Βγήκε το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής εξέτασης αναφορικά με τα οστά που είχαν βρεθεί από περαστικούς στην παραλία του Μπάλου, στις 28 Ιανουαρίου 2020.
Σύμφωνα με την Έλενα Κρανιώτη, επίκουρη καθηγήτρια Ιατροδικαστικής του πανεπιστημίου Κρήτης, πρόκειται για αρχαιολογικό ανθρώπινο σκελετικό υλικό το οποίο όμως δεν είναι ιατροδικαστικού ενδιαφέροντος.
«Η εξέταση των δοντιών δείχνει άτομο το οποίο δεν έχει υποβληθεί σε καμία οδοντιατρική εργασία πράγμα το οποίο είναι απίθανο για σύγχρονους ανθρώπους ενώ είναι αναμενόμενο σε αρχαιολογικούς σκελετούς. Επίσης, η ανάπτυξη ριζών από φυτά οι οποίες διαπερνούν την σπονδυλική στήλη και τμήματα οστών δείχνει ότι τα φυτά αυτά αναπτύχθηκαν αφού το άτομο βρισκόταν ήδη σε σκελετοποιημένη κατάσταση και τα οστά του ήταν ήδη αφυδατωμένα και εύθραυστα λόγω της παραμονής τους για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτεθειμένα στο περιβάλλον, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι πρόκειται για αρχαιολογικό σκελετό. Υπολογίζεται ότι ο σκελετός είναι άνω των 50 ετών (και πιθανότατα >100) και επομένως άνευ ιατροδικαστικού ενδιαφέροντος», ανέφερε η κ. Κρανιώτη.
Ηλικία και φύλο των σκελετών
Ανευρέθησαν σκελετικά υπολείμματα δύο ατόμων.
Συγκεκριμένα:
Σκελετός 1
-Ανευρίσκεται το 70% του σκελετού με ταφονομικές αλλοιώσεις
-Αρρεν, 20-35 χρονών, 165-173 ύψος, Καυκάσιος
-Δεν υπάρχουν περιθανάτια τραύματα, υπάρχουν επουλωμένα κατάγματα σε αριστερό μηριαίο, κνήμη και πλευρά.
-Δεν υπάρχει εμφανής αιτία θανάτου
Σκελετός 2
-Ανευρίσκεται μόνο ο θόλος του κρανίου
-Μάλλον ανήκει σε νεαρό άτομο χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς η ηλικία, το φύλο και το ανάστημα.
Πώς επήλθε ο θάνατος των ανθρώπων
Δεν υπάρχουν ευρήματα στους σκελετούς να υποδεικνύουν βίαιο θάνατο αλλά αυτός δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς δεν υπάρχουν μαλακά μόρια για εξέταση. “Για τους σκελετούς, έχει συνταχθεί ιατροδικαστική έκθεση που απαντά στα ερωτήματα της προανακριτικής αρχής μετά από την ολοκλήρωση της εξέτασης που έγινε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κρήτης σε συνεργασία με το εργαστήριο Ανθρωπολογίας της Μονάδας Ιατροδικαστικής του ΠαΓΝΗ . Η Αρχαιολογία μπορεί να εμπλακεί αν έχει ερευνητικό ενδιαφέρον”, τόνισε η κ. Κρανιώτη.
Υπενθυμίζεται ότι τον σκελετό είχαν βρει άτομα που έκαναν περίπατο στην παραλία, ενώ άμεσα ειδοποίησαν τις αρχές.
Άμεσα, υπάλληλοι του Λιμεναρχείου Κισάμου έφτασαν στο σημείο που υπέδειξαν οι νεαροί και παρέλαβαν τον σκελετό.
Στη συνέχεια παρέδωσαν το εύρημα στον ιατροδικαστή για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, όπως αναφέρει το flashnews.