Βουλή: Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
11 Min Read

Στην ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

-Advertisement-

Παρουσιάζοντας τους στόχους του, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, είπε ότι μεσομακροπρόθεσμα το ασφαλιστικό καταφέρνει η ανταποδοτική σύνταξη των Ελλήνων να είναι ισοδύναμη των εισφορών, «κάτι που δείχνει την εξυγίανση του συστήματος». Επίσης, μεσομακροπρόθεσα, η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι στο μέσο όρο ευρωπαϊκών χωρών, ενώ το νέο ασφαλιστικό διασφαλίζει όλες τις συντάξεις έως το 2070.

Ο κ. Βρούτσης είπε ότι με το «νομοσχέδιο – τομή», μετά από 12 χρόνια δεν θα υπάρξει καμία μείωση συντάξεων, παρά μόνο αυξήσεις στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Επανέλαβε την αξία της αναλογιστικής μελέτης που συνοδεύει για πρώτη φορά σχετικό νομοσχέδιο και αμφισβήτησε τη δήλωση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτσιόγλου ότι αναλογιστική μελέτη υπήρξε και στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου. Την είχε δει κανείς; Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένα κείμενο που αμφισβητήθηκε και από τη Δικαιοσύνη, είπε ο κ. Βρούτσης. Εμείς στέλνουμε τον νόμο Κατρούγκαλου στο παρελθόν, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός στο κόψιμο των επικουρικών συντάξεων, στο επίπεδο της σύνδεσης του εισοδήματος των εισφορών με το εισόδημα, σε βάρος των επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και γεωργών – γεγονός “που σας τιμώρησε στις εκλογές” – στο θέμα των συντελεστών αναπλήρωσης, και καθώς δεν έφερε αναλογιστική μελέτη, είπε.

Όσο για τη μείωση της συνταξοδοτικής δαπάνης που επικαλέστηκε η κ. Αχτσιόγλου, ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι τα απολογιστικά στοιχεία θα είναι διαφορετικά, διότι θα μπουν οι αυξήσεις των συντάξεων. Σημείωσε επίσης, ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα αυξάνει σε απόλυτα νούμερα τα επόμενα χρόνια, και κυρίως μετά το 2023, αλλά με μικρότερη ταχύτητα από την αύξηση του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Εργασίας έδωσε και παραδείγματα με αυξήσεις στις κύριες συντάξεις με «30 χρόνια και μία ημέρα»: Στα 40 χρόνια με 700 ευρώ συντάξιμο μισθό, η αύξηση θα είναι 50 ευρώ το μήνα. Με 800 ευρώ συντάξιμο, 58 παραπάνω. Με 1.000 συντάξιμο, 72 παραπάνω. Με 1.500 συντάξιμο, 108 ευρώ το μήνα παραπάνω.

Για το θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, είπε ότι συνοδεύεται με τη φορολογική μεταρρύθμιση που μείωσε από 22% στο 9% στο κατώφλι των 10.000 ευρώ τον φορολογικό συντελεστή – κάτι που σημαίνει 1.300 όφελος στον ελεύθερο επαγγελματία, τη στιγμή που θα έχει επιβάρυνση 410 ευρώ (από τις ασφαλιστικές εισφορές).

Ως παραδείγματα έφερε τα εξής: Με 10.000 ευρώ, ο ελεύθερος επαγγελματίας-αυτοαπασχολούμενος είναι ωφελημένος 770 ευρώ ετησίως, σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο. Με 12.000, είναι ωφελημένος 1.174 ευρώ. Με 7.800, +364. Με 14.000, +1.556. Με 15.000, +1.715. Με 19.000, +2.342. Με 20.000, 2.501. Με 23.000, 2.950 ευρώ ετησίως. Πρόκειται για εισόδημα που θα ενισχύσει ελεύθερο επαγγελματία, είπε ο κ. Βρούτσης.

Τσακαλώτος: Υπήρχε αναλογιστική μελέτη

Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον κ. Βρούτση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλ. Τσακαλώτος, είπε ότι η Κομισιόν και άλλες ευρωπαϊκές Αρχές έχουν σχολιάσει και απαντήσει στην αναλογιστική μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ, άρα δεν ισχύει αυτό που είπε ο κ. Βρούτσης, ότι η αναλογιστική μελέτη ήρθε τώρα για πρώτη φορά.

