Βουλή: «Πέρασε» το ν/σ για την τηλεοπτική κάλυψη 3.500 περιοχών που δεν «έφτανε»το σήμα

Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, η ΔΗΣΥ και η Ένωση Κεντρώων. “Παρών” δήλωσαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και το Ποτάμι ενώ καταψήφισε η ΧΑ.

“Έφτασε η μέρα που συζητάμε το πρώτο νομοσχέδιο μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα. Και είναι κρίσιμο και σημαδιακό ότι και αυτό το νομοσχέδιο πάει να κλείσει μία πληγή μνημονιακή, να διορθώσει μία πραγματικότητα η οποία διαμορφώθηκε επειδή η χώρα βρισκόταν στο καθεστώς των μνημονίων, επειδή πιάστηκε σε πολύ μεγάλη αδυναμία το πολιτικό σύστημα και πάρα πολύ ισχυρά συμφέροντα κατάφεραν να πατήσουν τη Δημοκρατία μας στο σβέρκο και να κατοχυρώσουν με τίμημα εξευτελιστικό το δίκτυο μετάδοσης των προγραμμάτων, το δίκτυο των κεραιών της ψηφιακής τηλεόρασης και βεβαίως, να διαιωνίσουν το καθεστώς της μη αδειοδότησης” τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Όπως προσέθεσε έρχεται η πρωτοβουλία αυτή να δώσει το δικαίωμα στους πολίτες “οι οποίοι δεν χωράγανε, καταφανώς, στο business plan του ιδιώτη που ανέλαβε να αναπτύξει το δίκτυο”, να έχουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα και πρόκειται για 160.000 νοικοκυριά.

Βεβαίως, όπως σχολίασε ο κ. Παππάς, θα πάρει πάρα πολύ καιρό να μπορέσουμε να συγκλίνουμε στο πώς βλέπουμε το τηλεοπτικό και το μιντιακό παρελθόν καθώς υπάρχουν πάρα πολλές θεμελιώδεις αποκλίσεις αλλά υπάρχει και μία πολύ επίμονη πραγματικότητα: Έχει ολοκληρωθεί μια διαδικασία αδειοδότησης, η οποία θα πρέπει να κάνει άπαντες να ξανασκεφτούν και ενδεχομένως και να αναθεωρήσουν κάποιους από τους ακραίους χαρακτηρισμούς τους οποίους επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν εναντίον της κυβέρνησης, όταν απέναντι σε θεούς και δαίμονες έλεγε το αυτονόητο και αυτό που κατέγραφαν οι επανειλημμένες αποφάσεις του ΣτΕ.

Απευθυνόμενος δε ο αρμόδιος υπουργός, προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως δεν αντιλαμβάνεται με ποια έπαρση ζητάει και τα ρέστα απ’ αυτήν την κυβέρνηση για τον φόρο διαφήμισης από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, από τον οποίο εισπράχθηκαν 150 εκατ. και διερωτήθηκε γιατί από το 2010 έως το 2014 δεν εισπράχθηκαν 250 εκατ. έως 300 εκατ. από τον φόρο διαφήμισης, που ήταν ψηφισμένος; “Ποια χεράκια είδαν ή βρήκαν το στυλό και την πένα πολύ βαριά για να βάλουν την υπογραφή του καταλογισμού; Ποια τηλέφωνα σηκώθηκαν; Θα τα μάθουμε αυτά ποτέ; Και ερχόμαστε εδώ πραγματικά να κουνάμε και το δάχτυλο σε αυτήν την κυβέρνηση;” διερωτήθηκε. Τέλος ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι αυτά τα λεφτά δεν είχαν εισπραχθεί και θα εισπραχθούν τώρα και 170 εκ. από τις άδειες και άλλα 120 εκατ. από τον μειωμένο φόρο διαφήμισης.

Για νομοσχέδιο που περίμεναν με ιδιαίτερη ανυπομονησία εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στην Περιφέρεια, έκανε λόγο ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος και επισήμανε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που διορθώνει μια παθογένεια του παρελθόντος η οποία άφησε χωρίς τηλεοπτικό σήμα 3.500 «λευκές» περιοχές και τουλάχιστον 411.000 πολίτες..

Η ΝΔ

Εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η εισηγήτρια ‘Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, εξήγησε ότι η τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας επί του νομοσχεδίου σχετίζεται με τις σοβαρές αμφιβολίες και ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα της λύσης που προτείνει η κυβέρνηση και ουδόλως με την ουσία του για την τηλεοπτική κάλυψη των λεγόμενων “λευκών περιοχών”. ‘Αλλωστε – όπως είπε – η ΝΔ είχε μεριμνήσει για ολοκληρωτική κάλυψη, χωρίς διαχωρισμό αν θα βλέπεις περιφερειακά κανάλια, αν θα τα βλέπεις αν είσαι μόνιμος κάτοικος, αν θα τα βλέπεις αν πίνεις καφέ στο ΚΑΠΗ και με χρήματα κοινοτικά χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Μάλιστα ο φάκελος αυτός είχε γίνει μέσα σε επτά μήνες και το μόνο που έμενε όταν ανέλαβεε την εξουσία, ήταν να βάλει μια υπογραφή ο προκάτοχος του κ. Παππά, Χρήστος Σπίρτζης.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version