομένων ασθενών και την προετοιμασία του ΕΣΥ για τις ανάγκες της νέας φάσης της πανδημίας.

Συνέπειες μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού

Στην περίπτωση εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα,με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με την συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση. svg%3E

Η απόφαση εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο. Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ. Η εφαρμογή του νόμου επαναξιολογείται έως τις 31.10.2021.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *