Νέες οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς απο το υπουργείο Παιδείας – Θα υπάρξει νέα αναβάθμιση για τη θωράκιση του συστήματος, διαβεβαιώνει το υπ. Παιδείας
Σε περίπου 35.000 ψηφιακές τάξεις ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα της τηλεκπαίδευσης για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με τις αναταράξεις της πρεμιέρας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μετά τα προβλήματα στην πλατφόρμα Webex να συνεχίζονται.
Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Παιδείας είναι προετοιμασμένο για πανενδεχόμενον όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 η Γενική Γραμματέας, Αναστασία Γκίκα.
Νέες οδηγίες
Εντωμεταξύ το πρωί της Τρίτης το υπουργείο Παιδειας εξέδωσε νέα ανακοίνωση σχετικά με τις τις ενέργειες ενίσχυσης του συστήματος από τον πάροχο της πλατφόρμας προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες ψηφιακές τάξεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «μετά το πέρας της σημερινής σχολικής ημέρας, ο πάροχος θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες για τη θωράκιση του συστήματος. Κατόπιν αυτών, ένα ποσοστό εκ των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ενημερωθεί μετά το τέλος των σχετικών διαδικασιών για το νέο ατομικό τους σύνδεσμο ψηφιακής τάξης, ο οποίος θα πρέπει να αποσταλεί εν συνεχεία στους μαθητές τους. Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί και μαθητές θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν το σύνδεσμο που είχαν μέχρι τώρα»
Όπως τονίζεται, «εξαιτίας διαπιστωμένης υπερχρήσης του συστήματος, επισημαίνεται ότι μόνο εκπαιδευτικοί που έχουν μάθημα καλούνται να συνδέονται στο σύστημα».
Από το υπουργείο επισημαίνεται ότι «η πανδημία έχει επιφέρει διεθνώς μια σειρά από επιπτώσεις και μας έχει υποχρεώσει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής και λειτουργίας μας συνολικά σε μικρό χρόνο. Οι συνθήκες είναι σαφώς πρωτόγνωρες για όλους, παρόλα αυτά από την πρώτη μέρα της υγειονομικής κρίσης, από κοινού Πολιτεία και εκπαιδευτική κοινότητα εργαζόμαστε για την όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Έτσι και σήμερα καλούμαστε ναπροσαρμοστούμε στις συνθήκες διαδικτυακής φόρτωσης που είναι πρωτόφανείς σε όλος τον κόσμο».
Τι συνέβη τη Δευτέρα
Στην αποκατάσταση της λειτουργίας Webex προχώρησε από νωρίς χθες, το απόγευμα η Cisco μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με το «καλημέρα» καθώς κατά τη δεύτερη σχολική ώρα της Δευτέρας «έπεσε» η πλατφόρμα Webex , με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση και εκνευρισμός σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και γονείς .
Όπως είπε στο protothema.gr ο Νίκος Λαμπρογεώργος στέλεχος της εταιρίας στην Ελλάδα «η Cisco έχει αποκαταστήσει τη λειτουργία της υπηρεσίας Webex που επηρέασε σήμερα για μικρό χρονικό διάστημα έναν περιορισμένο αριθμό χρηστών στην περιοχή EMEAR (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ρωσία»).
Τόνισε επίσης ότι: «συνεχίζουμε να εξελίσσουμε τα συστήματα και τις διαδικασίες μας για να μετριάσουμε την πιθανότητα παρόμοιων συμβάντων στο μέλλον.Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστούμε τους χρήστες του Webex για την υπομονή τους κατά την επίλυση αυτού του ζητήματος».Το πρόβλημα δεν αφορούσε μόνο τη χώρα αλλά όλη την Ευρώπη και οφείλεται σε τεχνικό λάθος ενός κέντρου στο Λονδίνο».
Τι λέει το υπουργείο Παιδείας
Από το υπουργείο Παιδείας, αναφορικά με τις δυσλειτουργίες του συστήματος Webex, από τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και
Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, διευκρινίζονταν τα ακόλουθα: «Ο πάροχος της πλατφόρμας Webex έχει παράσχει διαβεβαιώσεις ότι εργάζεται για την αποκατάσταση του προβλήματος και έχει δρομολογηθεί η πλήρης επαναλειτουργία του συστήματος. Προφανώς δεν θα ληφθούν υπόψη απουσίες στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα. Σημειώνεται ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο λειτουργεί κανονικά, όπως και όλες οι πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων».
Παράλληλα, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι δεν θα προσμετρηθούν οι απουσίες σήμερα για τους μαθητές, καθώς προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στην ηλεκτρονική τους τάξη.
Το γεγονός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση που κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικίνδυνη προχειρότητα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά παραίτηση της υπουργού Παιδείας με τον Στέλιο Πέτσα να χαρακτηρίζει αστείο το αίτημα.
Τι ισχύει για τις απουσίες
Για τον έλεγχο των απουσιών των μαθητών τηρείται Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο), στο οποίο καταχωρίζεται αριθμητικά το άθροισμα των απουσιών της ημέρας κάθε μαθητή που απουσίασε, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στο Ημερήσιο Δελτίο Φοίτησης.Η τήρηση του Βιβλίου Φοίτησης (απουσιολογίου) ανατίθεται σε καθηγητή, που ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων ο οποίος το τηρεί ηλεκτρονικά.Επίσης κάθε εκπαιδευτικός υποχρεούται να καταγράφει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους τίτλους της ενότητας που δίδαξε καθημερινά
Υπενθυμίζεται ότι η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς γυμνασίου και λυκείου, λόγω κορωνοιού και η κάθε σχολική ώρα διαρκεί 40 λεπτά.
πηγή: SDNA