Βορίδης: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο καλύτερος φίλος των δανειστών

lamianow
By lamianow Add a Comment
12 Min Read

«Η κυβέρνηση θα δεχθεί τα πάντα χωρίς όρους, ούτε αυτόν τον όρο της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση», υποστηρίζει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει ενταχθεί στο QE».  Ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ χαρακτηρίζει την τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι «δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα εάν δεν υπάρχει ελάφρυνση του χρέους» «κωμικούς λεονταρισμούς», καθώς -όπως ισχυρίζεται- «η εφαρμογή των μέτρων ξεκινά το 2019 που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρίσκεται στην κυβέρνηση».

-Advertisement-

Κατά τα λοιπά, χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό ως «τον καλύτερο φίλο των δανειστών που κάνει όλα όσα οι προηγούμενοι μνημονιακοί πρωθυπουργοί έχουν αρνηθεί».

Ερωτηθείς «εάν αισιοδοξεί ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2018», ο Μάκης Βορίδης δηλώνει ότι «τα σημερινά δεδομένα είναι απαγορευτικά και οι προοπτικές δυσοίωνες».

Αναφερόμενος στα λεγόμενα του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος «κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην παίζουν με τη φωτιά», ο κ. Βορίδης υποστηρίζει ότι «τον ενδιαφέρουν οι πράξεις και ο κ. Μοσκοβισί ψηφίζει ό,τι ακριβώς και ο κ. Σόιμπλε».

- Advertisement -

Μιλώντας για την αδιαλλαξία των δανειστών τονίζει ότι «η ΝΔ ως αυριανή κυβέρνηση δεν στηρίζεται στους δανειστές αλλά στην εφαρμογή ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος μεταρρυθμίσεων».

Τέλος, ο Μάκης Βορίδης στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δηλώνει ότι «η γραμμή της ΝΔ είναι πεντακάθαρη, το μήνυμα ξεκάθαρο και μόνο λαϊκίστικη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί».

 Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του τομεάρχη Εσωτερικών της ΝΔ και βουλευτή Αττικής Μάκη Βορίδη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ. Κύριε Βορίδη, η πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει μοναδικό όρο για το κλείσιμο της συμφωνίας αυτή να εξασφαλίζει την προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είναι θετική εξέλιξη για την άρση του διεξόδου;

Απ. Είναι απολύτως προφανές και καθολικώς εμπεδωμένο ότι δεν υπάρχουν «κόκκινες» γραμμές. Ούτε καν «ροζ» γραμμές. Αφού συνομολογήθηκε από τον κ. Σκουρλέτη, ότι η διαπραγμάτευση διεξάγεται σε περιβάλλον ήττας. Άρα η κυβέρνηση θα δεχτεί τα πάντα, χωρίς όρους, ούτε αυτόν τον όρο της εντάξεως στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η προοπτική εντάξεως στο πρόγραμμα αυτό υπάρχει, ούτως ή άλλως, από τον Μάρτιο του 2015. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που δεν έχει ενταχθεί. Άρα, αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι η προοπτική αλλά η ένταξη. Θετική εξέλιξη δεν είναι ούτε η προνομοθέτηση της φορολόγησης ανθρώπων με εισόδημα 500 ευρώ το μήνα, ούτε οι περικοπές συντάξεων. Ούτε φυσικά η κατάρρευση του Τσακαλώτειου οδικού χάρτη που έλεγε «κλείσιμο αξιολόγησης, ρύθμιση χρέους, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές, αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού, οριστική έξοδος από τις αγορές». Τώρα η αξιολόγηση κλείνει με θεαματική καθυστέρηση, ρύθμιση χρέους δεν υπάρχει, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση μέχρι τώρα δεν υπάρχει, και επομένως ο οδικός χάρτης έγινε κακοτράχαλο μονοπάτι.

Ερ. Αλλιώς, πιστεύετε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο πρωθυπουργός θα εφαρμόσουν τελικά τη δέσμευση ότι «δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα για το 2019-2020 εάν δεν έχουν αρχίσει να υλοποιούνται τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»;

Απ. Ποιος πιστεύει πια την πιο αναξιόπιστη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος; Ποιος πιστεύει τα ψέματα αυτού του πρωθυπουργού; Και τι εννοούν δεν θα τα εφαρμόσουν αφού η εφαρμογή ξεκινά το 2019, που δεν θα βρίσκονται στην κυβέρνηση; Κωμικοί λεονταρισμοί. Ο κ. Τσίπρας, ως ποντίκι που βρυχάται.

Ερ. Θεωρείτε τεχνητή τη «σύγκρουση Τσίπρα-δανειστών»;

Απ. Ποια σύγκρουση; Είναι ο άνθρωπός τους, ο καλύτερος τους φίλος, ο άνθρωπος που κάνει όλα όσα οι προηγούμενοι «μνημονιακοί» πρωθυπουργοί είχαν αρνηθεί. Το Υπερταμείο είχε ζητηθεί διαδοχικά από Γιώργο Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμο και Αντ’ωνη Σαμαρά. Τους το έδωσε ο «αριστερός λεβέντης» Α. Τσίπρας.

