Υδρογονάνθρακες: Από τα Γιάννενα ξεκινά η ερευνητική γεώτρηση εντός του 2023 – Άπλωσε καλώδιο η Exxon Mobil στην Κρήτη

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

H διεξαγωγή ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι στο οικόπεδο των Ιωαννίνων που διαχειρίζεται η Energean είναι το ωριμότερο πρότζεκτ ανάμεσα σε εκείνα που περιλαμβάνει το ελληνικό up stream που βγαίνει στο προσκήνιο με αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα. Υπάρχει και ένα ακόμη ωριμότερο, το μπλοκ στο Κατάκολο με τον ίδιο operator για το οποίο όμως εκκρεμεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΝ την τελευταία τριετία!

-Advertisement-

Το έναυσμα για το νέο γύρο σεισμικών ερευνών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προχθές σε τηλεοπτική του εμφάνιση. Χθες επιβεβαιώθηκε ο σχεδιασμός με την έκδοση της NAVTEX για την έναρξη των σεισμικών ερευνών από το πλοίο Sanco Swift της Νορβηγικής PGS  που επιστράτευσε η Exxon Mobil. Η NAVTEX προβλέπει ότι από χθες 8 Νοεμβρίου δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Sanco Swift που ξεκίνησε να απλώνει καλώδιο μήκους 12 χιλιομέτρων να αναπτύξει όλο τον  εξοπλισμό που απαιτείται για τις  σεισμικές έρευνες.

Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί προβλέπει την πρόσκτηση  11.000 χιλιομέτρων τρισδιάστατων δεδομένων από 6.500 χιλιόμετρα που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός την προηγούμενη Άνοιξη, κάτι που θα μπορούσε να επιταχύνει τον χρόνο των ερευνητικών γεωτρήσεων που έχει προσδιοριστεί για το 2025.  Υπολογίζεται ότι η αμερικανική εταιρεία ορυκτών καυσίμων θα μπορεί να πάρει στα χέρια της όλα τα δεδομένα των ερευνών που πραγματοποιεί η Νορβηγική PGS αρχές της νέας χρονιάς.

Οι άλλες παραχωρήσεις

Με βάση το πρόγραμμα και τα ορόσημα των ερευνών που έδωσε χθες στην δημοσιότητα η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η εκτέλεση σεισμικών ερευνών θα διαρκέσει από 1 έως 2 χρόνια από σήμερα, οι διερευνητικές γεωτρήσεις από 3 έως 4 χρόνια και από 6 έως 7 χρόνια η εγχώρια παραγωγή και η δημιουργία εσόδων.

- Advertisement -

Σε ό,τι αφορά τις τέσσερις ενεργές παραχωρήσεις, τα Ιωάννινα όπως προαναφέρθηκε είναι ο πλέον ώριμος σχεδιασμός καθώς η ερευνητική γεώτρηση δρομολογείται μέσα στο α΄εξάμηνο του 2023 και θα είναι διάρκειας 1 έως 1,5 χρόνο. Επίκεινται η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η ανάπτυξη κοιτάσματος προσδιορίζεται για την περίοδο 2024 -2025 ώστε η παραγωγή να ξεκινήσει τέλη 2025 αρχές 2026.

Για την περιοχή του 2, δυτικά της Κέρκυρας  (κοινοπραξία Energean 75%, Helleniq Energy 25%), πραγματοποιούνται τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες που προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2023. Η ερευνητική γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει 2 χρόνια μέχρι το 2025 και επιπλέον δύο χρόνια η ανάπτυξη του κοιτάσματος (2026 – 2027). Εάν όλα πάνε καλά η έναρξη της παραγωγής φυσικού αερίου τοποθετείτε  για το 2028.

Για την «Περιοχή 10, Ιόνιο» που ελέγχεται από την Helleniq Energy, βρισκόμαστε στο στάδιο των 2D σεισμικών ερευνών και εκτιμάται ότι την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσουν οι 3D σεισμικές έρευνες. Το 2024 θα ληφθεί η απόφαση για γεώτρηση ή αποχώρηση. Η ερευνητική γεώτρηση θα διαρκέσει 2 χρόνια, ενώ σε περίπτωση που εντοπιστεί κοίτασμα θα χρειαστούν ακόμη 2 χρόνια (2026 – 2027) για να αναπτυχθεί. Η έναρξη της παραγωγής φυσικού αερίου τοποθετείται χρονικά για το 2028.

Για την περιοχή της Κρήτης (Δυτικά και Νοτιοδυτικά) με operator την κοινοπραξία ExxonMobil, Helleniq Energy, ξεκίνησαν οι 2D σεισμικές έρευνες και θα ακολουθήσουν το 2023 οι 3D σεισμικές έρευνες. Μέχρι τα τέλη του 2024 θα ληφθεί η απόφαση για γεώτρηση ή αποχώρηση. Αν γίνει ερευνητική γεώτρηση θα απαιτηθούν 2 χρόνια (2025-2026) ενώ για την ανάπτυξη κοιτάσματος θα χρειαστούν 3 χρόνια (2026 – 2028). Η παραγωγή υπολογίζεται για το 2029

newmoney.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *