Αν υπάρξει συναίνεση και από τους υπόλοιπους, η κυβέρνηση θέλει να διευρύνει η υποχρεωτική ανάρτηση των πόθεν έσχες και άλλων κρατικών λειτουργών δημοσίων προσώπων όπως “δικαστικών, οικονομικών και δημοσιογραφικών”, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
“Αν δεν υπάρξει συναίνεση θα συνεχίσουμε έτσι όπως είναι, και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του”, είπε χαρακτηριστικά κ. Βούτσης, προαναγγέλλοντας ταυτοχρόνως άτυπες συναντήσεις για διάλογο με τους επαγγελματικούς φορείς, ιδίως δε με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση προς την κατεύθυνση της συναίνεσης.
Ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε δε, ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση “συμψηφισμού” στην ανάρτηση των δηλώσεών τους, αλλά, “δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται μόνο το πολιτικό σύστημα στο επίκεντρο και όλοι οι άλλοι να είναι στο απυρόβλητο”. “Δεν υπάρχει κανενός είδους εμπάθεια για να τεθούν και άλλες κατηγορίες στην υποχρέωση της ανάρτησης των πόθεν έσχες, όμως δημιουργείται μια στρεβλή εικόνα”, προσέθεσε, αποσαφηνίζοντας και πάλι ότι “δεν θα κάνουμε τίποτα μονομερώς”.
Εξάλλου, με αφορμή ενός “λάθους” στον κωδικό του ψηφισθέντος Προϋπολογισμού, στο οποίο καταγράφονται 5 εκατ. αντί για 15 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ο πρόεδρος της Βουλής υπεραμύνθηκε της ορθότητας της κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα. Κι αφού διαβεβαίωσε ότι θα βρεθεί ο τρόπος ώστε να θεραπευθεί το λάθος αυτό, στράφηκε εναντίον όσων τάσσονται κατά της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Η Δημοκρατία έχει κόστος, και όποιος δεν θέλει ας έρθει στο γραφείο μου, εκεί που ήταν παλιά το Τυπογραφείο της Χούντας, να δει πώς είναι”. Ζήτησε μάλιστα, “να σταματήσει αυτό το καλαμπουράκι” και “να τελειώσει το λαϊκίστικο πανηγύρι”, το οποίο “οδηγεί σε κόμματα ΑΕ ή κόμματα εκπροσώπων μεγάλων οικογενειών”.
Σχετικώς με την απόφαση για λήξη των εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε ότι αυτή “είχε ολοκληρώσει την προσπάθειά της”, έχοντας συμπεριλάβει και αρκετά κεφάλαια με απόψεις και στοιχεία που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση στη συζήτηση για την απομείωση του χρέους στις αρχές του 2016.
Αρνούμενος να σχολιάσει τις αναφορές σε ερώτηση για την τ. πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Βούτσης, αρκέστηκε να αποτυπώσει τη φιλοσοφία που διέπει τον ίδιο, αλλά και την κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως δεν συμμετέχει σε διάλογο με αποτιμήσεις, αποστάσεις κ.λπ. για πρόσωπα, και ξεκαθαρίζοντας ότι “δεν κινούμαστε σε μία τέτοια αντίληψη”.
“Ο καθένας κρίνεται από το αποτύπωμά του. Αυτό που κρίνει όλους είναι το θετικό του αποτύπωμα, και όχι το αντιπαραθετικό. Όσοι θεωρούν ότι είναι αυτόφωτες περσόνες που έρχονται με τον λαό από πίσω τους, που τους σπρώχνει είναι βαθύτατα γελασμένοι και ιστορικά έχουν αποδοκιμασθεί”, προσέθεσε.