Ερ. Επί της ουσίας, πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα «συνολικής και καθαρής λύσης» για το χρέος στο Eurogroup της 15ης ή έστω στις 22 Ιουνίου;

Απ. Την Παρασκευή, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε στη Βουλή ότι «όλα παίζονται». Ότι μπορεί και να μην πάρουμε οτιδήποτε. Από τη γραβάτα του κ. Τσίπρα για να ψηφιστούν οι περικοπές, στο «μπορεί και τίποτε» του κ. Τσακαλώτου. Αυτή η κυβέρνηση προκαλεί μόνο ζημία στον ελληνικό λαό. Ανίκανη, Ανήμπορη, Ηττημένη.

Ερ. Η τυχόν αναβολή συγκεκριμένης δέσμευσης από τους Ευρωπαίους σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα και το χρέος συνεπάγεται αυτόματα και τη μη ένταξη της χώρας μας στο QE; Τι θα σημαίνει μία τέτοια εξέλιξη;

Απ. Σημαίνει ότι δεν θα αποκλιμακωθούν τα επιτόκια δανεισμού, ότι η έξοδος στις αγορές απομακρύνεται, ότι οδηγούμαστε στο 5ο μνημόνιο. Κυρίως σημαίνει ότι η οικονομία παραμένει τελματωμένη. Αν σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά είχαν επιτευχθεί το 2014, όταν είχε γίνει η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, όταν ήταν έτοιμη η προληπτική γραμμή στήριξης, όταν δεν υπήρχαν κεφαλαιακοί έλεγχοι στις τράπεζες, καταλαβαίνει κανείς την καταστροφή που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον τόπο.

Ερ. Δεν είστε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές το 2018;

Απ. Το σημερινό δεδομένα είναι απαγορευτικά και οι προοπτικές δυσοίωνες.

-Advertisement-
=Advertisement=

Ερ. Εν προκειμένω θεωρείτε ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση ή οι δανειστές που θα αθετήσουν τα συμφωνηθέντα;

Απ. Υπόλογη στον ελληνικό λαό είναι πάντα η κυβέρνηση. Εν προκειμένω ευθύνεται για καθυστερήσεις, αγκυλώσεις, ιδεοληψίες. Ευθύνεται για την υπερφορολόγηση, για τη δίωξη της επιχειρηματικότητας, για την αποεπένδυση, για το Ελληνικό που είναι και δάσος και αρχαιολογικός χώρος. Ευθύνεται ακόμη και για την αδυναμία χάραξης στρατηγικής ως προς την αξιοποίηση των αντιφάσεων μεταξύ των δανειστών. Θέλει το ΔΝΤ ή όχι; Θέλει να τα βρίσκει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή όχι; Τελικά, η «συμμαχία του Νότου» ήταν καλή ιδέα ή απλώς μας απομόνωσε από τους ισχυρούς πόλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Όλα όσα έχουν σκεφτεί αυτοί οι άνθρωποι αποδείχθηκαν λάθος. Δεν κατανοούν το περιβάλλον, δεν ξέρουν να διαπραγματευτούν, δεν μπορούν να υλοποιήσουν ένα σοβαρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα μεγεθύνει την ελληνική οικονομία.

Ερ. Ο κ. Μοσκοβισί, προ ημερών, κάλεσε τους Ευρωπαίους πιστωτές «να μην παίζουν με τη φωτιά». Δεν είναι μια αναγνώριση ότι τελικά η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα όσα υποσχέθηκε, αντίθετα με τους δανειστές;

Απ. Δεν με ενδιαφέρουν οι ευχάριστες δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων που κάνουν πολιτική. Με ενδιαφέρουν οι πράξεις τους. Με ενδιαφέρει τι ψηφίζουν στο Eurogroup, όχι τι λένε στους δημοσιογράφους. Και ο κ. Μοσκοβισί ψηφίζει ακριβώς ό,τι και ο κ. Σόιμπλε.

Ερ. Τι σας κάνει ως ΝΔ να πιστεύετε ότι οι δανειστές θα είναι διαλλακτικοί σε μία κυβέρνηση ΝΔ αφού έχουν αποδείξει, μέχρι σήμερα, ότι είναι αμετακίνητοι στις απαιτήσεις τους;

Απ. Δεν το πιστεύουμε και δεν συζητάμε στη βάση αυτή. Δεν στηριζόμαστε στους δανειστές. Στηριζόμαστε στην εφαρμογή ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, στην οικονομία, στην αγορά, στην παιδεία, στα δημόσια οικονομικά που θα προσελκύσει επενδύσεις, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα μεγεθύνει την οικονομία. Αυτή η δυναμική θα αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων, αυτή θα αλλάξει το περιβάλλον της οικονομίας, αυτή θα στείλει το σωστό μήνυμα στις αγορές.

