Νέα ανάλυση εντόπισε τα παλαιότερα παπούτσια της Ευρώπης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science Advances.
Τα είκοσι δύο υφαντά σανδάλια μετρούν έξι χιλιάδες χρόνια «ζωής», σύμφωνα με την ανάλυση του ραδιενεργού άνθρακα που βρέθηκε κατά τη διάρκεια μελέτης που διεξήχθη από ερευνητές στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και στο Πανεπιστήμιο Αλκαλά στην Ισπανία.
Το σπήλαιο
Τα αρχαία υποδήματα, τα οποία βρέθηκαν μαζί με καλάθια και άλλα εργαλεία, ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1857, όταν μια σπηλιά στη νότια Ισπανία «καταλήφθηκε» από ανθρακωρύχους.
Τα αρχαία υποδήματα, τα οποία βρέθηκαν μαζί με καλάθια και άλλα εργαλεία, ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1857, όταν μια σπηλιά στη νότια Ισπανία «καταλήφθηκε» από ανθρακωρύχους. Ωστόσο, σύμφωνα με την πρώτη προσπάθεια χρονολόγησης των αντικειμένων, η οποία έγινε στη δεκαετία του 1970, θεωρήθηκε πως είχαν 1.000 χρόνια λιγότερης ζωής, από την τωρινή έρευνα.
Σύμφωνα με τις περιγραφές του Góngora, τα πτώματα θάφτηκαν φορώντας τα σανδάλια.
Το ξηρό περιβάλλον του σπηλαίου ήταν ιδανικό για τη διατήρηση «ευαίσθητων» υλικών, αποφάνθηκαν οι ερευνητές και έδωσαν τη συγκατάθεση τους ώστε να διατηρηθεί ένας προϊστορικός χώρος ταφής με μερικώς μουμιοποιημένα πτώματα, συνοδευόμενα από καλάθια, ξύλινα εργαλεία, σανδάλια και άλλα αγαθά.
Τα αντικείμενα είναι μέχρι στιγμής «τα παλαιότερα και πιο καλά διατηρημένα στη νότια Ευρώπη», δήλωσε η María Herrero Otal, μια από τους μελετητές της έρευνας, προσθέτοντας ότι αποδεικνύουν την ικανότητα των προϊστορικών κοινοτήτων να μαθαίνουν άριστα αυτού του είδους τη χειροτεχνία».
Photo: Martínez-Sevillaet al.,Sci. Adv
Manuel de Góngora y Martínez & Ολόκαινος εποχή
Ο Ισπανός αρχαιολόγος Manuel de Góngora y Martínez επισκέφτηκε το σπήλαιο το 1867 και κατάφερε να συγκεντρώσει τα υπόλοιπα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των σανδαλιών, και τα έδωσε σε μουσεία στη Μαδρίτη και τη Γρανάδα αντίστοιχα, όπου και μελετήθηκαν από ερευνητές.
Τα σανδάλια ήταν φτιαγμένα από χόρτα καθώς και άλλα υλικά, όπως δέρμα, λάιμ και ράμι, ένα ανθοφόρο φυτό της οικογένειας της τσουκνίδας Urticaceae.
Σύμφωνα με τις περιγραφές του Góngora, τα πτώματα θάφτηκαν φορώντας τα σανδάλια. Μερικά σανδάλια είχαν σημάδια φθοράς, ενώ άλλα φαινόταν ότι δεν είχαν φορεθεί ποτέ, αποδεικνύοντας ότι κάποιοι άνθρωποι της εποχής έφτιαχναν ρούχα ειδικά για την ταφή τους.
Τα αντικείμενα βρίσκονταν στην ίδια τοποθεσία σε δύο πολύ διαφορετικές χρονικές στιγμές, κατά την Πρώιμη και Μέση Ολόκαινο εποχή.
Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης κάποια καλάθια και άλλα ξύλινα αντικείμενα που βρέθηκαν στο σπήλαιο. Αυτά τα αντικείμενα «ανοίγουν πρωτοποριακές προοπτικές για την (ανακάλυψη) πολυπλοκότητα των πληθυσμών της ολόκαινης εποχής στην Ευρώπη», ανέφεραν.
Τα καλάθια όπως και τα σανδάλια υποδηλώνουν ότι οι κατασκευαστές τους, είχαν βαθιά και ουσιαστική γνώση των φυσικών πόρων στο τοπικό τους περιβάλλον καθώς και υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, σημείωσαν οι ερευνητές.
«Η ποιότητα αλλά και η τεχνολογική πολυπλοκότητα της κατασκευής του καλαθιού μας κάνουν να αμφισβητούμε τις υποθέσεις που έχουμε κάνει για τις ανθρώπινες κοινότητες πριν από την άφιξη της γεωργίας στη νότια Ευρώπη», δήλωσε ο Francisco Martínez Sevilla, ένας από τους μελετητές.
Σύμφωνα με τη μελέτη, διαπιστώθηκε επίσης ότι τα αντικείμενα βρίσκονταν στην ίδια τοποθεσία σε δύο πολύ διαφορετικές χρονικές στιγμές, κατά την Πρώιμη και Μέση Ολόκαινο εποχή. Η πρώτη φάση σχετιζόταν με τους πληθυσμούς κυνηγών-τροφοσυλλεκτών της Πρώιμης Ολόκαινου εποχής και η δεύτερη φάση με τους αγρότες της Μέσης Ολόκαινου εποχής, είπαν οι ερευνητές.
*Με πληροφορίες από CNN | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Martínez-Sevillaet al.,Sci. Adv