Υπάτη: Ξεκλειδώνοντας τις μνήμες… / Γερμανοί, Ιταλοί και Έλληνες νέοι “ξυπνούν” την ιστορία

Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

O πολιτιστικός σύλλογος Αινιάνες Υπάτης υποδέχεται στην ιστορική πόλη της Υπάτης νέους και νέες από την Ιταλία τη Γερμανία και την Ελλάδα (εξι από τους οποίους κατάγονται από την Υπάτη) στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus +.

Η Υπάτη είναι μοναδική μαρτυρική πόλη που υπέφερε τόσο από τους Ιταλούς (εκτέλεση των δεκαέξι Υπαταιων στο Γοργοπόταμο και στα Καστέλια) όσο και από τους Γερμανούς κατακτητές με την ολοκληρωτική καταστροφή της. Στην εβδομαδιαία παραμονή τους οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία με βιωματικο τρόπο να συζητήσουν το θέμα της ιστορικής μνήμης και λήθης ενώ παράλληλα θα επισκέπτονται εμβληματικους τόπους όπως Γοργοπόταμος , μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λαμίας, Δίστομο κα.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνάντηση των νέων με επιζώντες του ολοκαυτώματος της Υπάτης το Σάββατο 12 Οκτωβρίου τελευταία ημέρα της παραμονής τους στην Υπάτη. Παράλληλα στο Κακογιαννειο Αστεροσχολειο Υπάτης θα προβληθούν δύο από τις πιο σημαντικές ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Την Τετάρτη 09/10 21.00 την ταινία,το ξυπόλητο τάγμα και την Πέμπτη 10/10 την ταινία , Σοφία Σολ:τελευταίες ημέρες. Και οι δύο προβολές είναι ελεύθερες για το κοινό ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση.

Την Παρασκευή 11/10 θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της συνάντησης και θα ακολουθήσει ελληνική βραδιά με με ζωντανή μουσική.χορους και τραγούδια από το χορευτικό τμήμα των Αινιάνων.

 

Τι είναι το πρόγραμμα “Unlocking Memories: Remembering the past- shaping the future

Στα χωριά της Υπάτης, του Διστόμου, της Αράχωβας, και τελικώς στην Αθήνα θα διεξαχθεί η ανταλλαγή νέων, με συμμετέχοντες από την Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τα φρικτά εγκλήματα των ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Θα επισκεφθούν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου, το μουσείο και το μνημείο του Διστόμου, καθώς και να ενημερωθούν για τις τυφλές εκτελέσεις κατοίκων της Υπάτης και τον εμπρησμό του χωριού από τους Ναζί το 1944.

Την ανταλλαγή στην Ελλάδα θα ακολουθήσει μια ανταλλαγή στο Vlotho της Γερμανίας μεταξύ 14 και 21 Μαρτίου 2020.

Στόχος του Προγράμματος είναι οι νέοι να δουν με ποιους τρόπους οι κοινωνίες και οι λαοί αντιμετωπίζουν στις σύγχρονες μέρες την πραγματικότητα που έζησαν οι πρόγονοι τους, πως μπορούν να προχωρήσουν στη δημιουργία υγιών διακρατικών σχέσεων στο σήμερα και πως μπορούν να προστατεύσουν την δημοκρατία και την ειρήνη στην Ευρώπη προς αποφυγή παρόμοιων φρικτών περιστατικών στο μέλλον. Αφορμή για την εκτέλεση αυτού του προγράμματος είναι η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων πανευρωπαϊκά που με τη ρητορική μίσους που εκφέρουν σπρώχνουν το ακροατήριο τους σε ακραίες συμπεριφορές και πολλές φορές σε εγκλήματα με ρατσιστικό υπόβαθρο.

Η ενημέρωση των νέων για όσα συνέβησαν στο παρελθόν λειτουργεί ως μέτρο ασφαλείας για τη μη επανάληψη αυτών στο μέλλον. Απόλυτη στόχευση του προγράμματος είναι η προάσπιση της ειρήνης και της δημοκρατίας, ώστε να μην επιστρέψουμε σε περιόδους αιματοχυσίας και τυφλής βίας εναντίον ομάδων πολιτών και αθώων ανθρώπων που προστάτευαν τις οικογένειες τους, τους συμπολίτες τους και τον τόπο τους.

Η ανταλλαγή νέων επιδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ και το ειδικό πρόγραμμα Programm des Kinder und Jugendplans του Ομοσπονδιακού Υπουργείου για την Νεολαία της Γερμανίας.

 

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version