Βουτιά του ελληνικού spread σε προ κρίσης επίπεδα – Γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι το πιο “hot trad

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read

Η συνεχιζόμενη πτώση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να “χτυπά” κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα, όλο και νέα ιστορικά χαμηλά, αποτελεί σίγουρα μία εντυπωσιακή επίδοση. Πλέον διαμορφώνεται κάτω από το 2,7%, παρασύροντας σε ιστορικά χαμηλά και άλλους ελληνικούς τίτλους, με το yield στο 5ετές ομόλογο να κινείται στο 1,546%, ενώ και η απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου έχει υποχωρήσει κάτω του 3%.

-Advertisement-

Ωστόσο το spread είναι σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς ομολόγων, ο καταλληλότερος δείκτης για την αντίληψη που έχει η αγορά για το ρίσκο μίας χώρας. Θυμίζουμε πως το spread –η διαφορά της απόδοσης μεταξύ του ελληνικού 10ετούς και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου– είχε εκτοξευθεί  σε επίπεδα που πλησίαζαν τις… 3000 μονάδες βάσης το καλοκαίρι του 2012, εκείνο το καλοκαίρι των διπλών εκλογών στην Ελλάδα όπου είχε πέσει για πρώτη φορά στο τραπέζι των δανειστών το Grexit και όπου η ελληνική κρίση μεταδιδόταν στην Ιταλία και την Ισπανία. Το δε καλοκαίρι του 2015 με το “παρολίγον” Grexit, τις κλειστές τράπεζες, το κλειστό Χρηματιστήριο και την 17ωρη διαπραγμάτευση στο Eurogroup, το spread προσέγγιζε τις 2000 μ.β

Επιστροφή στον Μάρτιο του 2010

Σήμερα το spread έχει υποχωρήσει στις 294 μ.β και κατά 50 μ.β περίπου από την επομένη των ευρωεκλογών και διαμορφώνεται σε επίπεδα που φλέρταρε τον Ιανουάριο του 2018 όπου είχε προηγηθεί ένα επίσης δυναμικό ράλι στα ομόλογα με την απόδοση να υποχωρεί σε χαμηλά 12ετίας τότε, αλλά επίσης –και το πιο σημαντικό– διαμορφώνεται στα επίπεδα που έχει βρεθεί τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2010 πριν χτυπήσει η Ελλάδα την πόρτα του ΔΝΤ και “ανοίξει” το μακρύ βιβλίο των μνημονίων. Τότε η απόδοση του ελληνικούς 10ετούς ήταν στο 6,375% και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς στο 3,424%. Τότε δεν υπήρχε κρίση χρέους (ακόμη) στην ευρωζώνη, και η ΕΚΤ δεν είχε καν στη σκέψη της το QE το οποίο ενεργοποίησε στις αρχές του 2015 και βοήθησε στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα των χωρών που ήταν επιλέξιμες για το πρόγραμμα και στις οποίες δεν άνηκε η Ελλάδα. Σήμερα το yield στο ελληνικό 10ετές διαμορφώνεται στο 2,694% ενώ στο γερμανικό κινείται σε αρνητικά επίπεδα και στο -0,262%.

- Advertisement -

“Καταλύτης” η πολιτική αλλαγή

Αν και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς από μόνη της λέει πολλά για τις διαθέσεις των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, ωστόσο το spread είναι αυτό που ουσιαστικά δείχνει ότι οι αγορές τώρα ουσιαστικά έχουν αρχίσει να αποτιμούν ότι τα πράγματα για τη χώρα θα πάνε καλύτερα. Το ράλι των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα και το οποίο είναι το μεγαλύτερο που έχουν σημειώσει κρατικοί τίτλοι διεθνώς, είχε ως καταλύτη την προεξόφληση πολιτικής αλλαγής στη χώρα, με μία ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα έχει προτεραιότητά της την ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Αυτό είχε ξεκινήσεις δειλά δειλά να ξεκλειδώνει τις διαθέσεις των ξενών χαρτοφυλακίων από το πρώτο τρίμηνο όπου και “έπαιζε” το σενάριο των πρόωρων εκλογών, και φυσικά ενισχύθηκε με την επιβεβαίωση αυτού του σεναρίου και ακόμα περισσότερο τις τελευταίες ημέρες όπου οι αγορές “βλέπουν” αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Η δίψα για αποδόσεις

-Advertisement-
=Advertisement=

Ωστόσο, τα ελληνικά ομόλογα έχουν παράλληλα την “τύχη” της πολύ ευνοϊκής συγκυρίας στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης και ειδικά της ευρωπεριφέρειας  όπου οι επενδυτές πραγματοποιούν ένα κυνήγι αποδόσεων, αγοράζοντας με μανία ομόλογα σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία ακόμα και αν για κάποιες από τις χώρες αυτές οι αποδόσεις βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά. Ωστόσο, η ελκυστικότητά τους είναι ξεκάθαρη τη στιγμή που τα ομόλογα χωρών όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία διαπραγματεύονται με αρνητικές αποδόσεις. Αυτό εξηγεί τη στροφή προς την ευρωπεριφέρεια αλλά και την ενίσχυση της αγοραστικής διάθεσης για τους ελληνικούς τίτλους οι οποίοι παρά το ράλι συνεχίζουν να έχουν συγκριτικά υψηλές απόδοση. Παράλληλα, η αβεβαιότητα γύρω από τις επιθέσεις στη Μέση Ανατολή, οι φόβοι γύρω από την παγκόσμια οικονομία από τις εμπορικές εντάσεις αλλά και οι προσδοκίες για νέα μέτρα τόνωσης της αγοράς από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, διατηρούν την όρεξη των funds για τα ομόλογα της ευρωζώνης.

Εκτόξευση τζίρου

Οι ισχυρές θετικές διαθέσεις των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα, φαίνονται και από τον τζίρο στην ΗΔΑΤ. Από τα 30 εκατ. ευρώ σε μέσο όρο ημερησίως το προηγούμενο διάστημα, κινείται πλέον σε διπλάσια ή και σε τριπλάσια επίπεδα. Βέβαια το ζήτημα της χαμηλής ρευστότητας στην αγορά παραμένει, κάτι που σημαίνει πως χρειάζονται μόνο λίγες μεγάλες κινήσεις για να διαμορφώσουν την πορεία του ομολόγου. Αυτό μπορεί να “διορθωθεί” σιγά σιγά όταν οι οίκοι προχωρήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και όταν ο ΟΔΔΗΧ “παγιώσει” την συχνή επαφή του με τις αγορές μέσω νέων εκδόσεων.

Θετικές προοπτικές αλλά και προκλήσεις

Πάντως παρά τα συνεχή ρεκόρ όλα δείχνουν πως οι καλές επιδόσεις των ομολόγων θα συνεχιστούν. Όπως άλλωστε σημείωσε πρόσφατα η Goldman Sachs, μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι θετική για την εμπιστοσύνη των αγορών και θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και σε ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα στηρίξουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, όπως φάνηκε και στα πρόσφατα roadshows, αν και η ελληνική αγορά μπορεί να συνεχίσει στην οδό την βελτίωσης για κάποιο διάστημα λόγω της επικείμενης πολιτικής αλλαγής, θα απαιτηθούν άμεσα και ριζικά μέτρα μετά τις εκλογές για να συνεχίσει το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται και από τους ξένους. Όπως σημείωσε και η Natixis, οι προκλήσεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω της “κληρονομιάς” που αφήνει στην οικονομία η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολλές.

 

capital

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *