Νέοι νόμοι υπό εξέταση από την κυβέρνηση της Βραζιλίας αναμένεται να προκαλέσουν… αύξηση της αποψίλωσης του τροπικού δάσους, παρά την σοβαρή ξηρασία που ήδη συμβάλλει σε μια μεγάλη αύξηση των καταστρεπτικών πυρκαγιών.
Πέρυσι στη Βραζιλία έλαβαν χώρα 235.269 δασικές πυρκαγιές, κυρίως λόγω της μακράς περιόδου ξηρασίας που αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή.
Ο αριθμός αυτός, που επιβεβαιώθηκε από δορυφορικά δεδομένα, αντιπροσωπεύει αύξηση 27,5 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αυτές οι συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών, αλλά η ανθρώπινη δραστηριότητα, είτε εξ αμελείας είτε εκ προθέσεως, εξακολουθεί να αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα που τις προκαλεί.
Την κατάσταση επιδείνωσε η άνοδος των τιμών του κρέατος, η οποία ενθάρρυνε τους εκτροφείς βοοειδών να δημιουργήσουν νέα βοσκοτόπια σε δασικές περιοχές, καθώς και η μείωση της αστυνόμευσης, που ήταν το αποτέλεσμα περικοπών του κρατικού προϋπολογισμού.
Η αύξηση των δασικών πυρκαγιών συνέβαλε στη γενική αύξηση της αποψίλωσης των δασών κατά 16% στο 2015. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει δεσμευθεί ότι θα εκμηδενίσει την παράνομη αποψίλωση των δασών.
Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό της αποψίλωσης είναι τεχνικά νόμιμη, χάρις στις αλλαγές στο δασικό κώδικα της χώρας, με δύο νέους νόμους που βρίσκονται υπό εξέταση να διευρύνουν ακόμα περισσότερο αυτό το νομικό πλαίσιο.
Ο ένας εκ των δύο νόμων προβλέπει την αναίρεση της απαγόρευσης σχετικά με τα έργα υποδομής στα εδάφη αυτόχθονων κοινοτήτων, με ανταπόδοση του 2% της αξίας του έργου στις τοπικές κοινότητες.
Ο δεύτερος νόμος απλοποιεί το σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης για μεγάλα έργα υποδομής, όπως δρόμοι και φράγματα.
Το υφιστάμενο σύστημα απαιτεί λεπτομερείς περιβαλλοντικές, ανθρωπολογικές και αρχαιολογικές μελέτες, καθώς και δημόσιες ακροάσεις πριν την αδειοδότηση ενός έργου. Τώρα πολλές άδειες θα χορηγούνται από τις ίδιες εταιρείες που σχεδιάζουν τα έργα.
Οι μελέτες δείχνουν ότι η περισσότερη αποψίλωση των δασών πραγματοποιείται γύρω από αυτά τα μεγάλα έργα, επειδή ανοίγουν την πρόσβαση σε προηγουμένως απρόσιτες περιοχές.
Εξάλλου, το νέο έτος ξεκίνησε με ακόμα περισσότερες πυρκαγιές, με 999 πυρκαγιές να καταγράφονται μόλις τις τέσσερις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, σημειώνοντας αύξηση 85 τοις εκατό σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015.