Υπάτη: Με Βυζαντινή λαμπρότητα τιμάται απόψε στην γενέτειρα του ο Άγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης – Mini Bus για την μεταφορά των πιστών

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Με αγρυπνία τιμούν σήμερα Πέμπτη 31 Αυγούστου, τον άγιο τους, τον άγιο των βράχων, Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη οι Υπαταίοι αλλά και πλήθος ιεραρχών, τοπικών αρχών και πιστών.

-Advertisement-

Ο ΄΄Αγιος Αθανάσιος, γεννήθηκε στην Υπάτη το 1302. Αφιέρωσε τη ζωή του στον χριστιανισμό και θεωρείται ως ο πρώτος μοναχός που ανέβηκε στα Μετέωρα. Ήταν ο πρώτος οικιστής και κτήτωρ της Μονής Μεταμορφώσεως στο Μεγάλο Μετέωρο.

Το Μετόχι του Αγίου στο πιο ψηλό σημείο της Υπάτης, δημιουργήθηκε και εγκαινιάστηκε το 2006 και από τότε, κάθε χρόνο ο Αγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης, τιμάται στον τόπο που τον γέννησε…

Για την μετακίνηση από την πλατεία της Υπάτης μέχρι το Μετόχι, θα υπάρχει στη διάθεση του κοινού και mini bus για την εξυπηρέτηση τους.

- Advertisement -

Ποιος ήταν ο Άγιος Αθανάσιος από την Υπάτη

Του Ιωσήφ Κόκκινου

Γεννήθηκε στη Νέα Πάτρα, τη σημερινή Υπάτη της Φθιώτιδος, από γονείς επιφανείς, περί το 1302. Νωρίς έμεινε ορφανός. Την ανατροφή του ανέλαβε ο θείος του. Ο ζήλος του για μάθηση τον έκανε να κάθεται έξω από τα σχολεία ν’ ακούει τα μαθήματα, επειδή δεν είχε τα απαιτούμενα χρήματα για τους δασκάλους του. Η ευφυΐα του, ωστόσο, τον βοήθησε να αποκτήσει σημαντική μόρφωση.

Μετά την κατάληψη της πόλεως του από τους Καταλανούς (1319), κατέφυγε στη Θεσσαλονίκη, στον Αθωνα, την Κωνσταντινούπολη, την Κρήτη και πάλι στον Αθωνα, όπου εκάρη μοναχός και από Ανδρόνικος ονομάσθηκε Αθανάσιος το1332. Ασκήτευσε κοντά στη σκήτη του Μαγουλά, στη θέση Μηλέα. Υποτάχθηκε στους ησυχαστές Γέροντες Γρηγόριο και Μωϋσή και «πάντα τα της υπηρεσίας αβαρώς εξετέλει».

-Advertisement-
=Advertisement=

Οι συχνές επιδρομές των πειρατών ανάγκασαν να χωρίσει η ευλογημένη συνοδεία. Ο Αθανάσιος, μαζί με τον Γέροντά του, Γρηγόριο, έφυγαν από το Ορος κι αναζητώντας νέο ησυχαστικό τόπο, μέσω Θεσσαλονίκης και Βέροιας, έφθασαν στους Σταγούς, στη σημερινή Καλαμπάκα, όπου βρίσκονται «λίθοι υψίκομοι και ευμεγέθεις από κτίσεως κόσμου», τα γνωστά Μετέωρα. Οι σχισμές των βράχων υπήρξαν η πρώτη κατοικία τους.

, Yπάτη: Αγρυπνία την Πέμπτη στο εμβληματικό Μετόχι του Αγίου Αθανασίου του Μετεωρίτη – Επισκέψιμος ο Ναός μέχρι 15 Σεπτεμβρίου

Θεωρείται ότι πρώτος που ανέβηκε στα Μετέωρα ήταν ο Άγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης. Μάλιστα, λέγεται ότι έφτασε στο Μεγάλο Μετέωρο με την βοήθεια ενός τεράστιου πτηνού!

Στην κορυφή του μεγαλύτερου βράχου, ο όσιος μαζί με τον όσιο Ιωάσαφ, ίδρυσε την πρώτη κοινοβιακή μονή του πέτρινου δάσους, κατά τα αγιορείτικα πρότυπα, προς τιμή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και της Θεοτόκου. Η αρετή του συγκέντρωσε γύρω του πολλούς μοναχούς, για τους οποίους συνέταξε τον κανονισμό του κοινοβίου, στο πνεύμα της ασκητικής παραδόσεως. Στα τελευταία του έτη αποσύρθηκε σε σπήλαιο του βράχου, που σώζεται μέχρι σήμερα. Μετά την κοίμησή του, ο τάφος του, που μόνος του τον είχε ανοίξει, ευωδίασε. Του είχε δοθεί το χάρισμα της προφητείας και της προοράσεως πλούσια.

, Yπάτη: Αγρυπνία την Πέμπτη στο εμβληματικό Μετόχι του Αγίου Αθανασίου του Μετεωρίτη – Επισκέψιμος ο Ναός μέχρι 15 Σεπτεμβρίου

Ο όσιος Αθανάσιος υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες μορφές του ησυχασμού του 14ου αιώνα· χαρισματούχος, διακριτικός, θαυματουργός πατήρ. Συνδεόταν με τους οσίους Γρηγόριο τον Σιναΐτη, Δανιήλ τον ησυχαστή, Ισίδωρο και Κάλλιστο, τους Οικουμενικούς Πατριάρχες και άλλους.

Ο βίος του γράφηκε από ανώνυμο μαθητή του, λίγα έτη μετά την κοίμηση του. Στη μονή του Μεγάλου Μετεώρου φυλάγεται η χαριτόβρυτη θαυματουργή κάρα του.

Ο άγιος Αθανάσιος είναι μια σπουδαία μορφή του μοναχισμού, με χάρισμα να προλέγει τα μελλούμενα και να θαυματουργεί, γαλουχημένος με το αγιορείτικο πνεύμα, προορισμένος, όπως γράφει η Θεοτέκνη μοναχή, στο «Πέτρινο δάσος των Μετεώρων», να γίνει ο άγιος των Βράχων.

, Yπάτη: Αγρυπνία την Πέμπτη στο εμβληματικό Μετόχι του Αγίου Αθανασίου του Μετεωρίτη – Επισκέψιμος ο Ναός μέχρι 15 Σεπτεμβρίου
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *