Πεδίο διαμαρτυρίας έγινε για άλλη μία χρονιά η απονομή των γαλλικών Βραβείων Cesar, που επέστρεψε στην αίθουσα εκδηλώσεων L’Olympia του Παρισιού. Η 57χρονη ηθοποιός Κορίν Μαζιερό (Corinne Masiero) αξιοποίησε την ευκαιρία για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να κρατά κλειστά τα θέατρα και τους χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Η Μαζιερό ανέβηκε στη σκηνή με στολή γάιδαρου, την οποία αφαίρεσε στη συνέχεια. Στο γυμνό κορμί της είχε γράψει τα συνθήματα «χωρίς πολιτισμό δεν υπάρχει μέλλον» και «δώσε μας πίσω την τέχνη, Ζαν» απευθυνόμενη στον Γάλλο πρωθυπουργό.
Στο διαγωνιστικό κομμάτι, η ταινία «Adieu Les Cons» («Αντίο, ηλίθιοι») σάρωσε τα βραβεία, αποσπώντας συνολικά 7. Πρόκειται για μία αναρχο-ποιητική σάτιρα, που, μεταξύ άλλων, κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερου σεναρίου.
Μεγάλος νικητής των βραβείων και το ντοκιμαντέρ «Έφηβοι» του Σεμπάστιαν Λίφσιτζ, που παρακολουθεί την πορεία δύο κοριστιών, από τα δεκατρία τους χρόνια έως την ενηλικίωση. Η Έμμα και η Αναΐς είναι κολλητές, όσο όμως μεγαλώνουν απομακρύνονται η μία από την άλλη, λόγω προσωπικών και κοινωνικών διαφορών. Η πορεία τους αποτελεί μία καταγραφή της σύγχρονης Γαλλίας.
Σε τεταμένο κλίμα είχαν απονεμηθεί τα περσινά βραβεία Σεζάρ, με τον Γαλλοπολωνό σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι να βρίσκεται στο επίκεντρο των διαμαρτυριών, ξεσηκώνοντας πρωτοφανή επεισόδια εναντίον του, έπειτα από μια νέα κατηγορία εναντίον του για βιασμό από την ηθοποιό Βαλεντίν Μονιέ. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Φυλακίστε τον Πολάνσκι!» και «Ο Πολάνσκι βιαστής, ο κινηματογράφος ένοχος, το κοινό συνεργός», αλλά απωθήθηκαν από την αστυνομία.
Τα Βραβεία Σεζάρ είναι τα μεγαλύτερα γαλλικά κινηματογραφικά βραβεία, αντίστοιχα με τα αμερικανικά Όσκαρ. Απονέμονται κάθε χρόνο από το 1976 και πήραν το όνομά της από το γλύπτη Σεζάρ, ο οποίος τα δημιούργησε και πέθανε το 1998.
ethnos.gr