Και μπορεί για εφέτος τουλάχιστον να μην υπάρχει η πίεση από τους δανειστές για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα θα δώσει έμφαση μόνο στην αύξηση των δαπανών και θα αγνοήσει τον παράγοντα «αύξηση των εσόδων».
Στο πλαίσιο αυτό οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πατάνε γκάζι. Με νέα απόφασή καθορίζονται οι φορολογικές υποθέσεις που μπαίνουν φέτος κατά προτεραιότητα στο στόχαστρο των φοροελεγκτών.
Μετά τις ανατροπές που προκάλεσε η πανδημία στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2020, ο Γιώργος Πιτσιλής δίνει νέες οδηγίες στους ελεγκτές των Ελεγκτικών Κέντρων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.,Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.) και των Δ.Ο.Υ Α’ τάξεως βάζοντας στο «μάτι» υποθέσεις που παρουσιάζουν μεγαλύτερη παραβατικότητα και εισπραξιμότητα, με βάση αντικειμενικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης.
Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο
Ψηλά στην σχετική λίστα βρίσκονται φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας αλλά και 10 κατηγορίες υποθέσεων ο έλεγχος των οποίων ανεξάρτητα από την προτεραιοποίησή τους ή μη ολοκληρώνεται άμεσα και αφορούν:
1. Υποθέσεις που αφορούν σε εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.).
2. Υποθέσεις που αφορούν σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε. από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 387 του ν. 4512/2018 (Α’ 5και 8).
3. Υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων.
4. Υποθέσεις που αφορούν σε έλεγχο βάσει δείγματος, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα σε διατάξεις και αποφάσεις (όπως δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής Φ.Π.Α., καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο).
5. Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων κατά τη δημοσίευση της παρούσας.
6. Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου, συνεκτιμώντας αιτιολογημένα στο Ο.Π.Σ. Elenxis και τα οριζόμενα στο τρίτο εδάφιο της παραγράφου 5 της παρούσας.
7. Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε. βάσει των διατάξεων του άρθρου 389 του ν. 4512/2018(Α’ 5 και 8). 8. Υποθέσεις των Δ.Ο.Υ και Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
9. Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις πολυμερών(ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές, υποθέσεις διενέργειας ελέγχου στο πλαίσιο επανάληψης διαδικασίας καθώς και σε εκτέλεση προδικαστικής απόφασης, υποθέσεις που αφορούν σε επιβολή προστίμων, υποθέσεις του άρθρου 1 περίπτωση 12 υποπερίπτωση Α.2.γ της υπ’ αρ.Δ. ΟΡΓ. Α 1115805 ΕΞ 2017/31.7.2017 (Β’ 2743) απόφασης του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. ,όπως ισχύει και υποθέσεις που αφορούν σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 27/1975 (Α’77), όπως ισχύει.
10. Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος.
πηγή: newsit.gr