Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένδεκα άλλοι τραυματίστηκαν όταν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής επλήγη πρατήριο καυσίμων το βράδυ της Σαββάτου στη Σαναά, την πρωτεύουσα της Υεμένης, δήλωσαν ιατρικές πηγές.
Η Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας, του σουνιτικού βασιλείου που ηγείται της στρατιωτικής συμμαχίας η οποία επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των φιλοϊρανών σιιτών ανταρτών Χούθι το 2015, εξαπολύει επιδρομές σχεδόν καθημερινά στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου.
Το πρατήριο της Yemen Oil Co. (YCO) επλήγη κατά τη διάρκεια επιδρομών αμέσως μετά τη δύση του ηλίου και τη διακοπή της νηστείας τον ιερό μήνα του ραμαζανιού, διευκρίνισαν αυτόπτες μάρτυρες.
Ένας πρώτος απολογισμός από ιατρική πηγή έκανε λόγο για μόνο έναν νεκρό, όμως κατόπιν αναθεωρήθηκε προς τα πάνω.
Το Ριάντ από την πλευρά του ανακοίνωσε τον θάνατο δύο σαουδαράβων στρατιωτών σε συμπλοκές με σιίτες αντάρτες στα σύνορα.
Οι σαουδαραβικές δυνάμεις παράλληλα αναχαίτισαν και κατέστρεψαν ένα τηλεχειριζόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος–ιρανικής κατασκευής κατ’ αυτές–που είχε στόχο το διεθνές αεροδρόμιο Άμπχα, στο νότιο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, όχι μακριά από τα σύνορα με την Υεμένη, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος της συμμαχίας υπό το Ριάντ, ο συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα αραβικά κράτη επενέβησαν στρατιωτικά στην Υεμένη το 2015, με στόχο να αποκαταστήσουν την εξουσία της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, η οποία είχε εκδιωχθεί από την πρωτεύουσα.
Έκτοτε, στη σύγκρουση έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι και πάνω από 55.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πάνω από 2.200 άλλοι έχουν πεθάνει από χολέρα, καθώς η Υεμένη έχει μετατραπεί σε θέατρο της «χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης στον κόσμο», σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Με ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, ο Μαρκ Λόουκοκ, δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Υεμένη τις τελευταίες εβδομάδες.
Στην Υεμένη, εξήγησε, 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται «στα όρια του λιμού» και, «αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, ακόμη δέκα εκατομμύρια άνθρωποι θα προστεθούν σε αυτή την κατηγορία πριν από το τέλος της χρονιάς».
Πηγή: AΠΕ