Ερ. Μήπως έχει έλθει η ώρα για μία εθνική συνεννόηση τουλάχιστον για το ζήτημα του χρέους;

Απ. Οι θέσεις της ΝΔ για το χρέος κατετέθησαν και στην κυβέρνηση και στους δανειστές ήδη από τον Μάιο 2016: μείωση των επιτοκίων πληρωμής, επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, επιμήκυνση χαριστικής περιόδου, μετατροπή των κυμαινομένων επιτοκίων σε σταθερά. Άρα οι θέσεις μας γνωστές σε όλους και εντός και εκτός Ελλάδος. Η κυβέρνηση τώρα τι ακριβώς θέλει από την αντιπολίτευση; Ας το ζητήσει. Μέχρις στιγμής, απλώς μας εξυβρίζει.

Ερ. Κύριε Βορίδη συμφωνείτε με την τοποθέτηση ότι «λαϊκιστές έριξαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη»;

Απ. Δεν πρόκειται να αναπαράγω συζητήσεις που στο εσωτερικό της ΝΔ έχουν κλείσει και δεν προσθέτουν κάτι στην προσπάθεια της παράταξης να επιτύχει την μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Οι προτεραιότητές μου είναι καθαρές: να φύγει η κυβέρνηση Τσίπρα το ταχύτερο δυνατόν, να εκλέγει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

Ερ. Η άποψη ότι και σήμερα στη ΝΔ υπάρχουν λαϊκιστές σας βρίσκει σύμφωνο;

Απ. Η γραμμή της ΝΔ είναι πεντακάθαρη, το μήνυμα ξεκάθαρο, και μόνο λαϊκιστική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ερ. Ο κ. Μαρτίνης στην κατάθεσή του στην εξεταστική, αναφερόμενος σε σας, είπε ότι επί υπουργίας σας απαλλάξατε με νόμο τα μέλη του ΔΣ από ποινικές ευθύνες και νομοθετήσατε για την πώληση του Ντυνάν σε μία εταιρεία που δεν μπορούσε λόγω καταστατικού να αγοράσει κοινωφελές ίδρυμα. Τι απαντάτε;

Απ. Σέβομαι την θέση του κ. Μαρτίνη: είναι κατηγορούμενος για σοβαρά αδικήματα και προσωρινά κρατούμενος. Επειδή είμαι υπερασπιστής, ξέρω πόσο ευάλωτη είναι θέση αυτή. Και εγώ τουλάχιστον δεν θα καθιστούσα έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε μία τόσο δυσχερή θέση, αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όρια. Ως προς αυτά που είπε για εμένα ο κ. Μαρτίνης, για τα πραγματικά περιστατικά, για τα γεγονότα, ουδέν νεώτερο προσέθεσε. Κατέθεσε δηλ. ότι με πρωτοβουλία μου, η Βουλή νομοθέτησε συγκεκριμένες διατάξεις. Γεγονός αληθές και γνωστό.

Η διαδικασία αυτή ούτε κρυφή ήταν, ούτε μυστική. Μια κανονική νομοθετική διαδικασία. Ως προς τα ειδικά θέματα που με ρωτάτε δύο γρήγορες απαντήσεις που έχουν ήδη δοθεί στην Βουλή, όταν ψηφιζόταν η σχετική διάταξη.

1. Δεν απηλλάγη το προσωρινό ΔΣ του «Ντυνάν» γενικώς από ποινικές ευθύνες. Απηλλάγη μόνο για τα αδικήματα της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, φόρων και δεδουλευμένων, δηλ. για οφειλές που είχαν δημιουργηθεί προ του διορισμού τους ως προσωρινή διοίκηση με απόφαση του δικαστηρίου. Γιατί; Διότι προφανώς μία διορισμένη από το δικαστήριο διοίκηση δεν θα δεχόταν τον διορισμό της αν ήταν να καταστεί υπόλογη για οφειλές που είχαν δημιουργηθεί από προηγούμενες διοικήσεις ή για ποσά που δεν θα μπορούσαν οι ίδιοι να αποπληρώσουν στο πλαίσιο των τρεχουσών οικονομικών υποχρεώσεων του «Ντυνάν». Δεν απηλλάγησαν όμως για οποιεσδήποτε άλλες τυχόν αξιόποινες διαχειριστικές πράξεις.

2. Περαιτέρω, η Βουλή ποτέ δεν νομοθέτησε ώστε να αγοράσει το «Ντυνάν» οποιαδήποτε εταιρεία. Το «Ντυνάν» δεν αγοράστηκε, εκπλειστηριάστηκε και στον πλειστηριασμό δεν γνώριζα ποιος θα εμφανιστεί ως υπερθεματιστής, καθώς θα μπορούσε να εμφανιστεί οποιοσδήποτε. Ήταν δημόσιος αναγκαστικός πλειστηριασμός που επέσπευδαν οι δανειστές του «Ντυνάν». Ουδέποτε η Βουλή νομοθέτησε για να διευκολύνει κάποια συγκεκριμένη εταιρία, δεν υφίσταται τέτοια διάταξη.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *