Μία σχεδόν ιδανική εικόνα του ΕΟΠΥΥ παρουσίασε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτήρης Μπερσίμης, υποστηρίζοντας ότι δεν παράγονται πλέον νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους και αυτές έχουν μειωθεί πλέον από 1,815 δις τον Φεβρουάριο του 2016 σε 1,136 δις ευρώ φέτος, μείωση που μεταφράζεται σε ποσοστό 40%.
Ο ίδιος μιλώντας για τα πεπραγμένα του ΕΟΠΥΥ, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ισχυρίστηκε πως σε ότι αφορά στις καθαρές πληρωμές του συνόλου προς τους ιδιώτες παρόχους, αυτές αυξήθηκαν κατά 60%, ενώ αύξηση 22% παρουσίασαν όπως είπε οι πληρωμές στο κομμάτι ου φαρμάκου της κοινότητας.
Αίσθηση προκάλεσε ο κος Μπερσίμης αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ, τα στρατιωτικά και ειδικού καθεστώτος νοσοκομεία, καθώς δήλωσε ότι η αύξηση αποπληρωμής τους ανήλθε στο 352%, αφού από 150 εκατομμύρια ευρώ το 2015 οι χρηματοροές το 2016 ανήλθαν στα 550.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ πάντως παραδέχτηκε ότι οι μεγαλύτερες ταχύτητες αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Οργανισμού προς τρίτους, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ειδική χρηματοδότηση που έλαβε από την υποδόση ακριβώς γι’ αυτό το λόγο.
Αναφερόμενος, δε, στο λεγόμενο claw back, ο Σωτήρης Μπερσίμης, επικαλέστηκε τα προβλήματα που θα δημιουργούσε τους ιδιώτες παρόχους υγείας μία μαζική απαίτηση επιστροφής του ανείσπρακτου ποσού, για να δικαιολογήσει το ακολουθούμενο σχέδιο. «Μιλάμε για μείον 177% στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Άρα για να γίνει ομαλά το claw back μπορεί ο ΕΟΠΥΥ κάνει επιστροφή κλοου μπακ και τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή με ένα πλάνο βιώσιμων συμψηφισμών μπορούμε να το εισπράξουμε χωρίς να δημιουργήσουμε στρεβλώσεις στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Γιατί δεν εισπράττετε το claw back; Εμείς μαθαίνουμε ότι είναι 650 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει ιδιαίτερος λόγος; Εγώ μιλάω με ντοκουμέντα δεν κάνω Συριζο-μαθηματικά. Κάνετε πλάτη σε κάποιους γι’ αυτό δεν το εισπράττετε; Χαϊδεύετε κάποιους; Του 2016 λέω όχι του 2017», σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, εξαπολύοντας μομφές περί «συναλλαγής» εναντίον του και εμμέσως της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
Ταυτόχρονα, ο κος Οικονόμου, διερωτήθηκε με καυστική διάθεση που βασίζει τους «πανηγυρισμούς» του ο κος Μπερσίμης σχετικά με τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς όπως υπογράμμισε το γεγονός οφείλεται στην αύξηση των εισφορών υπέρ του ΕΟΠΥΥ και την «αιμοδότηση» 650 εκατομμυρίων ευρώ από την υποδόση, για να καταλήξουν όπως σημείωσε στα επίπεδα του 2014.
«Το ζητούμενο είναι να μας πείτε πώς θα λύσετε το πρόβλημα με τα 1,1 δις των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων», τόνισε από την πλευρά της η Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως είχαν τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τα έγγραφα που στοιβάζονταν στις διευθύνσεις του Οργανισμού, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι έχει σχεδιαστεί πλέον ένα ψηφιοποιημένο σύστημα υπό την κωδική ονομασία «χαρτοβασίλειο του ΕΟΠΥΥ», το οποίο ωστόσο μέχρι στιγμής έχει λειτουργήσει στο 30%.
Σύμφωνα με τον κο Μπερσίμη στις 31/1/2015 υπήρχαν και γίνονταν:
– 100.000 συσσωρευμένες κούτες σε 50 διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ
– 150.000 υποβολές δαπανών ετησίως από παρόχους
– 24.000.000 ιατρικές πράξεις
– 100.000.000 υποβαλλόμενα δικαιολογητικά σε κόλλες Α4 μηνιαίως
«Για τον έλεγχο 100 εκατομμυρίων σελίδων ανά μήνα, έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονταν 2.500 ανθρωπομήνες και ένας χώρος μεγάλος σαν στρατόπεδο. Πλέον με νέο τρόπο απαιτούνται 300 ανθρωπομήνες «, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.
Πηγή: Skai.gr