Αναρωτήθηκε επίσης γιατί δεν πρέπει να συνδέεται το εισόδημα με τις ασφαλιστικές εισφορές. Γιατί να διαφέρει το ασφαλιστικό από το φορολογικό; Ποιο είναι το επιχείρημα κάποιος που παίρνει 70.000 ευρώ να δίνει τα ίδια στο ασφαλιστικό με κάποιον που βγάζει 7.000 ευρώ;

Εμείς, κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος, βγάλαμε τη χώρα εκτός μνημονίου. Το όραμά μας έχει την αναδιανομή στον πυρήνα πολιτικής μας. Για εσάς, η αναδιανομή είναι τριτεύον θέμα.

Αχτσιόγλου: Λιγότερα 200 εκατ. ευρώ για συντάξεις το 2020

To ασφαλιστικό νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή μετά από μια μακρά περίοδο επικοινωνιακού ορυμαγδού και ακραίας προπαγάνδας για δήθεν γενικευμένες αυξήσεις στις συντάξεις και μειώσεις στις εισφορές, τόνισε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, στην Ολομέλεια της Βουλής, προσθέτοντας ότι «η πραγματικότητα είναι ότι οι 9 στους 10 συνταξιούχοι χάνουν εισόδημα και ένας κερδίζει. Οι 9 στους 10 επαγγελματίες επιβαρύνονται για να γίνει ένα μεγάλο δώρο σε έναν».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «τα χρήματα που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προβλέψει για τις συντάξεις το 2020 είναι λιγότερα κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019. ‘Αρα, δεν μπορεί να μιλάει για γενικευμένες αυξήσεις τη στιγμή που μειώνει τη συνολική δαπάνη. Ο κ. υπουργός δεν τολμά να συγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2020 με την εκτέλεση του 2019. Βάζει τον πήχη στα μνημόνια και αυτό πρέπει να το πει στους συνταξιούχους. Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και όχι έξωθεν καταναγκασμός. Είναι επιλογή μείωσης κοινωνικών δαπανών που βρίσκεται στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου της ΝΔ, όπως σε κάθε νεοφιλελεύθερο μοντέλο».

Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο «έχει τρεις περικοπές συντάξεων:

=Advertisement=

α) Την περικοπή της μόνιμης 13ης σύνταξης -ολόκληρης για τους χαμηλοσυνταξιούχους και αναλογικής για υψηλότερες συντάξεις- για δεύτερη φορά από την ίδια κυβέρνηση και τον ίδιο υπουργό.

-Advertisement-

β) Την περικοπή της σύνταξης για πρώτη φορά κατά 30% για όσους συνταξιούχους εργάζονται πριν το 2016, μια άκρως τιμωρητική διάταξη. Την ίδια στιγμή, οι μετακλητοί των υπουργικών γραφείων της ΝΔ θα λαμβάνουν και μισθό και σύνταξη, μία ρύθμιση ευνοιοκρατίας για τον κομματικό στρατό.

γ) Το ποσοστό αναπλήρωσης από τα 40 έτη και μετά μειώνεται απότομα και ανεξήγητα από 2% σε 0,5%».

Μουλκιώτης: Η κυβέρνηση ξέχασε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, είπε ότι η κυβέρνηση ξέχασε την υπόσχεση του πρωθυπουργού για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και αντικατάστασή του από ένα άλλο ασφαλιστικό σύστημα.

Στην απαρχή της μεταμνημονιακής εποχής, είπε ο κ. Μουλκιώτης, «θα περίμενε κανείς ότι αυτό το νομοθέτημα θα διόρθωνε αδικίες και θα έβαζε τα πρώτα θεμέλια για την επιστροφή μέρους από το 45% των συντάξεων που χάθηκε κατά την περίοδο της κρίσης.

