Ξεκινάει η αξιοποίηση ακινήτου 3.000 στρεμμάτων της Εκκλησίας

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Συμφωνία με ΤΑΙΠΕΔ για την υλοποίηση επένδυσης 800 εκατ. ευρώ στο Σχιστό

-Advertisement-

Λόγω της κομβικής τοποθεσίας του, πολύ κοντά στον Πειραιά, στο «Ελληνικό» της Εκκλησίας φέρεται ότι υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης, εκτός από κέντρο logistics, κατοικιών και ξενοδοχείου

Στην υπογραφή συμφωνίας προχώρησαν χθες η Εκκλησία της Ελλάδος και το ΤΑΙΠΕΔ με αντικείμενο την αξιοποίηση έκτασης περίπου 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό – Σκαραμαγκά που βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Σχιστού – Σκαραμαγκά, ενώ συνορεύει, νοτιοανατολικά, με τον Πειραιά. Το ακίνητο ανήκει στην Εκκλησία, η οποία μέσω της εταιρείας Σχιστό Α.Ε. επιδιώκει να προχωρήσει στη συνολική αξιοποίησή του, εγχείρημα που θα επιχειρήσει να φέρει εις πέρας η μονάδα ωρίμανσης συμβάσεων στρατηγικής σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 700-800 εκατ. ευρώ, που δίνει τη δυνατότητα «ανάπτυξης ενός υπερσύγχρονου, φιλικού προς το περιβάλλον, κέντρου logistics, μεταφοράς και διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων και όχι μόνο», όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή που έλαβε χώρα στο Σχιστό για την υπογραφή της συμφωνίας ΤΑΙΠΕΔ – Εκκλησίας.

Λόγω της κομβικής τοποθεσίας του, πολύ κοντά στον Πειραιά, στο «Ελληνικό» της Εκκλησίας φέρεται ότι υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης, εκτός από κέντρο logistics, κατοικιών και ξενοδοχείου. Δεδομένου όμως ότι ακόμη δεν έχει καταρτιστεί master plan για την αξιοποίηση του ακινήτου, το ακριβές είδος χρήσεων δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Προς την κατεύθυνση αυτή η μονάδα ωρίμανσης συμβάσεων στρατηγικής σημασίας πρόκειται να καταρτίσει όλες τις αναγκαίες μελέτες χωροθέτησης και να εκπονήσει Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) που απαιτείται επειδή το έργο είναι στρατηγικής σημασίας. Το ΕΣΧΑΣΕ δηλαδή θα αποκαλύψει εάν στην έκταση αναπτυχθεί μόνο εμπορευματικό κέντρο ή και άλλου είδους χρήσεις.

- Advertisement -

Σε κάθε περίπτωση όμως βασική συνιστώσα του σχεδίου αξιοποίησης της έκτασης είναι η δημιουργία πάρκου, όπως ανέφερε, χθες ο κ. Μητσοτάκης. Εξάλλου, στους καταστατικούς σκοπούς της «Σχιστό Α.Ε.» περιλαμβάνεται η επέκταση του περιβαλλοντικού πάρκου αναψυχής, που εκτείνεται σε 500 στρέμματα, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, έχοντας δημιουργηθεί στη θέση που λειτουργούσε η παλιά χωματερή του Σχιστού. Ωστόσο, οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές του πάρκου βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

-Advertisement-
=Advertisement=

Βασική συνιστώσα του σχεδίου αξιοποίησης της έκτασης είναι η δημιουργία πάρκου.

Επίσης, στους σκοπούς της «Σχιστό Α.Ε.» ανήκει η πολεοδομική τακτοποίηση της ζώνης αμφίπλευρα της λεωφόρου Σχιστού με την οποία γειτνιάζει το ακίνητο της Εκκλησίας, με διεύρυνση των ορίων της και αξιοποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων γης για παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης. Ενδέχεται ακόμη να χωροθετηθεί σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων και να δημιουργηθούν δραστηριότητες που συνδέονται με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) ή από συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ).

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και η διάρκεια υλοποίησής του μέχρι και την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της λειτουργίας του είναι περίπου τέσσερα χρόνια.

Η αξιοποίηση του ακινήτου είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν, αλλά το εγχείρημα δεν υλοποιήθηκε εξαιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, αλλά και της διεκδίκησης της έκτασης ως δασικής από το Δημόσιο. Κι αυτό παρότι η Εκκλησία διαθέτει χάρτες που φανερώνουν ότι από το 1850 έως σήμερα η δασική περιοχή παραμένει αμετάβλητη. Η εμπλοκή της μονάδας ωρίμανσης συμβάσεων στρατηγικής σημασίας και η κυβερνητική υποστήριξη που έχει το έργο, το οποίο επιτρέπει στην Εκκλησία «να αξιοποιήσει επ’ ωφελεία ολόκληρου του ελληνικού λαού την ακίνητη περιουσία που της έχει απομείνει», λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό ως εχέγγυα επιτυχίας.

kathimerini.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *