Η Naiyahmi και ο Tai Yasharahyalah, ένα ζευγάρι που υιοθέτησε έναν ακραίο τρόπο ζωής βασισμένο στη vegan διατροφή και την απόρριψη της δυτικής ιατρικής, καταδικάστηκαν για την κακοποίηση και τον θάνατο του μικρού τους γιου, Abiyah.
Η υπόθεση που εκδικάστηκε στο Coventry Crown Court στη Μεγάλη Βρετανία και φέρνει στο φως τις σοβαρές συνέπειες των ακραίων ιδεολογιών τους και πρακτικών, που κόστισαν τη ζωή του τρίχρονου αγοριού.
Ο Abiyah πέθανε κάπου μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Ιανουαρίου 2020, σε ηλικία μόλις τριών ετών και οκτώ μηνών. Οι γονείς του ισχυρίστηκαν ότι το παιδί υπέφερε από λοίμωξη του αναπνευστικού, την οποία αντιμετώπισαν με «φυσικές» θεραπείες όπως σκόρδο και τζίντζερ, αντί να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.
Όταν το παιδί υπέκυψε, το ζευγάρι κράτησε τη σορό του στο σπίτι για οκτώ ημέρες, ελπίζοντας ότι θα μπορούσαν να τον «επαναφέρουν στη ζωή» μέσω προσευχών και παραδοσιακών τελετουργιών. Στη συνέχεια, έθαψαν το σώμα του στον κήπο του σπιτιού τους, κάτω από δύο μέτρα χώμα με σκοπό να… «αναγεννηθεί».
Η αστυνομία ανακάλυψε τη σορό του παιδιού δύο χρόνια αργότερα, το 2022, μετά από έρευνες που ξεκίνησαν όταν οι γονείς του μετακόμισαν σε διαφορετική τοποθεσία. Η ιατροδικαστική εξέταση αποκάλυψε σοβαρό υποσιτισμό, ραχίτιδα, αναιμία, και πέντε κατάγματα στα κόκαλά του, τα οποία θα του προκαλούσαν αφόρητο πόνο. Αν και η ακριβής αιτία θανάτου δεν μπορούσε να εξακριβωθεί λόγω της αποσύνθεσης, οι ειδικοί τόνισαν ότι η κατάσταση της υγείας του τον έκανε εξαιρετικά ευάλωτο σε λοιμώξεις.
Ακραίες πρακτικές και ιδεολογίες
Το ζευγάρι, που αντικειμενικά ήταν μορφωμένο -ο Tai έχει σπουδάσει ιατρική γενετική στο Queen Mary College του Λονδίνου και η Naiyahmi έχει πτυχίο Θεατρικών Σπουδών- ακολούθησε έναν αυστηρό vegan τρόπο ζωής, αποφεύγοντας όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ζάχαρα και τα ζωικά προϊόντα. Είχαν αποκλείσει τη δυτική ιατρική, βασιζόμενοι αποκλειστικά σε «φυσικές» θεραπείες και βότανα.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, αποκαλύφθηκε ότι το ζευγάρι πίστευε πως ήταν «κυρίαρχοι πολίτες» που δεν δεσμεύονταν από τους νόμους της Βρετανίας. Είχαν απορρίψει τη νομική και πολιτική τους ταυτότητα και είχαν δημιουργήσει μια δική τους θρησκευτική και πολιτιστική δομή, αποκαλώντας τον εαυτό τους μέλη του «Βασιλείου της Yasharahyalah». Η Naiyahmi αναφερόταν στον Tai ως «βασιλιά» και οι δυο τους ζούσαν βασιζόμενοι κυρίως στη φιλανθρωπία τρίτων.
Ο Tai, ο οποίος είχε απορρίψει την επιστημονική του εκπαίδευση, βυθίστηκε σε συνωμοσιολογικές θεωρίες, πιστεύοντας ότι το σύστημα υγείας χρησιμοποιεί εμβρυϊκό ιστό για καλλυντικά και ότι η πανδημία της Covid-19 ήταν ένα «βιολογικό όπλο». Το ζευγάρι αρνήθηκε να εμβολιάσει τον γιο τους, ενώ αγνοούσε κάθε προειδοποίηση από τις υγειονομικές αρχές.
«Σκοτώσαμε το παιδί μας»
Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι γονείς παραδέχτηκαν ότι οι πράξεις τους οδήγησαν στον θάνατο του παιδιού τους. Ο Tai ξέσπασε σε δάκρυα όταν άκουσε ότι οι ειδικοί χαρακτήρισαν την κατάσταση των οστών του Abiyah ως τη χειρότερη που είχαν δει ποτέ. «Η ανατροφή μου ως πατέρας ήταν τραγική», δήλωσε, ενώ η Naiyahmi πρόσθεσε: «Βλέπω τώρα ότι αυτό που έκανα δεν ωφελούσε την οικογένειά μου».
Η εισαγγελία τόνισε ότι, αν και οι γονείς είχαν το δικαίωμα να ζουν όπως επιθυμούσαν, είχαν υποχρέωση να προστατεύσουν την υγεία και την ευημερία του παιδιού τους. Ο εισαγγελέας Jonas Hankin δήλωσε: «Είναι αδιανόητο το πώς δύο μορφωμένοι άνθρωποι μπορούσαν να αφήσουν το παιδί τους να πεθάνει σε συνθήκες τρίτου κόσμου, μέσα στο σπίτι τους».
Η υπόθεση εγείρει ερωτήματα για την επάρκεια της κοινωνικής παρέμβασης στη Μεγάλη Βρετανία. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι τους το 2021, η αστυνομία παρατήρησε ότι δεν υπήρχαν βασικά τρόφιμα, όπως γάλα ή ψωμί, ενώ το μόνο διαθέσιμο φαγητό ήταν καρύδες. Ωστόσο, οι αρχές δεν προχώρησαν σε περαιτέρω έρευνα, χάνοντας την ευκαιρία να αποκαλύψουν την αλήθεια.
Μετά τον θάνατο του Abiyah, το ζευγάρι μετακόμισε σε μια απομονωμένη τοποθεσία στο Γκλάστονμπερι, ζώντας σε μια βρώμικη και ακατάλληλη κατοικία, γεμάτη απορρίμματα και ουσίες που θύμιζαν τρίτο κόσμο.
protothema.gr