Στην πράξη, όμως, επιβεβαιώνει ότι, όπως και η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας υιοθετεί τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου και επέρχονται επουσιώδεις τροποποιήσεις, οι οποίες ικανοποιούν τις απαιτήσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις αποφάσεις του Οκτωβρίου του 2019.

Καραθανασόπουλος: Η κυβέρνηση κάνει κάποια μικρομερεμέτια

Ο αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, είπε ότι σήμερα, 25 Φεβρουαρίου, που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει έναν ακόμη νέο αντιασφαλιστικό νόμο και να επιβάλει μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία που θα φέρει την απαγόρευση των διαδηλώσεων, κλιμακώνοντας με αυτό τον τρόπο την αντεργατική και αντιλαϊκή της επίθεση σε όλα τα μέτωπα, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ επιχειρεί να διοργανώσει ένα συνέδριο-παρωδία με διάτρητες διαδικασίες- εξπρές, με δεκάδες νόθους αντιπροσώπους, αλλά και εκπροσώπους της εργοδοσίας, σε ένα κλίμα αστυνομοκρατίας». Όπως είπε ο κ. Καραθανασόπουλος, είναι «ένα συνέδριο υπό αστυνομική κατοχή. Ένα συνέδριο κλειστό στους εργαζόμενους και στους εκπροσώπους του, κλειστό στους δημοσιογράφους, αλλά ανοιχτό στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία, για να μπορούν να παρεμβαίνουν ανοιχτά στα συνδικάτα».

Το ότι το συνέδριο πραγματοποιείται «με την ευγενική χορηγία των δυνάμεων καταστολής στην ηγετική ομάδα του Παναγόπουλου, του Καραγεωργόπουλου, του Κιουτσούκη και του Βασιλόπουλου, αποτελεί και την επιβράβευση αυτής της ηγετικής ομάδας από την κυβέρνηση, για τη στάση την οποία κράτησαν απέναντι στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο του κ. Βρούτση, το οποίο χειροκρότησαν και κράτησαν ανοιχτή απεργοσπαστική στάση» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Σημείωσε, δε, ότι με το σημερινό νομοσχέδιο η κυβέρνηση «παίρνει τη σκυτάλη στην κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα της δημόσιας ασφάλισης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και πλέον μπορούμε να μιλάμε για ασφαλιστικό σύστημα Κατρούγκαλου-Βρούτση. Με τις σημερινές διατάξεις «κάνει κάποια μικρομερεμέτια» αλλά νομιμοποιεί το «μαζικό ριφιφί» που έγινε σε βάρος των συνταξιούχων όλα αυτά τα χρόνια, και που φτάνουν για κάθε συνταξιούχο, το 40% με 50% από τα χρόνια της κρίσης και μετά.

Βιλιάρδος: Οι συντάξεις χρηματοδοτούνται από την αύξηση των εισφορών

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, είπε ότι με το νομοσχέδιο, οι συντάξεις χρηματοδοτούνται από την αύξηση των εισφορών της υποχρεωτικής βασικής κατηγορίας στα 220 ευρώ, από 185 ευρώ σήμερα. «Η κατηγορία αυτή θεωρείται πως αφορά το 83% των αυτοαπασχολούμενων που αποτελούν το 35% των εργαζομένων στην Ελλάδα, άρα περί τους 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους από τους οποίους το ΕΦΚΑ θα εισπράξει πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ»είπε ο κ. Βιλιάρδος.

Απατζίδη: Το νομοσχέδιο είναι γνήσιο τέκνο του μνημονίου

Από το ΜέΡΑ25, η εισηγήτρια του κόμματος Μαρία Απατζίδη, είπε ότι το νομοσχέδιο «είναι γνήσιο τέκνο του μνημονίου ή αλλιώς η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, με μόνο εξαίρεση την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα». Ο λόγος που απορρίπτουμε το σχέδιο νόμου είναι ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ενσωματώνει όλες τις μνημονιακές περικοπές και εμπεδώνει μια σκληρή νεοφιλελεύθερη λογική που καταργεί τη διαγενεακή αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή για χάρη ενός ατομικού κεφαλαιοποιητικού συστήματος, είπε η κα Απατζίδη.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *