Ξεκινάει σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η εκδίκαση της υπόθεσης βιασμού και δολοφονίας της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο.
Για την υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο από τις πρώτες ώρες εξιχνίασής της, κατηγορούνται 23χρονος Ροδίτης και 21χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι και αύριο θα καθίσουν στο εδώλιο του δικαστηρίου όπου και θα μεταφερθούν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Αν και στην ανάκριση που κράτησε 9 μήνες κατέθεσαν δεκάδες άτομα, στη δίκη τελικά θα καταθέσουν μόνο 14 μάρτυρες κατηγορίας, ενώ υπολογίζονται και τουλάχιστον τέσσερις μάρτυρες υπεράσπισης.
Όπως είναι γνωστό, τους δύο δράστες βαραίνουν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία και του (ομαδικού) βιασμού από δράστες που ενεργούσαν από κοινού, κατηγορίες για τις οποίες μετά τις απολογίες τους στις αρχές Δεκεμβρίου 2018 είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και οδηγήθηκαν στις φυλακές.
Η δίκη των δύο κατηγορουμένων, θα έπρεπε κανονικά να γίνει στα δικαστήρια Δωδεκανήσου, στη Ρόδο, όπου διαπράχθηκε το έγκλημα, ωστόσο, ο Eισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου ζήτησε για λόγους ασφαλείας να μη γίνει στο νησί, ενώ αυτή ήταν η επιθυμία και της οικογένειας του θύματος.
Ειδικότερα, ο Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου σε επίσημο έγγραφό του ζήτησε η εκδίκαση της υπόθεσης να γίνει στην Αθήνα, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας, ενώ επεσήμανε ότι τυχόν διεξαγωγή της ακροαματικής διαδικασίας στη Ρόδο θα διασαλεύσει την καθημερινότητα της ζωής στο νησί.
Το αίτημα του Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου έγινε δεκτό και έτσι η υπόθεση προσδιορίστηκε να γίνει στις 13 Ιανουαρίου 2020 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.
Πώς έγινε το στυγερό έγκλημα
Για τους εμπλεκομένους όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης 27 Νοεμβρίου 2018. Ήταν περίπου μεσάνυκτα όταν η άτυχη φοιτήτρια μπήκε στο αυτοκίνητο του Ροδίτη και όλοι μαζί πήγαν στο σπίτι του στη Λίνδο. Εκεί, οι κατηγορούμενοι φέρονται να θέλησαν να έχουν ερωτική επαφή μαζί της, όμως η 21χρονη αρνήθηκε και τότε την χτύπησαν κάμπτοντας την αντίστασή της.
Όπως αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, και οι δύο άνδρες ικανοποίησαν τις ερωτικές τους ορέξεις χρησιμοποιώντας βία και κάμπτοντας με τον τρόπο αυτό τις αντιστάσεις της κοπέλας, ενώ στη συνέχεια λόγω της σωματικής και ψυχικής της εξάντλησης την εξανάγκασαν να ανεχθεί επιπλέον ασελγείς πράξεις για τις οποίες και πάλι η άτυχη κοπέλα προέβαλε αντίσταση. Τότε –σύμφωνα πάντα με το βούλευμα- οι δύο νεαροί την γρονθοκόπησαν με δύναμη (και οι δύο έκαναν πολεμικές τέχνες), χάνοντας στιγμιαία η 21χρονη τις αισθήσεις της.
Όταν επανήλθε τους είπε ότι επρόκειτο να τους καταγγείλει στην αστυνομία και τότε οι κατηγορούμενοι φέρονται να την χτύπησαν με γροθιές και σίδερο σιδερώματος στο κεφάλι της προκαλώντας της αιμορραγία από τα χτυπήματα αυτά.
Ο 23χρονος και ο 21χρονος κατηγορούνται επίσης ότι στη συνέχεια αντί να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο, την μετέφεραν στην παραλία «Φώκια» στους Πεύκους και την πέταξαν στη θάλασσα όπου και η άτυχη κοπέλα βρήκε τραγικό θάνατο από πνιγμό.
Η «αντίστροφη» μέτρηση για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση ξεκίνησε με την ταυτοποίηση της σορού της 21χρονης Ελένης. Προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και ειδικότερα του Γραφείου Ασφαλείας σε συνεργασία με κλιμάκιο της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που ήρθε στο νησί μας αποκλειστικά για το σκοπό αυτό, αλλά και τη συνδρομή (όπου απαιτήθηκε) της αστυνομίας ξεκίνησε τη συλλογή και αξιοποίηση στοιχείων που θα οδηγούσαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.
Καθοριστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή, διαδραμάτισαν τα βίντεο που είχαν οι διωκτικές αρχές στη διάθεσή τους και στις οποίες φέρονται να φαίνονται καθαρά οι κατηγορούμενοι και η άτυχη κοπέλα, αλλά και η πορεία που ακολούθησαν από την πόλη της Ρόδου έως το σπίτι στη Λίνδο.
Επίσης η άρση του απορρήτου που έγινε στο τηλέφωνο της 21χρονης κοπέλας βοήθησε στην εξέλιξη της υπόθεσης.
Από εκεί και έπειτα ένα – ένα τα κομμάτια του «παζλ» άρχισαν να συμπληρώνονται με τις καταθέσεις που άρχισαν από τις αρχές Δεκεμβρίου να λαμβάνονται από άτομα που με τον ένα ή άλλο τρόπο φέρονταν να γνώριζαν πρόσωπα και καταστάσεις.
Γρήγορα οι Λιμενικοί «έφθασαν» στους δράστες, τους οποίους και προσήγαγαν στην υπηρεσία αρχικά για απλές καταθέσεις και εν συνεχεία ως υπόπτους.
Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση είναι οι κ.κ. Στέλιος Κιουρτζής και Γιώργος Κυπραίος (για τον αλλοδαπό) Θεόδωρος Μαντάς (για τον Ροδίτη), ενώ ως πολιτική αγωγή για λογαριασμό της οικογένειας οι κ.κ. Αλέξης Κούγιας και Ευάγγελος Γκιουγκής.
Πηγή: kathimerini.gr