Υποχωρεί η παγκόσμια βιομηχανία αιολικής ενέργειας: Τι συμβαίνει με τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Ηπαγκόσμια υπεράκτια βιομηχανία αιολικής ενέργειας δεν έχει πλέον πολλές πιθανότητες να πετύχει τους υψηλούς στόχους που έθεσαν οι κυβερνήσεις στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Reuters.

-Advertisement-

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο ίδιο άρθρο, πλέον σηματοδοτείται μια οπισθοδρόμηση για τις προσπάθειες καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Μετά από ένα χρόνο ακυρωμένων έργων, σπασμένων ανεμογεννητριών και εγκαταλειμμένων πωλήσεων μισθώσεων, φαίνεται ότι οι κολοσσοί αιολικής ενέργειας βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Το Reuters μίλησε με 12 υπεράκτιες εταιρείες αιολικής ενέργειας, ερευνητές του κλάδου, εμπορικές ενώσεις και κυβερνητικούς αξιωματούχους σε έξι χώρες και διαπίστωσε ότι το αυξανόμενο κόστος, οι καθυστερήσεις έργων και οι περιορισμένες επενδύσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού προκαλεί σοβαρά αν όχι ανυπέρβλητα εμπόδια.

- Advertisement -

Αιολική ενέργεια: Μακριά από τους στόχους

«Είμαστε πολύ μακριά από τους στόχους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόρεν Λάρσεν, επικεφαλής της υπεράκτιας αιολικής έρευνας στην εταιρεία Wood Mackenzie.

Όπως είπε, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα έχουν πλέον παγκόσμιο μέσο κόστος 230 δολάρια ανά μεγαβατώρα (MWh) – αυξημένο κατά 30% έως 40% τα τελευταία δύο χρόνια και υπερτριπλάσιο από το μέσο όρο των 75 δολαρίων/MWh για τις χερσαίες εγκαταστάσεις.

Η BP τον περασμένο μήνα διέρρευσε ότι υπήρχαν σκέψεις για πώληση του μεριδίου της στις υπεράκτιες αιολικές της επιχειρήσεις, ενώ νωρίτερα η Equinor εγκατέλειψε τις επενδύσεις της στο Βιετνάμ.

Οι παγκόσμιες κυβερνήσεις είχαν θέσει πέρυσι έναν παγκόσμιο στόχο τριπλασιασμού της συνολικής χρήσης ΑΠΕ έως το 2030, κάτι που ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) είπε ότι θα απαιτούσε την υπεράκτια αιολική δυναμικότητα να αυξηθεί στα 494 GW μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, από 73 GW που είναι σήμερα.

Ο γενικός διευθυντής της IRENA, Φραντσέσκο Λα Καμέρα, δήλωσε στο Reuters ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια προβλέπεται τώρα να υπολείπεται του στόχου της κατά το ένα τρίτο. Εκτιμήσεις από τρεις άλλες εξέχουσες ερευνητικές εταιρείες προβλέπουν ότι ο κόσμος δεν θα φτάσει τα 500 GW υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων παρά μετά το 2035.

Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας προσπάθησαν να στηρίξουν τον τομέα με εθνικούς στόχους για την προσέλκυση επενδυτών με μεγάλες τσέπες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων παγκόσμιων ενεργειακών εταιρειών Equinor, Orsted, RWE και Iberdrola.

Αιολική ενέργεια: Ανησυχία λόγω Τραμπ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, έθεσαν ως στόχο το 2021, 30 γιγαβάτ υπεράκτιου αιολικού ανέμου μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, αλλά είχαν λιγότερα από 200 μεγαβάτ που λειτουργούσαν από τον Μάιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η απερχόμενη κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε άδειες για έργα 15 GW, πραγματοποίησε έξι πωλήσεις μίσθωσης σε πολλές ακτές και επέκτεινε φορολογικές εκπτώσεις στη βιομηχανία.

Ωστόσο, η υπεράκτια αιολική ενέργεια των ΗΠΑ έχει ταλαιπωρηθεί από πέρυσι από τα ακυρωμένα έργα και τις συμβάσεις και τις ανασταλμένες κρατικές δημοπρασίες.

Ο κλάδος ανησυχεί τώρα ότι ο αντικαταστάτης του Μπάιντεν, ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα ακολουθήσει την υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας να διαλύσει την πρόοδο του κλάδου, πιθανώς με την παρακράτηση των δημοπρασιών μίσθωσης.

«Δεδομένων των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εκλογών, βλέπουμε υψηλότερους κινδύνους από ό,τι πριν για την έγκαιρη υλοποίηση των υπεράκτιων αιολικών έργων», είπε ο Μίκαλε Μίλερ, οικονομικός επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας ανάπτυξης υπεράκτιων έργων RWE.

Η εταιρεία ενεργειακών ερευνών Rystad δήλωσε ότι αναμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτύχουν λιγότερο από το ήμισυ του στόχου τους για το 2030.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Μπάιντεν και της μεταβατικής ομάδας του Τραμπ δεν σχολίασαν αυτή την ιστορία.

Στην Ευρώπη, η Πέτρα Μάνουελ, αναλύτρια υπεράκτιων αιολικών στη Rystad, αναμένει από τις χώρες με τους υψηλότερους στόχους υπεράκτιων αιολικών – το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ολλανδία – να φτάσουν περίπου το 60% έως 70% των στόχων τους. Έθνη με λιγότερο φιλόδοξους στόχους, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Δανίας και της Ιρλανδίας, αναμένεται επίσης να τα καταφέρουν, είπε.

Ο βιομηχανικός εμπορικός όμιλος WindEurope, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει 54 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος μέχρι το 2030, περίπου το ήμισυ των χωρών της Βόρειας Θάλασσας 120 GW.

reader.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *