Στην κορύφωσή του αναμένεται να φτάσει σήμερα το όργιο κατάθεσης υπουργικών και βουλευτικών τροπολογιών στην Βουλή καθώς είναι η τελευταία ημέρα εργασιών της Ολομέλειας για το 2016.
Ήδη, στο νομοσχέδιο για τον χωροταξικό σχεδιασμό έχουν προστεθεί 19 υπουργικές τροπολογίες ενώ αναμένουν την έγκρισή τους άλλες 19 βουλευτικές πολλές εκ των οποίων είναι καθαρά ρουσφετολογικές.
Ενδεικτικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη, Σπύρος Λάππας και Αναστάσιος Πρατσόλης προτείνουν την διαγραφή προστίμων που έχουν επιβληθεί σε Δημάρχους, Περιφερειάρχες και λοιπούς αιρετούς των ΟΤΑ λόγω παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας. Ειδικότερα, η διαγραφή αφορά πρόστιμα από 1.000 εως 10.000 ευρώ για τα αδικήματα της μη τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων κατά την προεκλογική περίοδο, ανάρτησης δαπανών στην Κεντρική Βάση Δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών κ.α.
Με δεύτερη τροπολογία που υπογράφεται από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα ζητείται παράταση για 12 μήνες του νόμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων.
Να σημειωθεί ότι, συνήθως μικρό ποσοστό των βουλευτικών τροπολογιών γίνεται δεκτό από τους αρμόδιους υπουργούς, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις «περίεργες» ρυθμίσεις που η κυβέρνηση δεν θέλει να χρεωθεί, επιχειρεί να τις νομοθετήσει ως βουλευτικά αιτήματα.
Αναφορικά με τις υπουργικές τροπολογίες ξεχωρίζουν:
– Ρύθμιση που αλλάζει τον υπολογισμό του τιμήματος απόκτησης μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Ειδικότερα, ορίζεται ότι το τίμημα για το 25% της εταιρείας θα προσδιοριστεί από ανεξάρτητο εκτιμητή. Ο υφιστάμενος νόμος προβλέπει ότι το τίμημα απόκτησης ανα μετοχή ισούται με το τίμημα που καταβάλλει ο επενδυτής. Σϋμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη «στο μέτρο που το τελικό κείμενο της σύμβασης μετοχών της ΑΔΜΗΕ ΑΕ επιφυλάσσει διαφορετικά δικαιώματα σε σύνολα μετοχών με αποτέλεσμα η αποτίμηση του 25% να μην μπορεί να εξαρτάται από την αξία του 24% αφού αυτό ενσωματώνει υπεραξίες που δεν εμπεριέχονται στο 25%».
– Με άλλη ρύθμιση προτείνεται η παράταση για ένα επιπλέον έτος το «πάγωμα» του ειδικού τέλος ταφής αποβλήτων (35 ευρώ ανα τόνο) για τους ΟΤΑ.
– Τροπολογία του υπουργείου Υγείας αλλάζει τα ανώτατο όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ και τροποποιείται η ρύθμιση για την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής – clowback- και του rebate.
Πηγή: protothema.gr